URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Abstenció a favor de la democràcia

Alternativa | 21 Maig, 2014 08:43 | facebook.com twitter.com

Com sabeu Alternativa per Pollença som  un projecte municipalista al que feim feina gent amb diverses sensibilitats d'esquerra. Evidentment aquests dies parlam entre nosaltres de si votar o no votar a les eleccions europees a quin partit votar...I hem considerat interessant publicar dos articles sobre el tema; un escrit per en Garci defensant l'abstencionisme actiu i un altre d'en Pepe defensat la necessitat de votar. Avui publicam l'article d'en Garci.

 

Que s’acosten eleccions tots en som conscients. I no és poca la gent que avui encara no té clar a qui votar o si anar a votar o no. I, partint de la base d’ aquesta qüestió d’anar o no a votar no ens hauria de fer perdre ni 5 minuts de la nostra vida, crec sincerament que no s’hi ha d’anar.

Són molts els motius pels quals no s’ha d’anar a votar a aquestes eleccions. En primer lloc perquè de democràtiques aquestes eleccions no en tenen res. La desigualtat entre les forces polítiques que hi concorren són tan abismals que els resultats se saben fins i tot abans de començar. Guanyarà el PSOE o el PP. O el que és el mateix, el PPSOE. I, guanyi un o l’altre, al final voten més del 90% dels pics el mateix al Parlament Europeu. Així que tant és que sigui un com l’altre. Però a aquesta manca de democràcia li hem d’afegir el caràcter antidemocràtic del propi Parlament Europeu, amb un pes molt més important de segons quins països i, sobretot, sotmès als dictats econòmics d’institucions com el Banc Europeu o d’estats com l’alemany. D’aquesta manera cap dels polítics que governin la institució tenen o tendran (ni volen tenir) un poder real per a fer un canvi per tal de fomentar la democràcia en el seu interior ni aturar les polítiques assassines que des d’ell es generen. Els mercats manen sobre la política. Això ho tenim clar. Però també hem de tenir clar que els polítics son proclius al neoliberalisme i a les polítiques dictades pel poder econòmic.

Escrivien Beltrán Roca i Emma Martín a Diagonal, que “en ocasions s’escolten arguments com que “si no votes no pots queixar-te”; tot i que la legitimitat per protestar prové, principalment, de no acceptar els mecanismes de “participació” que s’imposen des d’institucions perverses i profundament anti-democràtiques com el Parlament europeu. En altres paraules, és més legítim queixar-se precisament perquè no s’ha votat”.

Per altre banda, des de la creença que l’única via possible de democràcia real és la via municipal, jugar a les eleccions europees, amb les seves regles del joc, és legitimar el seu sistema. I es fa estrany veure forces polítiques que es diuen de base, assembleàries, sorgides de moviments socials i que els pretenen representar, voler participar en uns comicis antidemocràtics per entrar a formar part d’una institució antidemocràtica que saben que no podran canviar des de dins, ja que les regles no els ho permetrien. L’únic al que poden aspirar és a ser una veu crítica. I la veritat, per criticar no fa falta esser eurodiputat, des del carrer, fent feina de base, la crítica coherent té molta més força.

És molta la gent que pensa que s’ha d’anar a votar si o si. Alguns diuen que per “fer fora a la dreta” –com si els partits d’esquerres reals tinguessin una alternativa anticapitalista d’Europa o com si les esquerres fossin capaces d’abandonar el liberalisme imperant. Altres diuen que “si no votes afavoreixes als grans” o l’argument de que “aniré a votar perquè el PP tengui un vot menys”. Al marge de que els grans tenen tant poder que ja han guanyat, ja hem comentat que aquest sistema es tan pervers que no hi ha cap alternativa real a l’Europa del capital. Per molt programa revolucionari que se tengui, els mecanismes i el joc polític no permeten els canvis estructurals i molt manco fets des de dins. Altres aniran a votar cercant “el partit que més s’acosti a les seves idees o que millor els representi”. Des d’una òptica demòcrata radical, qualsevol partit que es presenti a les eleccions europees i que, per tant, legitimi aquelles institucions, no pot representar l’assemblearisme, el municipalisme i la democràcia de base. Per molta retòrica que emprin.

Crec sincerament que només es pot produir un canvi real en el model polític, econòmic i social, si la societat s’organitza i pren les seves pròpies decisions, amb els seus propis mitjans. I això pressuposa el boicot als mecanismes de participació imposats. Encara més, votar suposa delegar la teva voluntat per a que facin el que vulguin durant 4 anys. Així són les regles.

Només ens faran cas des d’Europa si s’adonen que gairebé ningú els segueix ni creu amb ells. Això passa obligatoriament per no anar a votar. Si només va a votar un 10 o 20% de la població, el parlament europeu tendrà la mateixa composició que si hi va a votar un 90%, les polítiques seran les mateixes, però no la seva legitimitat. Per força hi haurà d’haver un canvi perquè un sistema que no té legitimitat acaba per col·lapsar.

En fi, l’abstenció activa -que suposa la organització de la gent per dirigir les seves pròpies vides més enllà dels canals de participació electoral imposats-, és la millor arma per buidar de legitimitat les institucions i provocar el seu col·lapse o el seu canvi. Votar és legitimar aquestes institucions. I legitimant-les els hi donam força per seguir imposant-nos polítiques que assassinen i empobreixen a milions de persones d’arreu.

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb