URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Què passa amb la TDT en la Cala Sant Vicenç

Alternativa | 06 Febrer, 2013 23:01 | facebook.com twitter.com

Alguns es pensen que dotar de la recepció dels canals autonòmics de la TDT a la Cala Sant Vicenç són “faves contades”, però la realitat és que és un tema prou complicat com intentarem explicar avui amb aquest article del nostre regidor en Miguel Sánchez.

ANTECEDENTS

Fins els anys 80 “Radiotelevisión Española” s’encarregava de fer arribar als receptors de tots els espanyols la seva programació, però al final de la mateixa dècada el govern de l’Estat va donar llum verda a la televisió privada i va crear una empresa pública, RETEVISIÓN, que seria l’encarregada de distribuir tant la televisió pública com la privada, mentre que els canals autonòmics passaven a dependre directament de les seves corporacions. Al municipi de Pollença en aquell moment el senyal de televisió arribava via reemissor de Sant Martí al Port de Pollença, via Albeguins a Pollença i a la Cala Sant Vicenç pel seu propi repetidor. Cal esmentar que el repetidor de la Cala es va aconseguir, al manco part d’ell, per una subscripció popular amb la concessió de dues freqüències de feina pels únics dos canals de RTVE que hi havia als anys 70. El problema és que de manera incomprensible el Ministeri no va donar d’alta d’instal·lació, per això quan Radiotelevisió Espanyola va cedir a RETEVISION totes les instal·lacions emissores i reemissores la instal·lació de la Cala Sant Vicenç no estava inclosa a l'inventari corresponent i van començar els problemes.

L’any 1996 RETEVISION va ser privatitzada mantenint l’exclusivitat de la distribució dels senyal radioelèctrics, i poc després va ser comprada per ABERTIS TELECOM.

Quan va arribar la televisió digital, el govern estatal va autoritzar a ABERTIS TELECOM per deixar sense cobertura de TDT a un 2% de la població en el cas de les cadenes privades i un 1% en el cas de les televisions públiques. La Cala Sant Vicenç es veu afectada i va quedar inclosa dins el 2% sense cobertura. Una vegada que es desmantella la torre que albergava els reemissors de TV3 i Canal 33 analògics, tot just va quedar ABERTIS TELECOM donant servei i només va posar en marxa el que l’obligava la llei, o sigui, els canals de la Televisió Pública estatal (La 1, La 2, Clan TV i 24Horas) al múltiplex 63 (els transmissors multiplexes permeten la transmissió de múltiples canals en un mateix rang de freqüències). Posteriorment el Govern Balear i ABERTIS TELECOM van arribar a un acord per dotar la Cala dels mateixos canals que tenia abans analògicament i ABERTIS va fer una ampliació de canals que deixa La Cala en la situació que té ara mateix.

CANALS AUTONÒMICS

Dins la televisió autonòmica IB3 es va crear una empresa pública, MULTIMEDIA DE LES ILLES, encarregada de distribuir els senyals digitals de IB3 (dos canals) i IB3 Ràdio per totes les Illes. Més endavant també va distribuir els canals del Consell Insular de Mallorca (M i Ona Mallorca), tristament desapareguts i fruit de l’acord entre el Govern de les Illes i la Generalitat de Catalunya; també es va encarregar de distribuir quatre canals autonòmics catalans a les Illes Balears, ara dos d’aquest canals s’han fusionat i ens resten tres.

 I COMENÇEN ELS PROBLEMES PER MULTIMEDIA DE LES ILLES

L’empresa pública Multimèdia de les Illes va apostar per una digitalització de baix cost, fent un centre emissor a la Serra d’Alfàbia i donant servei a zones d’ombra amb petits reemissors mitjançant “gap-fillers” (petits emissors receptors de TDT que no utilitzen radioenllaços per fer-los arribar els senyals, sinó que agafen el senyals d’altre “gap-filler” o de l’emissor principal de la Serra d’Alfàbia). Encara es va complicar més el tema quan, per motius pressupostaris, es va eliminar l’enllaç digital del satèl·lit que utilitzava IB3 i va deixar tota la cobertura a enllaços terrestres mitjançant aquest sistema, ja siguin en freqüència comercial o privada, per arribar a les illes de Menorca i Eivissa.

PERÒ QUE PASSA A LA CALA SANT VICENÇ?

ABERTIS va substituir la torre que tenia a la Cala per una més alta per poder passar els canals públics pel radioenllaç de Sant Martí a Alcúdia i fer arribar l’Informatiu Balear a la Cala, però el problema és que les emissions en freqüència comercial des del Puig de Sant Martí a Alcúdia no arriben amb la qualitat suficient per poder ser reemeses.

Els retalls pressupostaris del Govern Balear han fet que Multimèdia faci nyarros a algunes zones conflictives, com a la zona de Capdepera on van posar un reemissor a una parcel·la sense tenir l’interès social corresponent i, per tant, sense possibilitat d’electrificar correctament l’instal·lació, el que suposa que funcioni a empentes i amb aturades alimentada per un generador elèctric de gasoil.

A la Cala Sant Vicenç a aquell moment hi havia dues opcions: la primera, que li agrada més a Multimèdia, era fer un centre emissor propi al costat del d’Abertis i la segona era contractar els serveis d’ABERTIS i arrendar una part de la seva torre perquè Multimèdia instal·li tot el necessari per fer arribar el senyal i distribuir-ho.

Respecte a la primera opció, el regidor, en Tomeu Fuster, es va posar en contacte amb Multimedia per donar servei dels canals autonòmics a la Cala i va enviar a tots els grups polítics de l’ajuntament una primera valoració de les necessitats que plantejava Multimedia: un contracte de lloguer de l’espai per posar la seva torre, l’electrificació... Des d’Alternativa, el nostre regidor, en Miguel Sánchez, coneixedor del tema, es va posar en contacte amb en Tomeu Fuster, més que res perquè, com diuen a Pollença, “aquets ens han vist venir” i calia tenir en compte  la part econòmica (per exemple l’any 2006 quan es va celebrar el mundial de futbol, ABERTIS va cobrar 360.000 euros per avançar les instal·lacions, ja que la competició tot just la donava en aquell moment LA SEXTA). El nostre regidor va parlar amb el col·legi de telecos i va calcular que a preu de mercat entre projectes, torre, cimentació, instal·lacions, etc., ben bé ens podia costar 178.000 euros, on s’havia d’afegir els contractes de manteniment. A més a més, s’havien de tramitar expedients d’impacte ecològic que feien que la cosa es compliqués molt.

Per tant, vam arribar a la conclusió que és que la segona opció de contractar amb ABERTIS TELECOM era les més assenyada, ja que tot just per part de l’Ajuntament es pagava el lloguer de la part de torre necessària on MULTIMEDIA instal·larà o farà instal·lar tot l’equipament necessari. Amb aquesta opció el cost és de 4.000 euros l’any, un estalvi molt important per tots els ciutadans resultat de la feina conjunta entre el regidor de la Cala Sant Vicenç i el nostre regidor, en Miquel Sánchez, i per la qual aquest va voler agrair públicament al ple la informació i confiança d’en Tomeu Fuster.

Per desgràcia, quan el tema semblava tancat, es segueix complicant, ja que es posa en marxa el nomenat “dividendo digital” on els múltiplex que estan per damunt del canal 60 han de deixar el seu lloc a la telefonia digital 4G. Això afecta al múltiplex autonòmic d’IB3 (65) i ja hi ha data de migració de 01 de gener de 2013 a 02 de desembre de 2013.

Ara segurament s’haurà de prendre una decisió a quina mes dolenta, pagar una instal·lació que no sabem si d’aquí uns mesos ens servirà(*) o esperar que durant aquest any 2013 la posi “Madrid” gratuïtament com ho ha fet al Puig de Sant Martí o damunt els Albeguins, el problema és que tenen tot l’any per fer-lo i ens poder anar a Nadal, malgrat crec que serà a l’estiu que és quan fa millor temps per fer aquestes instal·lacions.

Continuarà...

 (*)  El pla tècnic no esmenta la tecnologia TDT2, però les configuracions tècniques de les que parla en alguns apartats del mateix fan pensar que s’adoptarà en breu aquest format. Tots els que heu comprat un televisor de pantalla plana el darrers 4 anys, no “passeu pena” perquè la gran majoria d’aquests aparells ja suporten aquest format estàndard

 

 

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb