URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Volem la gestió pública del Port

Alternativa | 07 Març, 2014 00:01 | facebook.com twitter.com

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4

Al darrer ple es va aprovar la moció que signavam (proposada per l'Associació d'Amarradors) per a la gestió pública de la zona portuària del Port de Pollença i contra la privatització de Ports de les Illes Balears. Aprovada amb 9 vots a favor Alternativa, PSOE, UMP, PSM, Esquerra i no adscrits. 8 abstencions; PP, CiU i Lliga.

  El Govern de les Illes Balears ha manifestat recentment i públicament la seva intenció de procedir, abans d’acabar la present legislatura, a la privatització de la gestió dels ports que depenen de l’ens públic “Ports de les Illes Balears”, a canvi del pagament d’un cànon anual per part de l’empresa privada adjudicatària de la gestió. Les instal·lacions del Port de Pollença, estan incloses dins la gestió de Ports de les Illes Balears, exceptuant el Reial Club Nàutic del Port de Pollença i els anomenats “Astilleros Cabanellas”.

  Ports de les Illes Balears està sotmès a la Llei 10/2005, de 21 de juny i al seu reglament aprovat pel Decret 11/2011 de 18 de febrer, que dona peu a tot tipus d’interpretacions per ser aplicat i és sistemàticament incomplert per l’Administració Autonòmica.  Segons consta literalment  a la pròpia web de Ports IB: “Entre els seus principals objectius destaquen:

- La utilització racional del litoral i els seus recursos naturals, harmonitzant el sistema portuari amb la planificació territorial, urbanística i la preservació del litoral, d'acord amb els seus valors culturals, paisatgístics i mediambientals.

- Fomentar la participació dels agents econòmics i socials en la política portuària.

- Incrementar la qualitat en la prestació dels serveis als usuaris.

- Aconseguir una major agilitat en la gestió d'acord a criteris d'eficàcia, eficiència i bona administració.

- Fomentar l'activitat econòmica dels ports.

- L'autosuficiència financera.

Objectius que són clarament paper mullat, una declaració d’intencions completament allunyada de la realitat.

S’estableix una clara diferenciació entre usuaris d´amaraments en règim de concessió i els anomenats transeünts, aquests darrers sotmesos a una inamovible i inacabable llista d’espera per obtenir amarrament en concessió, que acaben pagant quasi el doble que els primers, si ho comparem en termes de quotes anuals.

És evident l’estat de deixadesa institucional a les quals se veuen sotmeses les instal·lacions portuàries de Ports de les Illes Balears, al Port de Pollença, amb una quasi nul·la inversió en millores, conseqüència d’una prolongada gestió clarament deficient, que finalment acaben patint el usuaris de les esmentades instal·lacions portuàries. Una mala gestió en la qual els funcionaris i el personal contractat per l’ens públic res hi tenen a veure.

Les taxes aplicades als Ports de les Illes Balears són clarament abusives per a un usuari resident que empri les instal·lacions tot l’any, que fan que resulti un autèntic luxe el fet de tenir amarrada a port una embarcació d’esbarjo, quan hauria de ser una situació quotidiana, així com ha estat durant anys, fomentant clarament un augment del fondeig de forma no regulada a altres zones del Port de Pollença, fora de les instal·lacions de Ports de les Illes Balears.

El Port de Pollença no és pas un port deficitari, en absolut, amb un benefici que l’Associació d’Usuaris i Amarradors del Port de Pollença, xifra al voltant dels dos milions d’euros, per això no s’entenen les causes que el poden conduir a la privatització.

Resulta incomprensible voler posar en mans privades un bé públic, pagat per tots i que no té pèrdues; és clarament un acte d’irresponsabilitat que acabaran pagant els usuaris.

Resulta obvi que la privatització del Port de Pollença, segons l’experiència que ens dona la privatització pionera de Cala Nova, que la pujada de preus dels amarraments esta assegurada, per així satisfer els beneficis mercantilistes de l’empresa que s’adjudiqui la gestió portuària.

Els acords aprovats al ple van ser:

PRIMER. L’Ajuntament de Pollença expressa el seu rebuig a la privatització de la gestió del Port de Pollença que pretén dur a terme Ports de les Illes Balears.

SEGON. L’Ajuntament de Pollença sol·licita que, en cas de mantenir el procés de privatització, se li cedeixi la gestió integral de la zona Portuària del Port de Pollença competència de Ports de les Illes Balears, amb l’objectiu de prioritzar una política de preus idònia i amb la voluntat de dedicar els beneficis a polítiques socials i la millora d’equipaments preferentment per resoldre les necessitats del Port de Pollença.

TERCER. L’Ajuntament de Pollença farà arribà aquests acords a la Conselleria de Turisme i Esports del Govern de les Illes Balears, a la Direcció General de Ports i Aeroports i a l’organisme públic  Ports de les Illes Balears.

Durant el ple el PP&PI va demanar la retirada del segon punt aprovat, els grups de l'oposició vam considerar que no havia cap necessitat de retirar el punt. Encara que aquest punt no sigui possible actualment per una llei de Ports (que com hem comentat es bota constantment el govern). El punt que vam aprovar no és bota cap llei (com van dir PP&PI).  Consideram que cal fer arribar al Govern la intenció i interés de l'Ajuntament de gestionar el Port. El Govern ha d’explicar la contradicció de que es pugui privatitzar la gestió de Ports però no es pugui deixar en mans de l’Ajuntament.

 


 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb