URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Juntes de govern i disciplina urbanística.

Alternativa | 10 Agost, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

  Des de fa desenes d’anys a Pollença s’ha viscut una situació esperpèntica i injustificable: s’ha construït incessantment en sòl rústic, a la costa, en zones humides… (també s’han fet construccions de manera legal, tot s’ha de dir). Aquestes il·legalitats urbanístiques estaven a l’ordre del dia i semblava que eres “colló” si no ho feies. Tot gràcies que els polítics feien els ulls grossos davant aquest fet.

Fins la passada legislatura a les Juntes de Govern els membres de la mateixa (fossin d’UM-UNPI, PSOE, PP-UMP o PSM) simplement es donaven per assabentats dels expedients sancionadors, és a dir, no decidien res, sinó que feien el que proposava el batlle i ja està. Els infractors feien el pagament d’un 20% de les obres d’edificació objecte d’infracció i ja no es produïa cap actuació més de l’administració: la infracció no era legal, però tampoc passava res més.

Així, entre polítics que preferien mirar a una altra banda per no perdre vots o no banyar-se en un tema tan “espinós”, i els ciutadans que s’animaven uns als altres a fer-ho, ja que “no passarà res i podràs llogar el xalet per una pasta”, hem viscut d’una il·legalitat flagrant, el sòl rústic està ple de construccions, la costa també, i l’albufereta, l’Ullal, Formentor… Un consum excessiu del sòl, un deteriorament de l’entorn i un creixement desordenat i indiscriminat.

Fins i tot va presentar-se a Pollença (al Club no hi va caber tothom, de gent que hi havia) la llei de Vivendes Turístiques Vacacionals. Era la consumació que les il·legalitats eren totalment tolerades pels polítics: ara els xalets il·legals podien ser arrendats de forma legal.

A la legislatura passada, gràcies sobretot a la pressió per les actuacions de la fiscalia, va haver canvis per regularitzar la situació: entre altres coses, a les Juntes de Govern es va aprovar la resolució d’expedients sancionadors amb les multes mínimes que marca la llei (un 50% del valor de taxació de la il·legalitats i no un 20% com s’havia fet fins aleshores) –tot i que en ocasions les propostes dels tècnics eren superiors (75 i fins i tot un 100%). I així s’anaven aprovant per sistema i totes les multes que se posaven eren les mínimes. Era igual el que els tècnics proposaven. Els diferents partits que han passat per les  Juntes de Govern deien “amen amen” en aquesta qüestió i així el batlle tenia les esquenes cobertes, ja que ningú li feia el contrari i podia excusar-se que era un tema de tots els partits i no només seu.

Aquesta és la situació que vàrem descobrir examinant els expedients d’infracció urbanística quan vàrem arribar a la Junta de Govern. A partir d’aquest moment es va iniciar tota una sèrie de converses amb els tècnics i molt de debats a diferents Juntes, ja no només d’aquest tema sinó sobretot el procés de disciplina urbanística on hi ha molt a millorar des de d’inspecció al cobrament de les multes.

Respecte als percentatges de les multes, a la sanció mínima d’un 50%, la Llei de Disciplina Urbanística marca que el desconeixement de la Llei és un atenuant i la doctrina del Tribunal Suprem permet que aquest atenuant pugui comportar la pena (multa) mínima. És a dir, si s’al·lega que no se sabia la il·legalitat, es pot posar la sanció mínima del 50%.

El problema és que tant nosaltres com la Lliga podíem acceptar aquest percentatge mínim en nombrosos casos, però no per sistema i, sobretot, quan els infractors eren reincidents, mestres d’obra (que no poden dir que no saben la llei), o hi havia agreujants... Aquest és el motiu, i no un altre, de per què el batlle ha retirat la competència en matèria d’infraccions urbanístiques de la Junta de Govern i l’ha recuperada i assumida en solitari: per no tenir problemes i poder seguir fent el que li dóna la gana en aquest tema sense que ningú li pugui fer el contrari. Ara és ell el responsable d’imposar les sancions.

A Alternativa pensam que aquesta decisió autoritària no és el camí per afrontar un problema tan greu i complex. Tampoc serveix de res la postura de la resta de partits del municipi que o fan silenci o senzillament es queixen amb la boca petita que el batlle no hauria d’haver retirat la competència de la Junta, sense plantejar una solució ni mullar-se més.

Per tot això, des d’Alternativa no podem més que reiterar la nostra petició al batlle que convoqui una reunió de portaveus exclusiva per tractar aquest tema i debatre, per exemple, la possibilitat de delegar la resolució dels expedients sancionadors al ple, com es fa a altres pobles, tenint com a fonament els informes dels tècnics. S’ha de perdre la por d’una vegada en aquest tema.

Increment del nombre d’edificacions en sòl rústic entre 1973 i 2002. LA DIFUSIÓ RESIDENCIAL A L’ESPAI RURAL DE L’ILLA DE MALLORCA A LA DÉCADA DELS NORANTA. NOVES APORTACIONS PER A UNA CORRECTA INTERPRETACIÓ DE L’ANOMENAT “TERCER BOOM” TURÍSTIC. Jaume Binimelis Sebastián

Universitat de les Illes Balears

 

 

 Anteriors articles d’aquest blog sobre aquest tema:

Disciplina urbanística.

El pacte per l'urbanisme, la covardia de l'equip de govern

Agència de disciplina urbanística.

Diogenes i l’Agència de disciplina urbanística.

Per què no volen l’Agència?

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb