URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Tornar a començar

Alternativa | 25 Febrer, 2013 23:01 | facebook.com twitter.com

Cada dia que passa surten a llum més casos de corrupció que afecten pràcticament tots els òrgans representatius del país. Afecta al partit que sosté el govern de l’Estat i la majoria de Comunitats Autònomes. Afecta el principal partit de l’oposició que també governa a altres comunitats. Afecta el govern de Convergència i Unió a Catalunya, afecta la Patronal, poder judicial i, com no, la Casa Reial. A nivell de Balears, no fa falta recordar-ho, ens governa el partit polític amb més casos de corrupció, tenim un expresident del Govern i una expresidenta del Parlament i del Consell de Mallorca investigats per nombrosos casos, així com una interminable llista d’ imputats.

En definitiva, i com deia a l’article “El camí de la transparència”, no cal esperar que el poder corrupte aposti per aquest camí, ja que fer-se transparent significa mostrar les seves misèries. També és cert que els nostres polítics no són més que una representació del que tenim a la societat. La corrupció comença a nivell individual, segueix per les famílies, petites empreses i associacions, ajuntaments i governs.

Deia Arcadi Oliveres que si a Espanya una persona comenta fent un cafè que ha defraudat 2000 euros a hisenda, els amics l’aplaudeixen, en canvi si aquest comentari es fa a un bar de Suècia, segurament t’expulsen de la taula. No es d’estranyar que si aplaudim i justifiquem aquestes actuacions, la gent que arriba al poder segueixi en les mateixes dinàmiques

Cal començar un nou model de societat des de la RESPONSABILITAT, no des de la CULPA. Aquestes dues paraules tenen en comú l’acceptació que qualque cosa s’ha fet malament, la diferència és que mentre la CULPA implica que el culpable és mereixedor d’un càstig, la responsabilitat implica que el responsable ha de compensar el mal causat. És evident que la nostra tradició ens ha fet assimilar que tots som pecadors i, per tant, tots som en certa manera culpables, això l’únic que fa és que justifiquem les actituds del PODER CORRUPTE, ja que, si el considerem mereixedor d’un càstig, en certa manera ens hi consideraríem a nosaltres mateixos.

En canvi, podem construir des de la RESPONSABILITAT INDIVIDUAL I COL·LECTIVA. Quina millor manera de compensar les petites corrupteles que tots haguem pogut cometre que treballar per una societat millor i més transparent. Es important investigar la corrupció i dur als responsables davant la justícia i si cal que acabin a la presó . Però s’hauria de posar més atenció en aconseguir que els condemnats a més de rebre un càstig, reparessin el mal causat , per exemple tornant allò que han robat.

Si mirem les notícies, sembla que a la nostra societat tot és corrupció. Però si obrim bé els ulls podem veure com sorgeixen multitud de plataformes solidaries, plataformes cíviques, hi ha alternatives al model econòmic més sostenibles i respectuoses amb el planeta i les persones. Hi ha banques ètiques, hi ha ONG’s, comerç just... Cada dia al carrer ens trobem amb gent generosa i solidaria, amb gent treballadora, amb gent bondadosa... Jo diria que som majoria.

És cert que no podem tornar enrere per reconstruir el passat, però sempre podem començar amb responsabilitat i construir un nou futur.

Joan Cifre Cerdà

 

 

 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb