URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

L'independentisme a les Illes Balears

Alternativa | 22 Desembre, 2012 07:00 | facebook.com twitter.com

Dissabte dia 29 tendrem la sort de poder anar a la presentació, organitzada per l'Obra Cultura Balear i el col·lectiu Soca i Arrel, del llibre "L'independentisme a les Illes Balears", dels nostres amics i companys Joan Pau Jordà i Miquel Amengual.

Aquest llibre no pot arribar en millor moment: en ple debat independentista, que s'inicià a Catalunya i que s'ha escampat fins al racó més inòspit del que anomenen Espanya. Sempre és positiu fer un cop d'ull al passat, una mirada enrere, que ens aporti una visió del que ha estat el moviment independentista a les nostres Illes en els últims 35 anys. De la història de n'ha d'aprendre, tant dels encerts com dels errors.

Però, al contrari del que pot semblar, aquest llibre no és fruit de la conjuntura actual, de voler posar la veu dels autors en el debat creat, sinó que és fruit d'anys de recerca, investigació i grans esforços que han esdevingut una realitat, casualment, en aquests moments convulsos.

Aquest és un llibre d'història, no de política, tot i la posició política i ideològica dels autors. I en ell es fa un repàs de les organitzacions independentistes des de la transició fins avui en dia, així com també algunes de les fites i commemoracions més importants per aquest moviment. Potser no hagi estat mai un moviment de masses, potser no hagi sigut mai un moviment amb grans col·lectius i grans movilitzacions. Però no per això s'ha d'oblidar el seu paper sociopolític al llarg de la història. En aquest sentit, aquest llibre omple un buit, posa una petita peça més d'aquest trencaclosques que és la Història. Una peça de les de baix, de les menyspreades i sobre la que havia de fer-se "justícia històrica".

El que hem porta a fer una reflexió: per quan sortirà una història seriosa i acurada de la dreta, l'espanyolisme o el feixisme de les Balears? (si és que existeix veritablement aquest concepte de Balears, però això ja és una altre tema). Falta molta feina per reconstruir la història dels moviments socials i polítics de les Illes. Però a poc a poc, amb llibres com aquests, es van fent passes.

Ens veiem dia 29 a la Tafona de Can Reiet!

 


 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb