URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Clara Hammerl, filla adoptiva

Alternativa | 21 Juny, 2013 00:01 | facebook.com twitter.com

A l’igual que al cas del carrer dedicat a na Margalida Comas Camps al ple de desembre de 2008 es va aprovar la nostra moció per nomenar filla adoptiva a la Sra Clara Hammerl (article). En aquest moment ja es troba en exposició pública l’expedient al que podeu fer les al·legacions que considereu pertinents fins el 5 de juliol.

A l’igual que al cas de na Margalida Comas aquests cinc anys han augmentat els reconeixements a na Clara Hammerl. Si al seu dia no vam aconseguir que l’escoleta municipal del Port de Pollença portés el seu nom (article) ara el porta l’Institut del Port de Pollença. -

La Sr Clara Hammerl natural de la ciutat prussiana de Bromberg, a més de ser la dona d'en Guillem Cifre de Colonya, va contribuir a l'enriquiment i perfeccionament de la comunitat pollencina per la seva feina tan a l'Institució Libre d'Ensenyança a Pollença com a la Caixa d'estalvis. A més a més ha destacat i ha tingut ressò nacional la seva figura com primera dona directora d'una entitat financera a Espanya, la Caixa d'Estalvis de Pollença (1908-1916). A tots aquest mèrits l'hem d'afegir el del valor de lluitar contra els perjudicis socials de l'època. Ser dona, estrangera, luterana i fer feina en els ideals del lliure pensament d'apropar l'educació a les classes més desfavorides, com a vehicle per a la seva alliberació,  li va enfrontar al rebuig i la crítica dels sectors més tradicionalistes de Pollença. A més a més va haver de fer front a diverses adversitats a la seva vida familiar (mort de la seva filla Emma, fallida de la hisenda familiar, suïcidi del seu marit...) . Tot això no va impedir que el seu sentit de responsabilitat li fes tenir un paper capdavanter en continuar l'obra de D. Guillem Cifre de Colonya

És hora de que Pollença doni el títol de filla adoptiva a una dona excepcional gràcies a la qual es va mantenir a Pollença la feina de modernització social que havia iniciat ella mateixa amb D. Guillem Cifre de Colonya.

L'arxiver i bibliotecari municipal, Sr. Pere Salas Vives ha fet un informe, on podeu trobar nombroses dades que fonamenten els mèrits de na Clara Hammerl i que  podeu llegir al següent enllaç 

Com diu en Pere Salas:

... una vida intensa, no exempta de tragèdia, d’incomprensió i de sofriment fins al darrer moment, però també plena de responsabilitat, altruisme i sentit ciutadà del deure com experimentaren poques persones del seu temps i d’èpoques futures. Sobretot per a les dones de la seva època. I si no, com es pot interpretar l’existència de Clara Hammerl, una dona que donà la volta a mig món per dedicar-se als altres? De Berlín a Pollença, per complir una missió de modernització social conjuntament amb el seu marit. De Pollença a Madrid i un altre cop a Berlín, i finalment als Estats Units, passant per Palma, per educar els seus fills. I finalment, per vèncer la solitud de la vellesa, es posà sota el sostre de la família de la seva filla, ara en un poble perdut de l’Argentina.  Al final foren 73 anys plens de vivències de tots els matisos i de colors, d’experiències i anhels no sempre complerts, però que configuren una vida rica com poques. I, el que és més important, un exemple avançat del paper que la dona hauria de jugar en la societat del futur.    

- Biografia (IES Clara Hammerl).

- Clara Hammerl, la primera espanyola directora d’una entitat financera (Revista digital dona).

- Clara Hammerl. Directora (Diccionari biogràfic de dones).

- Los orígenes de Caixa Colonya (revista Namaste).

 

Clara Hammerl a Colonya rodeada de pageses (1910) a una fotografia de Guillem Bestard publicada al Mallorca Zeitung. 

 

Arxiu Caixa Colonya.- La família Cifre-Hammerl a la Cala de Sant Vicenç, any 1906 o 1907. 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb