URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La Pescateria. Definició participativa dels espais públics

Alternativa | 06 Maig, 2014 00:01 | facebook.com twitter.com

 A Alternativa per Pollença (A) donam suport al manifest “Un téntol per a la Pescateria”(al seu perfil de  facebook trobareu més informació) , que han fet un grup de ciutadans,  i demanam a l'equip de govern obrir un procés de participació ciutadana sobre el projecte a realitzar  al solar de la Plaça Major, que avui ocupa la Pescateria i l’antic quater i altres edificis públics. Demanam, en definitiva, una definició participativa dels usos dels espais públics.

Al ple de setembre de 2009, a la passada legislatura, vam presentar una moció, que va ser rebutjada, demanant realitzar un procés participatiu per decidir entre tots (ciutadans, tècnics i polítics) els usos dels  espais públics existents Veure article: Gestió participativa dels espais, curiosament el PP i UMP a l'oposició van ser els únics que van donar suport a la nsotra moció. En aquell moment el protagonista era l'edifici Miquel Caplllonch al qual s'havia de donar usos. Ara  el protagonista és el futur edifici del solar de la peixateria i quarter  però hi ha un bon grapat d'edificis i espais públics als qual la ciutadania pot dir alguna cosa en referència als seus usos, encara no definits totalment; Can Llobera, el bar Katy, Puig de Santuïri... A Alternativa consideram que la implicació dels ciutadans en la política municipal no es pot limitar a l'elecció d'uns representants a l'Ajuntament cada quatre anys. Cal més i millor democràcia, cal fer passes cap a l'autogovern, democratitzant a fons l'Ajuntament, cap a dins i cap a fora. No es pot continuar amb la política d' "ordeno i mando", en la qual només es pensa en la participació dels ciutadans quan aquests han de votar.

A Alternativa pensam que seria molt positiu per a la cohesió social que entre tots; decidim de manera participada quins volem que siguin els usos de la pescateria i de la resta dels  espais públics.

Articles sobre el tema a la secció " Democràcia participativa"


Fa unes setmanes Joana Serra de Gayeta ens feia recordar al seu bloc Moments :

Avui dematí he llegit al diari que s'obre un concurs d'idees per crear un espai a l'antiga peixateria de Pollença, ara en un abandó total. I m'han vingut al cap un caramull de records.
Hi havia un correu que era "u correu de les peixateres". Les dones dels pescadors d'u Moll, després de vendre peix davall el tamarell gros venien a Pollença amb caixons de peix.
No record ara si ho feien uns dies fixos o si quan els venia bé. Sé que l'arribada de les peixateres revolucionava les dones. A la peixateria hi havia, enrevoltant-la, com un mostrador de pedra de marbre i allà, me pareix que dins uns caixons de fusta amb gel, hi venien el peix.
Ma mare sempre hi anava. Solia comprar gerret per fregir, peix de prémer per fer un arròs. Si duien gatí feia uns fideus boníssims o una coca tapada.
I per Setmana Santa comanava una mussola o dues per fer escabetxo.

La peixetaria era com una festa quan plovia. Els que ens passejàvem o jugàvem per Plaça ens hi refugiàvem parlant tots a l'hora, sense distingir ni sexes ni edats.

M'agradaria molt que l'antiga peixateria quedàs com abans, com homenatge als pescadors d'u Moll i les peixeteres que venien el peix.
I, qui sap, també per refugiar-s'hi quan plou a Plaça. 


 

 

 

 

 

Els firmants del manifest són

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb