URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Una font a un país civilitzat...

Alternativa | 16 Octubre, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

Al darrer ple es va aprovar la nostra moció referent a la xarxa de fonts, amb l’abstenció de la Lliga. 

 Imaginem un poble normal a un país civilitzat. Un particular vol reformar un habitatge al centre històric  i el fa amb la major cura possible de respectar el seu entorn i les característiques pròpies del lloc, si no el fa evidentment els tècnics municipal l’adverteixen i rectifica. Ara imaginem que per mala sort es cau una paret i posa en perill una font pública centenària aquesta és retirada però immediatament acabada la reforma de l’habitatge es torna a col·locar al lloc on es trobava, el particular evidentment no diu res i inclús si té una mica de sensibilitat realça la font i aprofita el privilegi de tenir una font centenària. Fi de la història. Feina de l’oposició; zero. Feina dels tècnics municipals; mínima.

Ara en situam a Pollença, teòricament un poble normal d’un país civilitzat. Un particular vol reformar un habitatge al centre històric, es tracta d’un projecte bàsic de reforma i canvi de coberta. Primer el propietari no atura les obres durant l’estiu, incomplint l’ordenança municipal. Després davant el perill de caiguda del mur i d’acord amb l’Ajuntament es  desmunta la font pública centenària que havia al mateix, poc després es produeix la demolició del mur de la façana a la plaça i es modifica el projecte inicial, amb unes modificacions substancials de les obres que haurien d’haver significat la paralització de l’obra (informe del TAE del 14 de juliol de 201) cosa que no es va fer... Finalitza l’obra i  l’Ajuntament no fa res per tornar al seu lloc la font...

 Davant la inactivitat de l’Ajuntament amb aquest font i altres que han desaparegut dels seus llocs original (especialment l’aixeta del carrer Mena que va ser destruïda per les obres fetes per un particular) un grup de l’oposició (el PSM) presenta una moció (març de 2011) per la reposició de les aixetes municipals al seu lloc original. La moció és aprovada per unanimitat però no es posa la font de la Plaça al seu lloc...

Hi ha eleccions municipals, canvi de batle i aquest demana un informe tècnic a un  arquitecte municipal (juny 2011) que dona quatre alternatives al batle per col·locar la font; dos a la façana de Can Teresa, l’edifici on es trobava, altra a la mitgera de Can Teresa amb la part de darrer del Bar Nou i una altra  a la peixateria (propietat municipal). L’arquitecte  no té en compte la ubicació històrica (cal dir que l’arquitecte menja amb freqüència amb el propietari de Can Teresa) i  recomana la peixateria; “la façana és pràcticament central i és de propietat municipal”... Però la decisió final és del batle.

Passen els mesos i  reiteram una vegada sí una altra també el compliment de l’acord del ple i res de res... El 26 d’octubre del 2011, na Malena Estrany, regidora de cultura demana un segon informe complementari al mateix arquitecte que el primer informe. A aquest informe evidentment l’arquitecte es reitera en el que ja havia dit uns mesos abans, això sí amb el  seu peculiar estil (recordau que a l’informe sobre l’Ullal feia de tècnic de medi ambient). Al descobrir que l’aixeta no s’havia instal·lat a la façana de Can Teresa a 1894 (ja que havia altres edificacions aferrades) i que com mínim fou instal·lada a partir de 1938... diu l’arquitecte; “es correspon a l’època més abominable de la Dictadura Feixista del General Franco” com si la col·locació de la font fos resultat de la dictadura....

Passen els mesos i es continua sense col·locar la font de la plaça  i ni parlar de reconstruir la font del carrer Mena i reconstruir la resta de fonts històriques del municipi... Al darrer ple tornam a presentar la moció que ja s’havia presentat en març del 2011, incorporant tot el que havia succeït i s’havia dit en més d’un any. La moció es torna a aprovar, amb la sorprenent abstenció de la Lliga,partit de la regidora de cultura,  que diu que la font no quedaria bé a la nova façana de Can Teresa, com si la façana fos el bé històric a protegir...

 Polítics i tècnic hem tingut que dedicar hores  a un tema senzill i encara ....

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb