URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

El pacte PP-PI "neteja, fixa i dˇna esplendor"

Alternativa | 31 Desembre, 2013 00:01 | facebook.com twitter.com

Al darrer estiu es va confirmar el nou  pacte de govern PP-PI amb l'entrada dels dos regidors actuals de CiU a l'equip de govern. un pacte que es venia forjant des que es va formar el PI i es va trencar la Lliga a Pollença (Malena Estrany i Tomeu Fuster van abandonar primer la Lliga i l'equip de govern).

Durant aquests mesos del nou equip de govern el que hem vist és un intent de "netejar, fixar i donar esplendor" a les irregularitats de l'anterior legislatura:

- Al moment d'escriure aquest article encara no s'han fet els informes aprovats en ple sobre l'auditoria, on s’observaven diferents irregularitats de l'anterior legislatura.

-  PP i PI van posar  una partida als pressupost per pagar el projecte no realitzat de l'auditori de Moneo (partida que finalment es va retirar a petició dels grups de l'oposició).

- Al ple d'octubre es van aprovar (amb el nostre vot en contra) tota una sèrie de factures irregulars (com deia l'interventor), resultat del desgavell de la passada legislatura.

- Finalment al ple extraordinari de desembre  PP i PI van presentar un acord extrajudicial  per evitar el recurs contenciós administratiu interposat per DUVA S.L. que demana a l’Ajuntament més de 124.000 euros perquè l'anterior batle i en Miquel Ramon van fer un acord verbal amb DUVA per utilitzar les seves pistes de tennis. Es tracta  d’una irregularitat total: ni contractes ni res, tot de paraula.

En definitiva, ara s’entén millor perquè s’ha fet aquest pacte entre PP i PI i perquè un partit que teòricament defensa la llengua i la cultura governa amb el PP.

 

 

Algunes claus de la legislatura

Alternativa | 30 Desembre, 2013 00:02 | facebook.com twitter.com

 El canvi d'any és un bon moment per reflexionar sobre les claus d'aquesta legislatura.

UN BATLE AUTORITARI

            Els resultats electorals van donar clarament la responsabilitat de formar govern a l PP amb 5 regidors,  però amb l’obligació de cercar consens amb altres forces polítiques. Tot i un començament de legislatura més o manco tranquil, el batlle ha anat mostrant la seva naturalesa   autoritària a mesura que passa el temps. Això s’ha evidenciat, entre altres coses, amb l’incompliment  de les mocions aprovades per el ple, amb actuacions com  l’intent d’anomenar unilateralment a la número 6 del seu grup com a secretària personal o la  desautorització  de la tinent batlle en el tema del festival, la presa de decisions unilaterals en el tema del Festival o la manca de reunions en la confecció dels pressuposts.  El batlle ha mostrat clarament la seva incapacitat per el consens ja que senzillament no hi creu i l’entén simplement com una eina estratègica per assolir els seus objectius particulars. Això ha fet que no sols tingui problemes amb la oposició o dins el seu equip de govern, sinó que també ha creat fissures en el seu propi partit.

 

CREACIÓ DEL PI

            La creació del PI, fruit de la fusió  dels partits CXI i Lliga, va crear una divisió dins el grup de la Lliga a Pollença que va acabar amb la sortida del partit de dos dels seus regidors que passaren a convertir-se en regidors no adscrits, deixant com a representant de la Lliga i tinent de batlle al número tres, Martí Roca.

            Això va donar a una situació surrealista durant uns mesos amb dos regidors de CXI (a l’oposició) i un de la Lliga (al govern) que  compartien el projecte polític del PI (Proposta per les Illes). Aquesta situació va finalitzar en agost amb l'entrada dels regidors de CiU a l'equip de govern, però això no ha significat que el PI hagi seguit jugant a dues bandes com s'ha demostrat amb el conflicte d'educació.

UN PLE HETEROGENI

            Els resultats electorals van deixar una representació al ple molt heterogènia   amb representats de vuit forces polítiques. Això obliga a tots a fer un esforç de consens  que  de moment sols s’ha realitzat des de l’oposició, que ha mostrat reiteradament la seva capacitat de coordinació, fins al punt que ha aconseguit en diverses ocasions fer recular les iniciatives autoritàries del batlle. Però l’oposició no es un grup homogeni, sinó que hi conviuen filosofies  i maneres molt diferents d’entendre la política. 

 

QUÈ POT FER ALTERNATIVA

            La heterogeneïtat del ple juntament amb les complicacions sorgides per la creació del PI i la sortida dels regidors adscrits dificulten plantejar una moció de censura (els vots dels regidors no adscrits no computarien). Tot i això, una moció de censura no consisteix sols en treure al batlle: s’ha de consensuar un programa de govern i tenir la confiança  suficient per crear un vertader equip de govern. La nostra filosofia difícilment seria compatible amb un pacte de govern amb partits com UMP . Alternativa és conscient que amb sols dos regidors és molt complicat liderar una alternativa política coherent amb els nostres valors. Per això seguirem treballant com sempre, plantejant propostes, denunciat irregularitats  i contribuint amb el nostre esforç i exemple a un canvi de consciència dels ciutadans que no sols faci impossible un altre govern del PP sinó que possibiliti un vertader canvi cap una democràcia real.

 

 


 

 

 

Invariables polÝtiques

Alternativa | 29 Desembre, 2013 00:01 | facebook.com twitter.com

Reflexió i dibuix original del nostre amic en Miquel Trias. Si voleu escriure o que publiquem alguna cosa, només ho heu d'enviar a alternativaperpollenca@gmail

 

Una de les coses en què no ha canviat gens la política cavernària des de, com a mínim, els bons temps d'Annual és la capacitat de dir mentides, com més grosses millor… i com que la parròquia se les beu, així anam.
 
 

Alternativa proposa que els cÓrrecs de la Patrona 2014 siguin triats per sorteig

Alternativa | 28 Desembre, 2013 00:05 | facebook.com twitter.com

Alternativa proposarà tant a l’Equip de Govern com a la resta de membres de l’oposició que els càrrecs de la darrera Patrona de la legislatura siguin triats mitjançant un sorteig com es fan amb altres figures tradicionals pollencines com els cavallets, àguiles, etc.

La proposta d’Alternativa no és per instaurar el sorteig com mètode per triar els càrrecs de la Patrona, si no fer una excepció aquesta darrera Patrona de la legislatura, el motiu que esgrimeix Alternativa per fer aquesta excepció és que hi ha pollencins que per causa de tenir la residència, lloc de treball o el seu dia a dia fora de la vila fa que els sigui molt difícil ser coneguts per la resta de la població, alguns ciutadans s’han dirigits a nosaltres per veure si es podria fer un sorteig per triar els càrrecs ja que alguns d’ells fins i tot passen per la seva feina gran part del temps fora de l’illa.

Esperem que la nostra proposta sigui recolzada per tots els grups i regidors no adscrits que formem l’actual consistori.

Normal 0 21 false false false ES-TRAD X-NONE X-NONE

Naturalment aquest article ha estat una broma per celebrar el dia dels innocents, malgrat a algú li ha tocat l’ànima, demà tornarà a sortir el sol i tornarem als problemes de sempre.

 

Normal 0 21 false false false ES-TRAD X-NONE X-NONE

Pacte d'iresponsables

Alternativa | 27 Desembre, 2013 00:01 | facebook.com twitter.com

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4

Al ple extraordinari de dilluns es va  aprovar l'acord extrajudicial envers el recurs contenciós administratiu interposat per l'entitat Proyectos Urbanísticos DUVA S.L. Un acord amb la propietat de DUVA perque retirin un contenciós-administratiu on demanaven a l’Ajuntament 124.000 Euros + interessos + costs per l'arrendament de tres pistes de tennis al període 2006-2011.A l'acord el tema resta tancat econòmicament amb el pagament a DUVA de 45.560 Euros IVA INCLOS. Després d'un llarg debat aprovada amb els vots a favor de PP-Lliga, CiU i UMP, abstenció de Tomeu Fuster i vot en contra d'Alternativa, PSOE, PSM i Esquerra.

És clar que Alternativa no podiam votar a favor d'unes actuacions totalment irregulars que poden ser constitutives d'un delicte de prevaricació continuada, i un delicte de malversació de cabals públics. Per això al ple vam demanar la dimissió del regidor, en Miquel Ramon de CiU,i que l'Ajuntament demanés  la responsabilitat personal i patrimonial de les autoritats municipals responsables, l'anterior batle en Joan Cerdà i l'actual regidor d'esports, en Miquel Ramon, directa i personalment o a través de les accions legals per a això, fins i tot la penal. Evidentment ni en Miquel Ramon  va acceptar la seva responsabilitat política,  i no va dimitir, ni el batle va acceptar demanar les responsabilitats corresponents. Així és aquest pacte d'irresponsables del PP-PI que "neteja, fixa i dóna esplendor a l'anterior legislatura.

Els fets

 A finals de l’any 2005 amb motiu de la construcció del nou Col·legi Miquel Capllonch varen desaparèixer les pistes de tennis que havia al poliesportiu de Port. Segon Duva l'Ajuntament a través del  batle, Joan Cerdà Rull i el regidor d'esports, en Miquel Ramón van sol·licitar a Duva el lloguer de tres pistes de tennis per un import de 2000 euros mensuals més IVA. Segon en Miquel Ramon el no va formar part de l'acord que va ser oral i no apareix enregistrat en cap document oficial, ni a cap expedient administratiu burlant tots els procediments de contractació establerts a la Llei de Contractes de les Administracions Públiques  o sigui “nul de dret” .

En Miquel Ramon va signar la primera factura de juny 2006 a raó de 13.920 euros per sis mesos (desembre de 2005 al maig de 2006).  El que és una prova evident de que l’Ajuntament reconeix el contracte verbal i el preu del mateix. A les explicacions donades per en Miquel Ramon va dir que va signar la factura literalment “perquè l' interventor en aquell moment, li va dir que havia crèdit i quan arribés la propera, ja ho veuríem”. La factura va ser aprovada a una Junta de Govern on eren presents en Tomeu Cifre del PP com tinent de batle i regidor d'hisenda i na Malena Estrany, i per tant també tenen la seva part de responsabilitat a aquest tema al no comprovar si darrera de la factura havia alguna contractació. 

Als pressupostos de l'Ajuntament per a l'any 2007 havia pel concepte de lloguer de pistes de tennis al Port un import de 14.000 euros (que evidentment ens du al desconcert sobre el preu de lloguer a pagar) però ja no es va pagar cap de les factures que va presentar posteriorment DUVA. Segon el batle que també era regidor d'hisenda, en Tomeu Cifre, aquella partida la va posar l'àrea d'esports, segon en Miquel Ramon el va fer el batle. Per a nosaltres tot això és un reflex de com funcionaven les coses a l'Ajuntament; cada partit gestionava la seva àrea i no es ficava en el que feien els altres.

Posteriorment en Miquel Ramon va dir que ell mai més va veure una factura més de DUVA, versió que va corroborà en Pedro (tècnic d’esports de l’Ajuntament), i que el batle, en Joan Cerdà semblava que duia el tema personalment. Una cosa totalment incomprensible si pensam que en Miquel Ramon tenia dedicació exclusiva i el lògic és que fos damunt del tema.  Segon en Miquel Ramon finalitzades les obres de les instal·lacions esportives públiques del Port de Pollença, també va finalitzar l’acord entre els explotadors dels apartaments Duva i l’àrea d’esports. Així se va notificar al Club de Tennis del Port de Pollença... Però una vegada més es va fer oralment. En aquell moment un dels temes que va complicar  de les coses és que es van fer dos pistes de tennis i de gespa artificial, superfície no autoritzada per disputar partits oficials. Segon membres del club de tennis d'eu moll s'havia advertit d'aquest fet a Miquel Ramon abans de fer les pistes. A més la reglamentació va canviar durant aquest període ja que el nombre mínim de pistes que ha de tenir un poliesportiu per fer competicions masculines es va fitxar amb 3, i al Poliesportiu tot just havia 2.  La qüestió és que el club de tennis d'eu moll va continuar  a Duva.  El tècnic d'esport a una data indeterminada de 2008 va telefonar al Club de Tennis i els hi va informar que havien d’abandonar les instal·lacions de DUVA però el Club va continuar a DUVA amb la passivitat de l’Ajuntament.

A la nova legislatura, el 19 d'octubre de 2011, el nou regidor d'esports, en Tomeu Fuster, va enviar una carta certificada als responsable de DUVA on reconeix un deute de 31.140 euros per a la utilització de les pistes des del desembre de 2005 fins al juny del 2011. Tinent en compte la factura pagada reconeix un deute pendent a favor de DUVA de 17.220 euros.  El 2 de novembre de 2011 va enviar una altra carta a DUVA on es resol el contracte verbal. Nosaltres consideram que aquesta actuació va ser correcta tenint en compte la situació que es va trobar.

Evidentment amb aquests fets la postura de l'Ajuntament és complicada davant el contenciós que ha possat DUVA per 124.015 euros més els interessos, ja que compta amb un reconeixement tàcit del contracte oral, donat per el pagament de una primera factura i el reconeixement de les dues cartes aquesta legislatura. Per tant la única opció de l'Ajuntament és discutir el preu del lloguer. La proposta de l'Ajuntament per evitar el contenciós  de 45.560 euros parteix de les següents quantitat; 24.000 euros sense IVA al 2006 (quan es va pagar la factura de 12.000 euros). 14.000 euros al 2007 (partida pressupostària) i  partint dels càlculs de l'àrea d'esport d'aquesta legislatura; 17.640 euros pels anys 2008 al 2011.

El resumen de l'anterior és un disbarat més de la gestió de les passades legislatures és evident la responsabilitat del regidor en Miquel Ramon a l'igual que a algunes de les irregularitat que mostrava l'auditoria (sobre la qual es continuen sense fer els informes aprovats al ple)  o l'extrajudicial de fa dos mesos. A més més els dos protagonistes de l'acord oral, el regidor en Miquel Ramon i l'anterior batle (en Joan Cerdà) ,  han estat imputats i ha anat a declarar, juntament amb aquests darrers dies en referència a unes factures pagades a l'anterior legislatura. 

A un Ajuntament normal Miquel Ramon no podria estar ni un minut més de regidor, o bé hauria dimitit o bé el batle l'hagués cessat després de demanar-li les responsabilitat corresponents.

El Pacte PP-UMP, UM-UNPI va crear el problema i els vots dels mateixos amb altres sigles l'ha solucionat  això sib amb els doblers de tots.


 

Feina institucional dĺAlternativa per Pollenša al 2013

Alternativa | 26 Desembre, 2013 00:06 | facebook.com twitter.com

Avui publicar un resum del que ha estat la nostra feina institucional aquest 2013, en solitari i de forma conjunta amb altres grups de l'oposició.

Les mocions d’Alternativa

Ple extraordinari de gener

- Els sis grups de l’oposició vam demanar tota una sèrie d’informació que consideram bàsica, un calendari de compliment de les mocions aprovades i no executades i igualment vam fer una bateria de preguntes per revisar l'estat del municipi i la feina feta per cada regidor.

Ple de gener

- Moció (signada també per PSOE, PSM i Esquerra) per millorar la participació ciutadana. Retirada per agilitzar els canvis. Ja hem fet una primera assemblea oberta.

Ple de febrer

- Moció relativa a l’auditoria demanant que es publiqui a la pàgina web de l’Ajuntament i que es realitzi un informe jurídic sobre l’auditoria per confirmar o no els possibles delictes que s’hagin pogut cometre i, si és el cas, denunciar-los als jutjats. Aprovada per unanimitat.

Ple de març

- Moció per evitar els desnonaments al municipi de Pollença. Aprovada per unanimitat.

Ple d’abril

- Moció per a la delegació de la resolució dels expedients sancionadors en matèria urbanística al ple. Rebutjada amb els vots del PP, Lliga, CiU i UMP i el vot a favor de la resta de grups.

Ple de maig

- Moció relativa a abandonar la fumigació amb herbicides. Aprovada amb els vots a favor d’Alternativa, PSOE, PSM, Esquerra i no adscrits i l’abstenció de la resta.

Ple de juny

- Moció en contra de l’avantprojecte de llei per a la racionalització i la sostenibilitat de l’administració local. Aprovada amb els vots a favor de Lliga, Alternativa, PSOE, CiU, PSM, Esquerra i Tomeu Fuster i abstenció de PP i UMP.

Ple de juliol

- Moció per l’aprovació de la concessió del títol de Filla Adoptiva de la Vila de Pollença a la Sra. Clara Hammerl. Aprovada per unanimitat.  

-  Aprovació, si escau, de la dedicació d’un carrer a la Sra. Margarita Comas Camps. Aprovada per unanimitat.

Mocions presentades conjuntament amb altres grups de l’oposició

Ple d’octubre

- Moció d’Alternativa, PSOE, UMP i Esquerra relativa a allargar la ruta de la Pedra en Sec fins a la Cala Sant Vicenç. Aprovada per unanimitat.

Ple de novembre

- Moció del PSM, Alternativa, PSOE, CiU i Esquerra per a l’inici d’un procés per a la sol·licitud de la declaració del Simulacre de Moros i Cristians com a festa d’interès cultural. Aprovada per unanimitat.

- Moció presentada pels grups municipals PSM, Alternativa i Esquerra sobre la sol·licitud al Consell de Mallorca de retirada d’obstacles de la carretera Vella de Lluc. Aprovada pels vots a favor d’Alternativa, PSOE, PSM, Esquerra i Malena i Tomeu de la Lliga. Abstenció del PP, CiU, UMP i en Martí de la Lliga.

- Moció presentada pels grups municipals Esquerra, Alternativa, CiU i PSM de rebuig al Pressupost General de l’Estat 2013 pel finançament injust previst per a les Illes Balears. Aprovada amb l’abstenció de PP i UMP i vot a favor de la resta de partits.

Ple de febrer

- Moció presentada per PSM i Alternativa d’adhesió de l’Ajuntament de Pollença a l’òrgan fundacional de la Xarxa de Municipis de les Illes Balears pel Ramon Llull. Aprovada amb l'abstenció del PP.

Ple de març

 Moció presentada per Esquerra i Alternativa en defensa de l’autonomia local.Aprovada per unanimitat.

 Moció presentada per Alternativa, PSOE, PSM, UMP i els dos regidors no adscrits relativa a la delegació de l’aprovació de les Bases de la contractació de la direcció artística del Festival 2013 de Pollença al Ple. Aprovada amb els vots a favor d’Alternativa, PSOE, UMP, PSM, Esquerra i no adscrits. Vot en contra de PP, Lliga i CiU.

Ple de maig

-  Moció del PSM (firmada per tots els grups de l’oposició (excepte CiU)) relativa a la implantació de la zona verda d’aparcaments al Port de Pollença. Aprovada per unanimitat amb una esmena per estudiar el tema per implantar la zona verda al 2014.

Ple de juny

- Moció presentada per PSM. CiU, Lliga, Alternativa i PSOE de rebuig a la implantació obligatòria del decret sobre el tractament integrat de llengües TIL als centres educatius. Aprovada amb els vots a favor de Lliga, Alternativa, PSOE, CiU, PSM, Esquerra i Tomeu Fuster i  l'abstenció de PP i UMP.

- Moció d'urgència sobre la defensa del fondeig gratuït a la punta de l'Avançada presentada per Alternativa, PSOE, CiU, UMP, PSM, Esquerra i Tomeu Fuster.Aprovada amb els vots a favor d'Alternativa, PSOE,CiU, UMP, PSM, Esquerra i Tomeu Fuster i l'abstenció de PP i LLiga.

Ple de setembre

- Moció presentada pels grups municipals PSOE, Alternativa, regidors no adscrits, Esquerra i PSM en relació al TIL. Aprovada amb l'abstenció d'UMP i el regidor del PP, en David Alonso.

Ple d'octubre

- Moció presentada pel PSM, Esquerra, Alternativa i regidors no adscrits relativa a la modificació de la Llei de Símbols de les Balears. Aprovada amb  8 vots a favor d'Alternativa, PSM, Esquerra, Tomeu Fuster, Lliga i CiU, 1 vot en contra del regidor del PP, en David Alonso,  5 abstencions de la resta de regidors del PP i UMP.

Ple de novembre

- Moció presentada per PSOE, Alternativa, PSM, Esquerra i regidors no adscrits de suport de l’Ajuntament a una educació de qualitat i contra l’aplicació del TIL i compromís dels representants municipals per defensar aquesta postura.Rebutjada en segona votació pel vot de qualitat batle: vots en contra de PP, Lliga i CiU. Abstenció d'UMP i vots a favor d'Alternativa, PSOE, PSM, Esquerra i no adscrits.

Al·legacions d’Alternativa

- Al Reglament de Règim Interior de la Residència Social de Santo Domingo.Al·legacions molt diverses a l'articulat del Reglament que van ser acceptades en gran mesura.

 - Al Pla Hidrològic. Demanam recuperar la figura de zones humides potencials i la seva corresponent cartografia tal com era a l'anterior esborrany del  Pla Hidrològic i restaurar al seu estat natural les zones humides que s'han alterat, impermeabilitzat mitjançant obres, o que han patit compactació o farciments, posteriors a la Llei d'Aigua de 1985. No han estat contestades.

- A l’ordenança reguladora del preu públic per assistència als concerts Festival internacional de Pollença. Proposàvem, amb la resta de grups de l'oposició, que el descompte pels residents a Pollença fos del 25% en comptes del 10% i contra el canvi proposat per l'equip de govern de què fos la Junta de Govern i no el ple de l'Ajuntament qui fixi els preus del Festival. Només va ser acceptada aquesta darrera al·legació.

A l'ordenança fiscal reguladora de la taxa per la prestació dels serveis assistencials del Patronat Social Santo Domingo de Pollença. Es van acceptar les nostres al·legacions que milloraven diferents articles de l'ordenança.

- A la sol·licitud de concessió administrativa de la terrassa i embarcador, formulada per  Capuccino Puerto Pollença. Demanam que sigui denegada  la sol·licitud i que es restauri el tram de costes afectat al seu estat natural i mediambiental original. Pendent de resoldre.

- A l’ordenança fiscal reguladora de la taxa per a la prestació del servei de celebració de matrimonis civils. Per mantenir la taxa actual i evitar una pujada d'un 100%. Pendent de resoldre.

- A l’ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de recollida domiciliària i tractament de fems i residus. Per invertir els doblers no en una petita rebaixa de les taxes sinó en un repartiment més just de les mateixes. Pendent de resoldre.

- A més estam fent feina per presentar en aquest moment al·legacions a l’ordenança municipal de seguretat i convivència ciutadana i al catàleg de patrimoni

*Nota: Podeu consultar totes les mocions al nostre web: http://alternativaperpollenca.com.

Hem començat a repartir el nostre Urxella de paper, al que ja hem arribat al número 29. El podeu llegir i descarregar a l'adreça. Al mateix trobareu un resum del 2013.

https://drive.google.com/file/d/0ByyuniOKtSjTaXdqOTdVYVplNjU1dU42X0p2SVJma09xTk4w/edit?usp=sharing

Bones saturnals !

Alternativa | 25 Desembre, 2013 00:01 | facebook.com twitter.com

Un bon article sobre les festes saturnals

Informació treta de L'ombra d'un somni:

Aquestes festes van ser establertes cap a l’any 497 aC, a l’hora de dedicar un temple al déu Saturn. Coincideix amb la data del solstici d’hivern, que queia el dia 17 de desembre (XVI dies ante Kalendas).
Tot i que al principi només es celebrava durant aquest dia fent una pujada al mont Aventí, més endavant Domicià les va allargar set dies (del 17 al 23) i, tot i que l’emperador August les va reduir a tres dies, més endavant van quedar en cinc dies de durada, cinc dies de gresca i diversió. Aquests dies es tancaven les escoles, se suspenien les activitats comercials i els processos judicials, i fins i tot el Senat deixava de reunir-se. Com a cosa extraordinària, es permetien els jocs d'atzar i les apostes.

La celebració era consagrada al déu Saturn (Saeturnus), el déu que assimilaren amb Cronos. Els romans situaven el seu regnat al Laci, després que fos expulsat per Júpiter de l'Olimp, i anomenaren aquest temps l’Edat d’or, perquè els animals parlaven amb els homes i també ho feien els arbres i les plantes; els homes eren iguals entre ells i els havien ensenyat a viure sense treballar gaire. 
Saturn, possiblement, fou el primer déu de l’agricultura i li atribueixen les primeres lleis dels aborígens del Laci. 

El ritual començava el dia 17 amb un sacrifici en el temple de Saturn al Capitoli i anava seguit d’un banquet (lectisternium) públic. La plebs vestida amb  senzills vestits (synthesis) i barrets de pell (pilei) repetia el crit “lo Saturnalia
Els dies 18 i 19 es començava la festa amb un bany que era seguit pel sacrifici familiar d’un porquet. Després tocava el torn als regals, que es feien mútuament i que eren, sobretot, figures de massapà.

En aquesta festa hi havia dos ritus principals:
  • les feriae servorum 
  • el rei saturnalici 
FERIAE SERVORUM
Com a record de l’antiga Edat d’or, on tots els homes eren iguals, aquests dies no existien distincions entre homes lliures i esclaus; l’esclau podia fer d’amo i aquest últim d’esclau. I molt patricis eren els encarregats de servir la taula als seus esclaus. A més, durant el regnat de l’esclau l’amo no es podia queixar de res i havia de fer tot el que l’esclau li ordenés.

REX SATURNALIUM
D’altra banda, el ritus de l’elecció del rei saturnalici té el seu origen a l’època de l'Imperi. Durant el temps de les Saturnals entre els grups de joves s’escollia per sorteig un personatge còmic que feia les funcions de rei per un dia, per tant podia manar i donar ordres burlesques i d’aquesta manera capgirar l’ordre de la societat. Aquest rei presidia els actes i un cop acabat el seu manament era assassinat o es suïcidava directament.

I per què tot aquest capgirament? Doncs perquè era la preparció per al nou començament, per al nou anys. I l’harmonia premera d’aquells anys només es podia aconseguir mitjançant la inversió; el poder, el sexe, el dia i la nit s’invertien i d’aquesta manera destruien l’ordre establert de les coses. La gent s’oblidava de les feines que havia de fer i deixava de banda els seus problemes per a donar pas a la gresca, a les orgies, a les borratxeres, etc. Les dones gaudien d’una llibertat només pensable en festes, i per tant, era un bon moment per posar en pràctica els consells del mestre Nasó.
 
Gaudete!
Io Saturnalia! Io Saturnalia!
 


 

Mentint d'un dia per altre

Alternativa | 24 Desembre, 2013 00:01 | facebook.com twitter.com

El dimarts passat el batle en Tomeu Cifre, que no va anar on hauria d'haver anat, i na Isabel Cerdà, una de les responsables directes del despropòsit del TIl,  es reunien amb  famílies de l'IES Clara Hammerl amb els que no s'ha volgut reunir el seu company de partit, Guillem Estarellas, secretari autonòmic d'Educació.

Els pares de l'IES Clara Hammerl, del Port de Pollença, només facin una assignatura en anglès, actualment han de cursar en anglès les Ciències Naturals i les Matemàtiques, pel Decret de tractament integrat de llengües (TIL) ja que els nins no poden seguir les explicacions a classe.

 El més surrealista de la reunió del passat dimarts és que el batle va dir que la Conselleria d'Educació no escoltava i que havia intentat mantenir una reunió amb el secretari autonòmic Guillem Estarellas però no va aconseguir cap resposta... Tot això assegut al costat de la senyora Bel Cerdà afiliada al PP de Pollença i toda una directora general d’Ordenació, Innovació i Formació Professional.  Si algú ho entén que ens ho expliqui. 

Al dia següent, a una roda de premsa de la Conselleria d'Educació, la pròpia Bel Cerdà acompanyava al Secretari Autonòmic, Guillem Estarellas, per dir que el TIL s'estava aplicant amb normalitat a tots els centres... Tal vegada na Bel ja no es recordava del que havia parlat el dia abans amb les famílies de l'IES Clara Hammerl, quan s'havia oferit per fer d'intermediària amb Estarellas.  O tal vegada considera normal que alguns alumnes presenten signes d'angoixa i de desmotivació que en alguns casos s'han manifestat en crisis d'ansietat.

 Na Bel també es va oblidar del que havia dit el dia abans quan va aconsellar a la directora de l'IES Clara Hammerl revisar el projecte lingüístic ja que al dia següent al costat d'Estarellas va dir “tots els centres de les Illes tenen un TIL adequat”.

Així és aquesta genteta que pensa només en la cadira i a la que no l'importa dir una cosa un dia i una totalment diferent al dia següents. Hipocresia, improvisació i fugida endavant són les característiques que defineixen l'actual Conselleria d'Educació.

El senyor batle i la senyora Bel Cerdà poden fer totes les reunions que vulguin per intentar rentar-se la cara del TIL, ja no enganyen a ningú, el que fan és comèdia. El que necessitam pares i docents és que no s'apliqui  el TIL un projecte ideològic del PP que no han sabut justificar ni amb fets ni amb arguments pedagògics.

 

 

Pagar sense responsables. Ple extraordinari de desembre.

Alternativa | 23 Desembre, 2013 00:01 | facebook.com twitter.com

Resultat i primera valoració del ple extraordinari. Va faltar de forma justificada la regidora no adscrita, na Malena Estrany

El ple va estar marcat per un llarg i dur debat sobre el pagament a Duva de 45.560 euros per evitar el contenciós que han posat de 124.000 euros  + interessos + costs per l'arrendament totalment irregular amb un acord oral de tres pistes de tennis al període 2006-2011. Tots els ciutadans  pagarem sense que cap dels polítics que van fer aquest disbarat hagin assumit la seva reva responsabilitat. Nosaltres consideram que com mínim en Miquel Ramon hauria de dimitir.

- Ratificació urgència sessió

Aprovada amb l'abstenció de PSM i Esquerra.

- Resolució de reclamacions/al·legacions i, en conseqüencia, aprovació definitiva, si procedeix, de la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de recollida domiciliària i tractament de fems i residus. 

Aprovada amb els vots a favor de PP, Lliga, CiU i UMP. Abstenció del PSOE i Tomeu Fuster. Vots en contra d'Alternativa, PSM i Esquerra

L'equip de govern ha presentat una esmena de tal forma que un negoci que tanqui de forma definitiva no hagi de pagar tot l'any de fems i residus sinó nomes sis mesos. Fora de l'equip de govern només el PSM i nosaltres hem presentat al·legacions a aquestes taxes que no han estat acceptades (veure proposta regidor)amb l'argument de falta de temps per aplicar-les. Aquest és el consens anunciat per CiU quan va entrar a l'equip de govern; presenten unes taxes sense parlar amb l'oposicio, unilaterals i tard, i després diuen que no hi ha temps per aplicar els suggeriments de l'oposició.  L'equip de govern ha preferit vendre una rebaixa de taxes mínima (menys d'un euro anual de mitjana pels negocis) que no compensa la pujada de l'any anterior  i no han volgut fer feina a unes taxes més exactes i justes al 2015 (veure article).

- Ratificació, si procedeix, de la resolució de Batlia núm.1194/2013 d'ampliació del termini d'exposició pública de l'ordenança municipal de seguretat i convivència ciutadana (Expedient núm 5648).

Aprovada per unanimitat 

Com vam demanar al darrer l'equip de govern ha ampliat el termini d'exposició pública de l'ordenança de convivència. Ara esperam que la ciutadania presenti al·legacions a una ordenança que els afectarà directament. Per a nosaltres aquesta ordenaça s'ha de retirar i si cal millorar l'ordenança ja existent, de Policia i Bon Govern, de forma consensuada i amb un procés participatiu. Consideram que per fomentar la convivència i la cohesió social cal apostar per la mediació social i posar en marxa projectes transversals a partir de la comissió d’avaluació i seguiment de la crisi.

Articles anteriors

-  "Argumentant contra l'ordenança de seguretat i convivència". 

-  Argumentant... 2.

- Qué no et robin el carrer

PODEU FER AL·LEGACIONS

- Com podeu presentar al·legacions.

- Aprovació, si procedeix, de l'acord extrajudicial envers el recurs contenciós administratiu interposat per l'entitat Proyectos Urbanísticos DUVA S.L  (Actuacions judicails P.O. 43/2013)- (Expedient núm 5524).

Aprovada amb els vots a favor de PP, Lliga, CiU i UMP. Abstenció d'en Tomeu Fuster. Vots en contra d'Alternativa, PSM i Esquerra.

 S'ha aprovat l'acord amb la propietat de DUVA perque retirin un contenciós-administratiu on demanaven a l’Ajuntament 124.000 Euros + interessos + costs per l'arrendament de tres pistes de tennis al període 2006-2011.A l'acord el tema resta tancat econòmicament amb el pagament a DUVA de 45.560 Euros IVA INCLOS. 

Un llarg debat sobre un disbarat més de la gestió de les passades legislatures on és evident la responsabilitat del que era regidor d'esports, en Miquel Ramon, a l'igual que a algunes de les irregularitat que mostrava l'auditoria (sobre la qual es continuen sense fer els informes aprovats al ple)  o l'extrajudicial de fa dos mesos. A més més els dos protagonistes de l'acord oral, el regidor en Miquel Ramon i l'anterior batle (en Joan Cerdà) ,  han estat imputats i ha anat a declarar, juntament amb aquests darrers dies en referència a unes factures pagades a l'anterior legislatura. 

A un Ajuntament normal Miquel Ramon no podria estar ni un minut més de regidor, o bé hauria dimitit o bé el batle l'hagués cessat després de demanar-li les responsabilitat corresponents. 

 - Resolució de reclamacions/al·legacions i , en conseqüència, aprovació definitiva, si procedeix de la modificació del reglament municipal del servei públic de transport de viatgers en automòbils de turism (annex Expedient núm 3840).

Aprovada per unanimitat 

Al setembre de 2012 es va aprovar aquesta modificació amb el nostre vot en contra ja que es permet donar de baixa el servei en temporada baixa (de novembre a març) i tot just deixar el 15% dels taxis en servei,  que després no apareix com no sigui un servei a l’aeroport o semblant.

L'aprovació definitiva es presenta amb un any de retard. Com vam dir a aquell ple; els serveis públics no poden ser de temporada i una reducció del servei tan dràstica podia significar la seva absència alguns dies d’hivern. Finalment el temps ens ha donat la raó i la modificació que pretenien fer no es farà ja que va contra el RD 763/197 que assenyala que es retirarà les llicències en el cas de:

" b) dejar de prestar servicio al público durant treinta días consecutivos o sesenta alternos durant el perído de un año, salvo que se acrediten razones justificadas y por escrito ante la Corporación Local. El descanso anual regulado en la Ordenanza Local estarà comprendido en las antedichas razones, no pudiendo encontrarse al mismo tiempo de vacaciones más dle 10% de los titulares de licencias." Avui a les 9:00 Ple extraordinari. Al finalitzar el ple publicarem el resultat i primera valoració del mateix que podeu seguir a nostre perfil de facebook i a Ràdio Pollença

 

L'equip de govern ens dona a triar entre un contenciós de 124.000 Euros + interessos + costs o  el pagament a DUVA de 45.560 euros, mentre en Miquel Ramon, un dels responsables d'aquest degavell no assumeix cap responsabilitat. 

 

S.O.S. Diagonal

Alternativa | 22 Desembre, 2013 00:01 | facebook.com twitter.com

DIAGONAL és un mitjà de comunicació crític i independent, sense directors ni caps, sustentat sobre la base de milers de subscripcions. Un periòdic que surt al carrer cada quinzena des de març de 2005 i manté una web amb actualitzacions diàries. Al mateix a més a més col·labora el nostre amic Albert Herranz. Per seguir sent independents DIAGONAL necessitA el Nostre suport econòmic. Per això han iniciat una campanya de microfinanciació.
Es tracta d'assegurar la continuïtat d'un projecte que porta vuit anys i mitjà fent periodisme gràcies a la labor de milers de persones que compartim la idea que necessitem una eina per difondre informació veraç, rigorosa, contrastada i crítica que sigui útil per treballar per la transformació social.

MÉS INFORMACIÓ GOTEO.ORG

 

 

AixÝanam

Alternativa | 21 Desembre, 2013 00:01 | facebook.com twitter.com

 Reflexió i dibuix original del nostre amic en Miquel Trias. Si voleu escriure o que publiquem alguna cosa, només ho heu d'enviar a alternativaperpollenca@gmail

Una nova versió gràfica del coverbo del garrot i la pastanaga; aquí tan sols no hi pastanaga, ni popa de cap classe. Mai ens haguéssim pogut pensar que el nivell dels polítics pogués davallar més… idò si, crec que en Meniano ha fet bo n'Aznar.

 

Que no et robin el carrer. Ple extraordinari de desembre

Alternativa | 20 Desembre, 2013 00:01 | facebook.com twitter.com

 Avui era el darrer dia per registrar al·legacions a l'ordenança de seguretat i convivència (sobre com podeu presentar al·legacions) però l'equip de govern ha recollit el nostre suggeriment d'ampliar el termini d'exposició pública (si no hi ha novetat s'aprovarà aquesta ampliació al ple extraordinari que s'ha convocat dilluns a les 9:30 h.

Teniu temps de presentar al·legacions a una ordenança a la que es poden sancionar coses com:

- Practicar activitats esportives fora de les zones o instal·lacions no destinades a aquest efecte amb multes de fins a 750 euros.

- Música o fonambulisme a espais públics; multes de fins a 750 euros.

- Treure tassons i botelles de vidre dels establiments; multes de fins a 750 euros.

- Encendre fogons de gas o de qualseol altre tipus per cuinar a la platja; multes de fins a 750 euros.

- Estacionar més de 48 horas amb una caravana o autocaravanna; multes de fins a 750 euros.

- Instal·lar a l'espai públic elements o mobiliari annex a les caravannes o autocaravannes; multes de fins a 750 euros.

- Jocs amb pilotes o altres element  en els espais públics multes de fins a 750 euros.

- Fer ús "inadequat" de les fonts públiques; multes de fins a 750 euros.

- Cantar al carrer; multes de fins a 750 euros.

- Practicar acrobàcies i jocs d'habilitat amb bicicletes, patins o monopatins que puguin causa "problemes de convivència"; multes de fins a 750 euros.

Articles anteriors

"Argumentant contra l'ordenança de seguretat i convivència". 

-  Argumentant... 2.


Com hem comentat s'ha convocat un ple extraordinari eldilluns 23 a les 9 del matí.

ORDRE DEL DIA

- Ratificació urgència sessió.

- Resolució de reclamacions/al·legacions i, en conseqüencia, aprovació definitiva, si procedeix, de la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de recollida domiciliària i tractament de fems i residus. 

Com sabeu hem presenta al·legacions demanant invertir el que demanen els informes tècnics fa més de cinc anys per aconseguir unes taxes més exactes i justes al 2015 (veure article)

- Ratificació, si procedeix, de la resolució de Batlia núm.1194/2013 d'ampliació del termini d'exposició pública de l'ordenança municipal de seguretat i convivència ciutadana (Expedient núm 5648)

Ens alegra i donam les gràcies a l'equip de govern per fer cas al plec que li vam fer al  darrer ple. Ara esperam que la ciutadania presenti al·legacions  que els afectarà directament. Per a nosaltres aquestaordenaça s'hauria de retirar.

- Aprovació, si procedeix, de l'acord extrajudicial envers el recurs contenciós administratiu interposat per l'entitat Proyectos Urbanísticos DUVA S.L  (Actuacions judicails P.O. 43/2013)- (Expedient núm 5524)

 Aquest punt es va retirar al darrer ple. Vam demanar més explicacions i informació d’aquest tema i que en Miquel Ramón assumeixi les seves responsabilitat polítiques al mateix. Les explicacions s'ens van donar aquest dimarts tan per part del misser Miquel Ripoll com del propi Miquel Ramon, però d'assumir responsabilitats polítiques per part d'aquest darrer res de res. Bàsicament va culpar de tot aquest disbarat a l'anterior batle, en Joan Cerdà Rull. El que és cert és que el era el regidor d'esports amb dedicació exclussiva i que la seva responsabilitat a aquest tema és més que evident, començant pel pagament de la primera factura a la seva ianctivitat per escrit durant cinc anys per solucionar aquest tema.

Recordam que a un dinar DUVA, Ajuntament i Club de Tennis van arribar a un acord verbal amb la propietat perquè el club de tennis pogués utilitzar les pistes de DUVA ja que les pistes del poliesportiu del Moll havien desaparegut amb l’obra de construcció del nou CEIP Miquel Capllonch. A l’any 2006 sempre verbalment el regidor d'esports, en Miquel Ramon va informar al club que al final de l’any ja no podien utilitzar les pistes de Duva ja que s'havien fet les noves pistes. El club va continuar a DUVA fins aquesta legislatura i ara la propietat de DUVA vol posar un contenciós-administratiu demanant a l’Ajuntament 124.000 Euros + interessos + costs pel període 2006-2011. Volen tancar el tema amb el pagament a DUVA de 45.560 Euros IVA INCLOS.

 - Resolució de reclamacions/al·legacions i , en conseqüència, aprovació definitiva, si procedeix de la modificació del reglament municipal del servei públic de transport de viatgers en automòbils de turism (annex Expedient núm 3840).

Al setembre de 2012 es va aprovar aquesta modificació amb el nostre vot en contra ja que es permet donar de baixa el servei en temporada baixa i tot just deixar el 15% dels taxis en servei, 15% que després no apareix com no sigui un servei a l’aeroport o semblant.L'aprovació definitiva es presenta amb un any de retard .

 

 

AlĚlegacions per unes taxes de fems mÚs justes

Alternativa | 19 Desembre, 2013 00:01 | facebook.com twitter.com

A les noves taxes de fems l'Ajuntament assumeix 300.000 € de dèficit amb una motivació clarament electoralista i populista. A Alternativa per Pollença hem registrat al·legacions demanant invertir el que demanen els informes tècnics fa més de cinc anys per aconseguir unes taxes més exactes i justes al 2015.

- Ordenança de fems.

- Estudi tècnics de repercussió de les taxes.

- Article: Tres cents mils euros per un titular

_______________________________________________________________

L’ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de recollida domiciliària i tractament de fems i residus va ser aprovada de forma provisional al ple extraordinari de novembre, amb els 9 vots a favor de PP, Lliga, CiU i UMP i 7 abstencions; Alternativa, PSOE, PSM, Esquerra i Malena. A la mateixa l’equip de govern proposa que l’Ajuntament assumeixi 300.000 euros de dèficits, el que suposa una rebaixa mínima de les taxes (una mitjana de menys d’un euro anual pels negocis i  poc més de 3 euros anual als ciutadans amb una vivenda unifamiliar).

Fa anys (al manco des de 2008) que els estudis tècnics de repercussió de les taxes de residus demanen tota una sèrie de canvis per tenir unes taxes més justes, sense resposta ni dels anteriors equip de govern ni de l’actual.. Pensam que ja que ja que tenim 300.000 euros possibles per invertir al tema de fems ha arribat el moment de fer cas a les peticions dels tècnics i no en fer una rebaixa mínima de les taxes per poder vendre-la a les eleccions. Necessitam taxes més justes no estalviar un euro o tres a l’any.

S’ha de fer una revisió a fons de les categories en les que es divideixen els productors comercials de residus, tenint més en compte factors de distribució geogràfica i intensitat turística. Igualment demanen reestructurar la classe de contribuent “ALTRES COMERÇOS ACTI” una categoria heterogènia i poc concreta de contribuent.

Fa anys que els informes tècnics diuen que és imprescindible, per tal de disposar d’un efecte real en quant a la gestió selectiva, que els usuaris domèstics puguin veure desglossat en el seu rebut allò que s’estalvien gràcies a ala fracció que es gestiona selectivament. Igualment diuen que és altament necessari dotar de sistemes automàtics de seguiment i pesatge als serveis de recollida de fraccions selectives per donar un rigor tècnics als descomptes. També s’hauria de dotar dels mateixos sistemes a la recollida de rebuig de tot el municipi.

En definitiva el que ha de fer l’equip de govern és una inversió tècnica i tecnològica, per aconseguir unes taxes més justes fonamentades en el principi qui contamina paga. Per això hem presentat les nostras al·legacions demanant dedicar els 300.000 euros de dèficit de les taxes que estava disposat a assumir l’Ajuntament als aspectes indicats i argumentats durant anys pels estudis tècnics. Seguint els criteris tècnics a l’hora d’invertir aquests 300.000 euros i amb la finalitat. Esperam una mica de seny i serietat per part de l'equip de govern i que accepti les nostres al·legacions per aconseguir unes taxes més exactes i justes al 2015.

 

A continuació les al·legacions

 (Segueix)

Passant comptes del 2013

Alternativa | 18 Desembre, 2013 00:01 | facebook.com twitter.com

 Avui un article del nostre company Mariano Moragues . Si voleu escriure o que publiquem alguna cosa, només ho heu d'enviar a alternativaperpollenca@gmail

 

Estam començat a sortir de la crisi diu el govern per pa i per sal. Alguns ja fa estona que se’n duen el bessó, perquè els mercats no són “gilipollas”, com diu Montoro. Però ja m’explicaran com en sortirem de la malmenada que han donada a la immensa majoria de la gent i la reculada que ha pegat l’estat de benestar. Veiem una llarga llista incompleta del desastres que ens ha dut el gloriós govern nacional per alegria dels seus votants. Sols amb un curt enunciat, per acurçar raons, i tothom ja sabrà de què anam. Peguem llavors una mirada de conjunt i es veurà la magnitud del desastre.

Atur monstruós. Retallades fortes en els sectors claus d’educació i salut. (Afavorint privatitzacions). Rebaixa de les pensions amb allargada de la vida laboral i més anys de cotització. Retallada del sou als funcionaris. Reforma laboral que rebaixa els salaris, contractes fems, facilitats per engegar personal, abaratiment de l’engegada, precarietat, retallades de drets... (Allò que anomenen flexibilitat laboral i competitivitat, i queda molt millor). Atacs als sindicats. Pujada general de l’IVA del 18% al 21% que fer sobre tot als pobres; des del setembre fins i tot morir-se resulta un 13% més car. Per morir-vos, esperau a la recuperació econòmica. Una bufetada a serveis culturals, amb la pujada del 8% al 21%. (És que “tanta cultura fa oi”, com digué uns dels nostres polítics). Control polític per part del PP del T. Consitucional, del Suprem, del CGPJ i del Fiscal General, perquè quedi clara la independència de la justícia. Democràcia segrestada, amb la dictadura de la majoria parlamentaria i el bipartidisme; lluny de cap consens, ni tan sols per una cosa tan important una llei educativa; recentralització del poder i de les decisions del poder: llei Wert, llei de reforma del Ajuntaments, pèrdua de competències de les autonomies...

Foment de les privatitzacions: Salut, aeroports, seguretat... i també esperau un poc alguns estan esperant el caramel·lo de les pensions. ¿Serà per redistribuir als pobres o per engreixar als de sempre?. Manipulació dels informatius de la TV pública i programes alienants a hores punta. Llei repressiva, anomenada de “seguretat ciutadana”, ¿quina seguretat i de quins ciutadans? Pujada de taxes universitàries i menys beques, per afavorir l’igualtat d’oportunitats. Preferents, desnonaments, ridícul amb la llei Parot, concentració de la banca, corrupció a balquena, terrible creixement de la desigualtat, més por que mai, 40.000 espanyols han hagut de partir per omplir el gavatx...Tot això i molt més ben embolicat dins cinisme i mentides.

Estam sortint de la crisi diuen, però el desgavell creat és tan gros que sols per tornar on érem costarà des prebe, durà temps i cremar-hi molt d’oli i deixarà molta gent esmorrellada. I ell que ho vegem, va dir un cego. ¿Hauran après res els votants?

Mariano Moragues Ribas de Pina

Albercocs i cireres 

 


 


Una dedicaciˇ exclussiva per contractar

Alternativa | 17 Desembre, 2013 00:01 | facebook.com twitter.com

Nota conjunta dels grups de l'oposició: Alternativa, PSOE, PSM, Esquerra Republicana i els 2 regidors no adscrits.

L'oposició demana la retirada de la dedicació exclusiva al regidor de noves tecnologies per incomplir les seves funcions

Al mes de febrer del 2012, el regidor de noves tecnologies, per justificar la seva remuneració per dedicació exclusiva, va posar com una de les feines que havia de fer la gestió i dinamització del portal web municipal… Pràcticament dos anys després no ha fet aquesta feina i ara ha contractat a una persona per fer-la, sense que hagi renunciat a la seva dedicació exclusiva.

La contractació d'aquest nou professional finalment ha prioritzat el perfil periodístic per davant del perfil informàtic. Per la contractació es va fer un negociat sense publicitat convidant a dos periodistes i una empresa periodística a presentar les seves propostes. L'elecció d'aquests candidats fou una decisió únicament del regidor, ja que cap tècnic municipal no va fer-ne la proposta. Finalment només la persona que s'ha contractat va presentar la seva oferta, punt més que sorprenent tenint en compte la taxa d'atur actual entre el sector periodístic, i sense que per part del regidor responsable es fes cap esforç per obtenir més propostes de candidats. Per tant el primer que ens demanam l’oposició és per què no es va convidar a cap analista de webs i per què no es va fer cap esforç per recollir més ofertes? Això ens du a pensar que la convocatòria estava dirigida a una contractació concreta, a l’igual que va passar amb la contractació del Director del Festival.

Una vegada feta la contractació de la nova cap de premsa hem vist que s’han multiplicat les notes de premsa amb fotografies dels regidors de l’equip de govern fent les seves tasques, però en canvi encara no hem vist una millora en la pàgina web municipal ni en la informació facilitada per l’Ajuntament a la mateixa. És més, varem detectar i posar en coneixement de l’equip de govern una errada important com la no publicació a la pàgina web de l’Ajuntament de la nova ordenança de taxes dels matrimonis civils (fonamental per què la gent pugui conèixer i presentar al·legacions) sense que fos corregida. També se'ns ha negat a la oposició la possibilitat d'estar assabentats de les notes de premsa que es redacten. Això vol dir que com a regidors d’aquest Ajuntament no tenim cap informació de les accions que du a terme aquest equip de govern, ens assabentat pels mitjans de comunicació o pels ciutadans que a vegades ens informen. Això és la transparència i el consens que tan predicava Convergència a l’hora d’entrar en l’equip de govern? Els fets dels darrers mesos ens demostren que l’equip de govern de cada vegada s’està tornant més opac i menys dialogant que mai, tot i estar en minoria.

Ens consta que la persona contractada és una excel·lent professional, i que no és la responsable d’aquesta situació. El que des de l'oposició denunciam és l’actuació d’un equip de govern que posa moltes de traves per contractar serveis necessaris al municipi (hi ha moltes àrees dotades insuficientment de personal) però no té cap problema en contractar una cap de premsa per 13.500 euros més IVA anuals per fer propaganda del governants. També el fet que el Senyor Alonso, tot i la seva dedicació exclusiva, no hagi estat capaç d'impulsar les tasques de comunicació i que necessiti contractar una persona, sense que ell, emperò, renunciï a la seva remuneració per dedicació exclusiva.

 

Argumentant contra l'ordenanša de seguretat i convivŔncia 2.

Alternativa | 16 Desembre, 2013 00:01 | facebook.com twitter.com

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4

Al darrer ple vam demanar ampliar el termini d’informació pública (per presentar al·legacions) de l'ordenança de seguretat i convivència que finalitza aquest divendres dia 20, com es va fer amb el catàleg de patrimoni. El batle va contestar que estudiaria el tema. Precisament aquest dies s'ha ampliat a 60 dies el termini de una ordenança igual  a Palma. Podeu fer al·legacions abans que s’aprovi de forma definitiva (sobre com podeu presentar al·legacions). Encara hi ha temps. Aquest tipus d'ordenances que el PP està presentant a multitud de municipis unides a la llei de seguretat que també vol aprovar el PP.tenen una clara voluntat de control social a l'espai públic.

A Alternativa per Pollença  al mes de març es vam reunir amb el redactor de la mateixa i li vam fer tota una sèrie de suggeriments, alguns dels qual han acceptat. No obstant també  li vam expressar  el nostre desacord general amb aquest tipus d'ordenanes  per això vam votar en contra de l'aprovació inicial presentarem una  esmena a la totalitat amb els arguments que podeu llegir a l'article anterior; "Argumentant contra l'ordenança de seguretat i convivència".  Però si es mantenen els vots de l'aprovació inicial sortirà aprovada, es va aprovar amb els 9 vots a favor de PP,Lliga,CiU i UMP, 5 abstencions de PSOE,PSM, Esquerra i Tomeu Fuster i els nostres dos vots en contra. Que presentem una esmena a la totalitat no vol dir que a la mateixa no concretem el que menys ens agrada a aquesta ordenança.

Ja el mateix títol d'ordenança de seguretat i convivència ciutadana és inadequat, perquè no és objectiu. Objectivament, hauria de ser una ordenança de policia o bé ordenança reguladora de l'ús de l'espai públic. Parlar de seguretat o convivència implica consideracions subjectives o judicis de valor, i apel·la a la part irracional de les persones.

Si  parlam de l'exposició de motius, consideram que  l'objectiu  de l'ordenança és acabar amb la vida al carrer i deixar només lloc per als consumidors. A més a més consideram que mai serà una eina efectiva. Parla de coses futures i moltes problemàtiques no es donen per tant, la legislació és innecessària, i com ja vam dir les respostes no són equilibrades ni democràtiques: són classistes (perquè perjudiquen els més desafavorits), superficials (perquè no pretenen acabar amb el problema), hipòcrites (volen amargar-los) i demagòges. (donar mostres de duresa).

Predomina la sanció i les mesures pel foment de la convivència són ben poques. La justificació que es fa  de “pertorbar, lesionar o deteriorar la convivència” és ambigu o parcial; també la pertorben moltes altres coses que no ens atrevim a legislar.

Exemples concrets del que comentam:

 

Article 9.- Voluntariat i associacionisme

 

1. L'Ajuntament impulsarà diverses fórmules de participació dirigides a les persones o entitats o associacions que vulguin col·laborar en la realització de les actuacions i les iniciatives municipals sobre la promoció i el manteniment del civisme i la convivència a la ciutat.

2. Es potenciarà especialment la col·laboració de l'Ajuntament amb les associacions de veïns i les altres associacions i entitats ciutadanes que, pel seu objecte o finalitat, tradició, arrelament a la ciutat, experiència, coneixements o altres circumstàncies, més puguin contribuir al foment de la convivència i el civisme.

O sigui que la feina en part la faran voluntaris o associacions. Quines? Qui ho decidirà? Les que “pel seu objecte, finalitat, tradició, arrelament, experiència, més puguin contribuir”, això és ambigu i intencionadament. Al final, certes associacions han de fomentar el civisme. Perill de subjectivitat perquè el concepte “civisme” és ambigu. Segons quina sigui l'associació transmetrà un contingut o un altre.

Article 12.- Organització i autorització d'actes públics

1. Els organitzadors d'actes celebrats en els espais públics com a concertas, actes esportius, o altres que necessitin d'una autorització expressa  per la seva naturalesa,  han de garantir la seguretat de les persones i els béns. A aquests efectes han de complir amb les condicions de seguretat generals i d'autoprotecció que es fixin en cada cas per l'òrgan competent. Quan les circumstàncies així ho aconsellin, l'Ajuntament podrà exigir als organitzadors que dipositin d’una fiança o subscriguin una pòlissa d'assegurança per respondre dels danys i perjudicis que puguin causar-se.

Quan les circumstàncies ho aconsellin” pot suposar un greuge, pot dur implícit prejudicis i perjudicis, uns sí i uns no, per segons quins col·lectius pot suposar la impossibilitat de fer l'acte, o augmentar la sensació de arbitrarietat. Això permetrà autoritzar o no actes en l'espai públic quan els doni la gana. I lògicament ja se cercaran causes “objectives” quan al partit del govern no li interessi una determinada manifestació per exemple.

2. Els organitzadors d'actes públics, en atenció als principis de col·laboració, coresponsabilitat i confiança amb l'autoritat municipal, hauran de vetllar per que els espais públics utilitzats no s'embrutin i els seus elements urbans o arquitectònics no es deteriorin, quedant obligats, si escau, a la corresponent reparació, reposició i/o neteja.

Però al llarg de l'ordenança hi diu que els organitzadors es responsabilitzen de moltes més coses, concretament de tot el que és considerat una infracció. Però resulta curiós perquè es recull com a normes de conducta que els organitzadors no han de permetre, han d'impedir o vigilar... però no hi ha sanció per a tal infracció. Per tant, concloem  que es tracta d'una forma de fer que la gent no organitzi coses perquè es fa difícil respondre de mil coses.

Continuarà...

 Mobilització social contra l'ordenança de convivència a Ripollet

 

Logo TIL

Alternativa | 15 Desembre, 2013 00:01 | facebook.com twitter.com

  Reflexió i dibuix original del nostre amic en Miquel Trias. Si voleu escriure o que publiquem alguna cosa, només ho heu d'enviar a alternativaperpollenca@gmail

Ja són ganes que té la caverna de tudar els nostres doblers amb bajanades com aqueixa campanya de promoció del TIL o de la tiula; i tanmateix jo els hauria fet el logotip més polit i de franc, com és el meu costum.

 

 

Qui te doblers vola i qui no en tÚ rodola: desigualtat creixent. Redistribuciˇ = 0.

Alternativa | 14 Desembre, 2013 00:01 | facebook.com twitter.com

Avui un article del nostre company Mariano Moragues . Si voleu escriure o que publiquem alguna cosa, només ho heu d'enviar a alternativaperpollenca@gmail

El pa del món basta per tothom i malgrat això la fam empeny a mig món. Però els farts no coneixen els dejuns. La desigualtat creix més a Espanya que a qualsevol país d’Europa i el FMI diu que està “en màxims històrics”. Segons Caritas 3 milions de persones a Espanya viuen amb 307 euros al mes i a Mallorca una de cada 4 es troba en situació de pobresa. Per altra banda, oh misteri!, el Credit Suisse diu que el 2012 va augmentar en 47.000 el número de milionaris d’Espanya (el 2013 ja són 402.000) i mentrestant tenim sis milions d’aturats i el terme mitjà del poder adquisitiu dels treballadors en un any ha davallat un 5%.

Al President del Banc d’Espanya el sou interprofessional de 645 Euros li sembla alt, però el sou mitjà del personal del Banc en guanya 6.700 al mes (deu vegades més; el president de Telefónica 266 més;  Florentino  Pérez 157 vegades més i estira que ve peix). Per més inri, la banca a setembre del 2013 ha guanyat més de 7.000 milions. Idò, que vos pensàveu! Això és un món ben repartit. Hi ha gent que sap aprofitar les caigudes dels altres i fa hora per llego. El cert és que les diferències salarials d’escàndol existeixen perquè els sous baixos possibiliten els alts.

Així creix un avenc entre l’extrema pobresa i l’extrema riquesa; creix la desigualtat enviant a filar estopa a l’equitat i l’estat de benestar. Ja se sap, mal d’altres rialles són. I si pegam a ca nostra, deu reals del mateix: “la fortuna acumulada pels nostres hotelers (Fluxà, Escarrer, Barceló, Riu i Matutes) equival al salaris rebuts per ¡tots! els treballadors de Balears en una any” (M. Vallés) i encara que hem tengut un any record de turistes, aquests hotelers han disminuït personal i han pagat sous més baixos. Així ret, eh?. Al Papa, aquest pic la raó li vesa quan diu que “hem de dir no a una economia de l’exclusió i la iniquitat; “aquesta economia mata”; és “la tirania invisible del capitalisme”.

                                                           Mariano Moragues Ribas de Pina

 Albercocs i cireres

AlĚlegacions a les taxes de matrimonis civils

Alternativa | 13 Desembre, 2013 00:01 | facebook.com twitter.com

Hem presentat al·legacions a la nova ordenança de la taxa de matrimonis civils que consideram abusiva i poc jusitificada. L’equip de govern proposa una pujada del 100% de la taxa per casar-se que convertiria a Pollença en el municipi més car de Mallorca.

L’equip de govern amb el suport d’UMP va aprovar inicialment al ple d’octubre un canvi a a taxa de matrimonis civils que suposa una pujada del 100 % respecte a les taxes anteriors i que amb les dades que tenim (taxes a 21 municipis de a illa), serà la més altes de Mallorca. A la taxa vigent fins ara els residents al municipi no pagaven i els no residents pagaven 100 euros. Amb les noves taxes els residents pagaran 100 euros i els no residents 200 euros. Molt allunyat per exemple del que aquests dies s’ha aprovat pagar per casar-se a l'Ajuntament de Manacor (a l'Ajuntament; 61,80 euros els no residents i 30,90 euros, els residents. (A Torre dels Enagistes; 83,65 i 41,83 euros) A Pollença la nova taxa suposa; 200 euros els no residents i 100 els residents.

A Alternativa consideram que els costos del servei que justifiquen la pujada són prou exagerats i inflats (no hem vist càlculs similars a altres taxes de l'Ajuntament) incloent despeses més que discutibles com reserva estacionament 26 € (quan no hi ha cap aparcament de pagament), costos indirectes amortitzacions (béns mobles, immoble, etc.) 35 €...

A més a més cal tenir en compte que la situació econòmica de l'Ajuntament és bona, com demostra el fet que poc després de proposar aquesta pujada de taxes el mateix equip de govern va proposar baixar les taxes de fems  amb una subvenció de 300.000 euros.

Consideram que mantenir les taxes anteriors a aquesta nova ordenança no suposa cap càrrega excessivament onerosa per l'Ajuntament per tant es demanat mantenir la taxa anterior; O euros els residents i 100 euros els no residents.

 

 

CONTRA LA DESPOLITIZACIË INTERESSADA, LA REPOLITITZACIË.

Alternativa | 12 Desembre, 2013 00:01 | facebook.com twitter.com

Tercer article, aquest de na Marina Llobera, que dedicam a reflexionar sobre la política. Els anteriors articles:

- Polítics o idiotes?  de na  María Antònia Valdivielso

- La Política ens humanitza d'en Tomeu Sales

Tots som testimonis (i alguns, a més, responsables i/o còmplices) de l'ofensiva que tant a nivell autonòmic com també municipal, s'està duent a terme contra el concepte o la idea de “política”. Comença a ser molt habitual sentir coses com “això és fer política”, “noltros no feim política”, “no feim això per no polititzar”, amb un to clarament despectiu i donant a entendre, per tant, que la política és alguna cosa negativa, rebutjable o fins i tot desitjadament eliminable.

A vegades, per ignorància, per inèrcia o per manca d'actitud crítica, les persones segueixen el corrent o un sentir que sembla general; però davant aquesta qüestió concreta hem d'anar alerta i reflexionar sobre uns quants aspectes.

Una primera consideració a tenir en compte és que el rerafons d'aquest discurs és molt perillós.

L'eliminació de la política és l'ideal del feixisme i de qualsevol règim totalitari. És molt fàcil entendre el perquè: qui té el poder, té la veritat absoluta, i amb la veritat absoluta només s'hi pot estar d'acord. No té sentit que hi hagi dissidència ja que només hi ha una forma de pensar vàlida i, per tant, tampoc té sentit discutir-ho ni actuar segons uns altres paràmetres.

En aquests tipus de règims (i si girem la vista trenta anys enrera en tenim un bon exemple), per intentar arribar a aquesta situació ideal el que es fa és prohibir la política i substituir-la per policia. Però allò més interessant és que mai s'acaba d'aconseguir: es pot eliminar de manera relativament fàcil la política institucional, perquè és molt visible, però tanmateix la política continua existint de forma clandestina, malgrat la policia secreta. De política sempre n'hi haurà perquè forma part de la naturalesa humana, perquè som éssers essencialment polítics, com ja tenien clar els grecs. I per aquest motiu, per erradicar la política es pot usar la coacció o la repressió, però no és suficient; per erradicar la política s'hauria de transformar l'essència humana, i per això s'ha intentat moltes vegades degradant les persones fins deshumanitzar-les.

Algú podir dir “bé, d'acord amb això, però nosaltres tenim una democràcia i els que governen no volen eliminar la política ni la poden prohibir”. És fals.

El sistema que tenim proscriu un àmbit de la política: la de carrer. Aquella política (formes d'organització i d'acció) que no entren dins el corsé del sistema, es menystenen, es considera com si no existissin. I, fins i tot, en cas d'associacions legalment constituïdes, es dóna a entendre que si no s'han presentat a unes eleccions i han tret no-sé-quants vots no tenen legitimitat. No en parlem ja si ens centram en moviments que es mouen al marge del sistema o directament contra el sistema.

I a banda d'això, si un té interès per acabar amb la política, després d'haver negat validesa i legitimitat a tota una forma de fer política, la segona passa és deslegitimar, a ulls de la societat, la forma que es considera oficialment legítima. Això és fàcil: es tracta de desprestigiar-la, ja sigui amb opinions o amb fets, i treballar per augmentar el màxim possible l'abisme obert entre els partits i el poble, per fer més irreconciliable el divorç entre la classe política i la ciutadania.

Però pel que fa a aquest tema, de l'atac a la política, també hem de tenir en compte una altra qüestió: aquest corrent d'opinió que intenta desprestigiar la política no és espontani. I si no és espontani, qui el promou? La dreta (inclosa la que es vesteix d'esquerra). Els nostàlgics del feixisme. I sobre tot aquells que per la seva posició econòmicament dominant, no necessiten que hi hagi política perquè tanmateix ja tenen el poder. I a banda de no necessitar-ho, no volen que n'hi hagi, no sigui que la majoria es pugui arribar a organitzar algun dia per prendre'ls els privilegis i tot allò de què s'han apropiat durant generacions. Així que fomenten el discurs contra la política, i el fan circular per mitjà dels seus partits polítics (el que fa que sembli paradoxal que un polític es manifesti en contra de la política), les seves associacions i els seus mitjans de comunicació.

De tota manera, però seria insultant afirmar que és només seva la responsabilitat del descrèdit de la política. Si un discurs agafa força és perquè els fets hi acompanyen. Som conscients de com el capital ha entrat, i l'han deixat entrar, pervertint i desprestigiant molts intents de donar alternatives a les propostes neoliberals i per això la despolitització s'ha patit sobre tot en el sector de l'esquerra.

Però allò més interessant i que ens hauria de servir de lliçó, és que de la despolitització que ha sofert la nostra societat en els darrers 20-30 anys ara en patim les conseqüències. Mentre tothom es cansava de la política, i pensava que no valia la pena ficar-s'hi, i mentre tothom mirava cap a si mateix i sobre com muntar-s'ho el millor possible, una minoria (els de sempre i alguns més) anaven agafant posicions estratègiques, i així s'anava conformant l'elit que ha anat desfalcant allò públic, allò que era de tots. Però mentre això ha anat passant la resta estavem entretenguts amb les miques del pastís. Anys de bonança econòmica ens han despolititzat i adormit, i quan ens n'hem adonat, ens hem trobat desorganitzats, sense estructura per resistir ni lluitar, sense una mínima cultura política que ens bastís d'un aparell conceptual potent, amb tota la llei en contra, amb un parlament blindat contra el poble. Quan ja no hi ha miques del pastís ens hem adonat que el pastís, aquell que era de tots, només se l'estan menjant uns quants.

Per això, ara mateix, aquests discursos que intenten embrutar la política, que intenten que siguem incapaços de reorganitzar-nos per plantar cara, per defensar i reclamar el que sigui, no són una opinió asèptica i desinteressada que hagi de ser respectada, és l'expressió d'un intent més d'opressió i de treure-li al poble, que és majoria, un instrument bàsic per reclamar els seus drets. Per aquest motiu hem de ser conscients del perill que suposa no ja col·laborar sinó tolerar, permetre o restar indiferents contra això, així que lluny d'acomplexar-se o intentar justificar-se en el seu terreny, el que és urgent ara mateix és una repolitització a tots els nivells. .

Marina Llobera

 


 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb