URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La fàbrica i la UNESCO:

Alternativa | 31 Agost, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Normal 0 21 false false false

Advertim al Consell de Mallorca i a l’Ajuntament de Pollença que la declaració de la UNESCO de la Serra com a Patrimoni de la Humanitat  implica el compromís i la responsabilitat de preservar i conservar un patrimoni cultural com la fàbrica de Pollença i que, en cas de desclassificar-la, el denunciarem davant de l’organisme internacional citat.

La passada setmana vam poder escoltar i parlar amb el coordinador per a Espanya de projectes educatius de la UNESCO, Àngel Morillas, a una conferència organitzada per Unió Mollera Pollencina (veure article al blog d'UMP). A la mateixa ens va explicar el procés per arribar al nomenament de la Serra de Tramuntana, com a paisatge cultural, Patrimoni de la Humanitat i va deixar molt clar que cal continuar fent feina; s'ha de fer un pla d’actuació i  preservar els valors paisatgístics i culturals de la Serra. Per exemple, va dir que va ser molt important pel nomenament de la Serra aturar la urbanització del Guix i urbanitzacions com la de Cala Carbó a Pollença, i que tornar-les a posar en marxa podria significar la pèrdua de la categoria de Patrimoni de la Humanitat. Un exemple és el parc Yellowstone als EUA, que va estar a punt de perdre el seu nomenament per no respectar l’ecosistema (carreteres, aparcaments, contaminació d’una fàbrica...).

Quan va acabar la conferencia vam poder parlar amb el professor i li vam comentar la intenció del batlle de descalcificar un bé patrimonial catalogat com l’antiga fàbrica de catifes,  i ens va comentar que en cas que es fes aquesta desclassificació existiria la possibilitat de denunciar-ho davant de la UNESCO, ja que suposaria un atemptat contra el patrimoni cultural de la Serra.

Cal recordar que el GOB ja va enviar una carta al Secretariat del Comitè del Patrimoni Mundial advertint que les retallades en matèria ambiental i territorial que el Govern prepara poden afectar de forma molt negativa a la Serra de Tramuntana. L’informe de la UNESCO que avaluava la candidatura ja esmentava que: “Las presiones urbanísticas siguen siendo una amenaza para el bien propuesto".

Per tot això, recordem al Consell i a l'Ajuntament que la declaració de la UNESCO implica el compromís i la responsabilitat de preservar i conservar el patrimoni natural i cultural de la Serra al màxim nivell i els advertim que en cas de descatalogar la fàbrica procedirem a fer la corresponent denúncia davant de la UNESCO.

Articles anteriors sobre la fàbrica a aquest blog.

Lluitarem a tots el fronts possibles pel nostre patrimoni comú.

  

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb