URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La sagrada i immutable Constitució

Alternativa | 27 Octubre, 2012 06:00 | facebook.com twitter.com

 Article del nostre company Mariano Moragues. Ja sabeu que si voleu escriure algun article només ens l'heu d'enviar a alternativaperpollenca@gmail.com 

Hem d’obeir les lleis? En general és clar que sí, si són fruit de la voluntat popular i no van en contra dels drets civils i humans. Però el dret, i per tant les lleis, són una cosa viva i constantment s’han d’adaptar a les circumstàncies. La Constitució, anomenada llei de lleis, també és un cos legal viu, que no és immutable, com ho demostra l’historia. Ja no ens regeix “La Pepa de Cadis”; i per no anar tan enfora, fa poc més d’un any (setembre del 2011), amb un tres i no res, a porta tancada i per via d’urgència, es modificà la Constitució amb un nou Article 135 (d’estabilitat pressupostaria), amb els vots del PP, el PSOE, amb la protesta de tots els altres partits i al marge de la ciutadania, sense convocar referèndum. Davant els fets, no hi valen arguments, (“contra facta, non valent argumenta”, deien els llatins) o també si s’ha fet, és que és possible, (com deien els llatins, “de facto ad posse, valet il·latio”). Si les constitucions fossin immutables encara estaria vigent l’esclavitud, les dones no podrien votar, no es podrien fer vagues... i un llarg etcètera. La legalitat està per facilitar la convivència democràtica, per tant la legalitat no pot estar mai en contra de la democràcia. La participació ciutadana és el bessó de la democràcia, que té la màxima expressió en el referèndum, que és la consulta al poble per tal que el poder assumeixi la seva voluntat. Així mateix és contra la democràcia el poder centralitzat. Participació i descentralització són dos eixos fonamentals de la democràcia. Prohibir un referèndum demostra no voler escoltar al poble i centralitzar és voler monopolitzar el poder en lloc de repartir-ho. No són demòcrates els centralitzadors que posen la Constitució com una paret incommovible i tenen por a consultar la voluntat del poble.

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb