URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Moció per evitar els desnonaments

Alternativa | 20 Març, 2013 00:01 | facebook.com twitter.com

Al proper ple ordinari hem registrat una moció per evitar els desnonaments a Pollença a través de la Comissió d'Avaluació i Seguiment de la crisi.

Amb l'esclat de la crisi i l'augment de l'atur, centenars de milers de famílies han arribat a una situació límit que no els permet cobrir les seves necessitats més bàsiques. Segons les dades del Consell General del Poder Judicial, només entre 2008 i el tercer trimestre del 2012 a l'Estat Espanyol s'han produït 216.418 execucions hipotecàries i 16166 només a les Illes Balears, situant-nos en el tercer lloc de la classificació de CCAA que ha elaborat la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca.

Quan el banc adquireix l'immoble aquell que perd el seu habitatge ha d'abonar l'Impost sobre l'Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, també conegut com a Plusvàlua, al seu Ajuntament i que, per tant, no només ha perdut el seu habitatge sinó que a més ha de suportar un tribut de difícil assumpció donades les circumstàncies.

Tot allò exposat depèn bàsicament d'una normativa de competència estatal, però els efectes dramàtics de la qual es concreten en l'àmbit municipal, ja que és als ajuntaments on es dirigeixen majoritàriament les persones i famílies afectades a la recerca d'ajuda. Així, els ajuntaments es converteixen en doblement perjudicats: en primer lloc perquè es vulneren els drets fonamentals dels seus ciutadans; en segon lloc, perquè en ple context de crisi, quan els recursos són més escassos que mai, reben totes les peticions d'ajuda de les persones i famílies empobrides.

Consideram que la Comissió d'Avaluació i Seguiment de la Crisi del municipi té, entre les seves finalitats, conèixer els casos que existeixin procediments judicials de desnonament de l'habitatge habitual per causa d'impagament d'hipoteca o lloguers i proposar l'assessorament als afectats dels serveis municipals i la mediació de l'Ajuntament.

Per això a la nostra moció demanam:

- Sol·licitar al partit judicial d'Inca que faci arribar a la Comissió d'Avaluació i Seguiment de la crisi, l'inici de processos judicials contra persones residents al nostre municipi i que poguessin finalitzar amb el desnonament de les persones demandades.

- En el cas que es detecti algun cas de possible desnonament per motius econòmics de l'habitatge únic i habitual, convocar, a través de la Comissió d'Avaluació i Seguiment de la Crisi, als directors de les entitats financeres afectades, o bé als administradors o propietaris, als efectes de rebre informació sobre l’estat d’impagament d'hipoteques o contractes de lloguer, i intentar acordar sistemes que permetin la moratòria dels processos de desnonament o, com a mínim, la dació en pagament.

- En el cas de no poder impedir el desnonament, garantir el reallotjament digne de les persones afectades.

- Difondre, tant per mitjans comunicatius tradicionals, com virtuals, el servei municipal  d’assessorament i funció de mediació amb els bancs i caixes o administradors per trobar alternatives que no comportin la negació del dret a l’habitatge a les famílies en procés de desnonament.

- Deixar d’operar amb entitats bancàries que promoguin desnonaments per motius econòmics d'habitatge únic de persones empadronades al municipi.

- Ordenar a la Policia Local que no col·labori en els desnonaments per motius econòmics d'habitatge únic i habitual.

- Acordar la suspensió cautelar de las liquidacions de l'Impost sobre l'Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana als subjectes passius en els casos de dació en pagament i execució hipotecària d'habitatge únic i habitual pels anys 2013 i 2014.

- Instar al Parlament espanyol que s'aprovi la Iniciativa Legislativa Popular, promoguda especialment per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, tal i com s'ha presentat o, si més no, respectant l'esperit de la iniciativa legislativa.

- Donar trasllat d'aquests acords al Consell de Ministres, així com als grups parlamentaris del Congrés i el Senat, al Parlament Autonòmic i a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca.

A continuació teniu la moció

 

 

 

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb