URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Amb deu anys de retard

Alternativa | 02 Octubre, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Al ple de dijous es va aprovar amb l’abstenció del PP la nostra moció, signada també per PSOE i UMP,  en relació a l’antiga fàbrica de Can Morató. El que vam acordar va ser:

1.- Informar al Departament de patrimoni Històric del CIM dels incompliments dels propietaris de l’antiga fàbrica de Can Morató de conservar i mantenir la mateixa així com d’incomplir les ordres d’execució ordenades per l’Ajuntament. 

2.- Demanar al Departament de Patrimoni Històric del CIM l’obertura del corresponent expedient sancionador als propietaris de l’antiga fàbrica de Can Morató pel seu incompliment de la Llei 12/98, de Patrimoni Històric.

A l’antiga fàbrica de Can Morató, bé catalogat des del 4 de febrer del 2002, ha hagut un incompliment reiterat per part dels propietaris del seu deure de conservar-la sense cap tipus de sanció a pesar de les nostres peticions. La darrera el 4 de maig del 2012 a la Direcció Insular de Patrimoni del Consell de Mallorca  per  a la imposició d’una multa coercitiva als propietaris, sense que a dia d’avui hagi hagut resposta.

La fàbrica no es trobaria a l’actual estat si fa vuit anys els propietaris haguessin fet el que se les comanava; tota una sèrie d’actuacions mínimes per aturar la degradació de l’edifici: una poda controlada de la vegetació davant la façana principal, protecció de l’edifici contra la penetració de l’aigua de pluja i revisió de l’estructura (per frenar el procés d’oxidació de les armadures) i apuntalament dels forjats de  l’edifici.­­­

El batlle va demostrar una empatia amb els propietaris de la fàbrica, similar a la que té amb els propietaris de Ternelles, que no té amb altres ciutadans com per exemple els ciutadans que pateixen el tancament del Camí de Santuïri. Des del principi de la legislatura el batlle ha declarat una i altre vegada que defensa la desclassificació de la fàbrica sense ser conscient de que la fàbrica a més d’un bé privat és un bé catalogat i per tant forma part del patrimoni de tots.

El batlle ens va demanar que fariam si es trobessin a la situació dels propietaris de la fàbrica... Doncs la nostra resposta és evident; complir la llei de Patrimoni diferents ordres d'execució de l'Ajuntament (agost de 2004 i febrer de 2011) per evitar el deteriorament de l’edifici que inclús va provocar el tancament durant dos anys del camí públic de Can Joanot. I si no teniam recursos per complir la llei la única solució evidentment era vendre la fàbrica.

La nostra pregunta seria per què els propietaris han incomplit la llei? Simplement per què durant 10 anys ni l’Ajuntament ni el Consell han fet res pràcticament per obligar-les a  complir la llei.  Segurament si fa vuit anys s’hagués multat als propietaris  ara tendriam una fàbrica en millor estat  o els propietaris haguessin acceptat alguna de les ofertes de compra que se les ha fet o ara hauria un expedient suficient per declara l’interès social i expropiar-la.

Esperam que no sigui massa tard per evitar que es perdi una part del patrimoni i la història de Pollença. 

A flick podeu veure impactant fotografies de l'abandonament i deterior de la fàbrica.

http://www.flickr.com/photos/rafelcanyelles/6741595355/in/photostream/

http://www.flickr.com/photos/31223569@N08/3733553276/in/photostream/ 

 

 

 A continuació la moció.

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb