URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

L'auditoria no acabarà a un calaix

Alternativa | 03 Març, 2013 23:01 | facebook.com twitter.com

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4

Com ja us vam informar al darrer ple, es va aprovar per unanimitat la nostra moció relativa a l’auditoria (article i moció) amb les esmenes que va proposar el batle i CiU.

Aquesta va ser la nostra argumentació al ple.

Al  ple passat la que era regidora d'hisenda va fer públiques algunes de les conclusions de l’auditoria, o diagnòstic econòmic-financer, fet a l’Ajuntament per l’empresa especialitzada DELOITTE.

El que demanem avui a la nostra moció pensem que no pot ser més lògic i necessari i considerem que s'hauria d'haver fet sense necessitat d'haver presentat aquesta moció. A Alternativa per Pollença considerem que tots els ciutadans tenen dret a poder accedir a la informació d'una feina que s'ha pagat amb els seus doblers i que, a més a més, parla d'una nefasta gestió d’aquests mateixos. 

El primer que volíem aclarir és que pensem que no tindria massa sentit entrar en un debat tècnic o lingüístic sobre si és o no és una auditoria. Està clar que no és una auditoria completa, com indica la pròpia empresa que ha fet la feina, però també està clar que és una anàlisi econòmica-financera que compleix el que se demanava a l'empresa, que no era una traçabilitat de la documentació, sinó l'estat de comptes de l'Ajuntament, encara que limitadament en el temps i en les formes. I l'informe compleix l'objectiu propi d'una auditoria que no és altre que verificar que l'entitat auditada treballa d'acord amb la normativa interna i externa, verificant en aquest cas un bon grapat d'incompliment d'aquestes normatives.

També volem aclarir que no hem acceptat la petició del batle de retirar la nostra moció a l'espera que l'interventor i la secretària facin un informe sobre la mateixa, ja que el que diu molt clarament el primer punt de la nostra moció és que aprovem realitzar els tràmits necessaris i previs per a la publicació de l'auditoria o diagnòstic econòmic-financer  a la pàgina web de l'Ajuntament. Entre aquests tràmits a Alternativa no només no tenim cap problema, sinó que considerem imprescindible que hagi els informes d'intervenció i secretaria que valoren, qüestionen o expliquen tot el referent a l'auditoria i donin garanties o no que l'auditoria s'ha realitzat de forma correcta. Això sí, els agrairíem que ja que l'auditoria és a l'Ajuntament des de fa més o manco quatre mesos, temps més que suficient per haver fet aquests informes, ara no es perllongui més del necessari i que els mateixos siguin una prioritat tant per intervenció com per secretaria.

Respecte al segon punt de la moció, el que demanem és una còpia de l'auditoria a tots els grups (sembla que ja no és necessari, ja que l'exregidora d'hisenda ens ha informat que no n'hi ha més documentació que l'informe que tenim tots els grups i que s'ens va donar en desembre). No obstant, estaria bé donar a tots els grups còpia de l'expedient de l'auditoria: petició de l'Ajuntament de la mateixa, proposta de  DELOITTE del 30 de novembre de 2011, estudi previ, esborrany, planificació...

Al tercer punt de la nostra moció (que considerem prou lògic), esmentem que a l'informe es descriuen i es quantifiquen actuacions que considerem poden ser constitutives de delictes i creiem que és imprescindible fer un informe jurídic per aclarir-ho i denunciar-ho, si cal.

Només cal recordar algunes de les coses que ja es van dir a la informació que es va donar al ple passat. Malgrat que l’empresa auditora només va obtenir resposta de 16 proveïdors d’un total de 29 als que es va demanar, i aquests representen només un total del 25% sobre el total de les obligacions reconegudes, l'informe ha detectat, ni més ni manco, a 2009  i a 2010 3.600.000 euros al marge de la llei de contactes. Igualment es pagaven factures sense signar, sense constància que cap funcionari comprovés la recepció de serveis o si havia errades, factures duplicades o factures que no reflectien la realitat, o la factura de productes que s’havien deixat a casa d'un regidor.

Un fet molt greu és que s’anul·laven factures, l’auditoria parla de 81.700 euros concentrat a les àrees d’esport, serveis i festes.  Havia factures no registrades, no confirmades: 252.000 de factures del 2010 que es van desplaçar a exercicis posteriors, sobretot de l’àrea de festes. Respecte al Festival, la regidora va parlar d’un pagament duplicat de 30.000 euros que encara no sabia en concepte de què.

Hem vist molt de comentaris respecte al cost d'aquesta auditoria o informe, el que no hem vist és tant de comentaris sobre el cost que ha significat aquest desgavell de gestió. Els que s'indignen amb el cost de l'auditoria s'haurien d'indignar molt més amb el cost que han tingut per tots els ciutadans de Pollença les “mangarrufes” que denúncia i que han costat als ciutadans unes quantitats molt superiors al cost de l'informe.

Cal demostrar als ciutadans que estem al seu servei de forma total i transparent, que els seus doblers són gestionats de forma meticulosa i treuen dels mateixos el màxim profit possible.

Cal demostrar als ciutadans que no viuen a una partitocràcia on els partits es tapen les vergonyes uns a altres i que, si a aquest Ajuntament s'han comès delictes, els seus responsables hauran de donar les explicacions pertinents davant la Justícia.

 

Albercocs i cireres

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb