URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

No a l’exclusió sanitària. Aquest divendres; "Muerte accidental de un inmigrante. Alpha Pam"

Alternativa | 24 Setembre, 2014 00:01 | facebook.com twitter.com

Aquest divendres 26 a les 20:00h us esperam a la projecció de  "Mort accidental d'un inmigrant. El cas Alpha Pam" a la Plaça Vella de Pollença En cas de mal temps la projecció es faria a la sala polivalent del Centre Cultural. Acabada la projecció hi haurà un col·loqui, ja tenim confirmada la presència d'un dels codirectors de la pel·lícula, Pedro de Echave i d'en en Kalidou Gaye,principal protagonista del documental amic de Alpha Pam.   

 La història d'Alpha Pam per Metges del Món:

Alpha Pam, ciutadà senegalès de 28 anys, resident des de fa 8 anys a Espanya i malgrat això sense targeta sanitària, va iniciar el seu periple pels centres de salut 6 mesos abans de la seva defunció. Va acudir en més de 7 ocasions al Centre de Salut de referència, CS Ca Picafort. La seva situació no va millorar durant tot aquest temps, malgrat les contínues visites. En el mes de març, el jove es va dirigir de nou a aquest centre d'atenció primària acompanyat pel seu amic. Se li va facilitar medicació, però mai se li  va explicar diagnòstic algun. A més, el facultatiu que li va atendre li va indicar que acudís a l'Hospital d'Inca, a fi que li anessin realitzades unes plaques. A causa que no comptava amb targeta sanitària no va poder ser derivat a l'especialista, per la qual cosa no va tenir un altre remei que acudir a urgències hospitalàries. Tot indica que aquesta derivació respon al fet que ja es comptaven amb indicis de la malaltia patida.

El malalt va acudir a la fi de març a l'Hospital d'Inca, on no és atès per mancar de targeta sanitària. Aquesta situació es repeteix el 4 d'abril, negant-se-li per segona vegada l'atenció. El 13 d'abril, el malalt torna a acudir a aquest mateix hospital amb un acompanyant, on, després de protestar insistentment, finalment és atès durant cinc minuts. Li obliguen a signar un compromís de pagament, però no se li practica prova alguna, ignorant la petició del facultatiu del centre de salut. Els medicaments genèrics que li faciliten (augmentine oral, amoxicilina i paracetamol, entre uns altres) no li causen cap efecte.

El seu estat de salut denotava indicis clars de malaltia, amb grans dolors toràcics, tremolors continus que es perllongaven durant hores, esgarrifances, nàusees i cansament extrem. En cap moment es va decidir el seu ingrés, la qual cosa està relacionat amb la seva situació documental (sense targeta sanitària), ja que si li van ser denegades unes simples plaques, molt més un ingrés hospitalari.El pacient mort sempre va prendre la medicació prescrita, segons els consells dels facultatius.

El 24 d'abril, Alpha Pam mor a la seva casa de Santa Margalida enmig d'un gran toll de sang, com a conseqüència directa de la tuberculosi.

Kalidou Gaye ha perdut el seu amic de la infància, Alpha Pam, amb el qual residia al nord de Mallorca. Al seu país, el Senegal, on l'esperança de vida és de 59 anys, i a Espanya és de 81. Malgrat això, el seu amic Alpha mor a Europa amb només 28 anys víctima d'una malaltia curable, la tuberculosi.

Com diu l'antropòleg Gerard Horta " Des de l'aplicació del reial decret 16/2012, quasi un milió de persones sense permís de residència a l'estat espanyol han vist com se'ls barrava l'accés a la targeta sanitària. Des d'una perspectiva economicista, l'estalvi ha estat irrisori. Però d'alguna manera s'ha d'acontentar els qui veuen els treballadors migrants procedents de l'exterior de la Unió Europea com una amenaça. Amb aquesta cantarella gastada, els treballadors esdevenen enemics dels treballadors, mentre es privatitza un sistema sanitari que havia estat classificat de molt bo per l'OMS, i mentre la relació entre la salut i la malaltia s'acaba reduint a un procés mercantilitzador fet de beneficis per a pocs i de pitjors condicions de vida per als altres, la majoria."

El cas d'Alpha Pam  posa de manifest l’impacte a la vida de les persones d’una reforma sanitària que disuadeix als més vulnerables d’acudir als serveis de salut fins i tot en sitacions greus. Des d'Alternativa condemnam fermament la mort d’Alpha Pam. No oblidarem la seva mort ni l’exclusió sanitària que pateixen cada dia cents de ciutadans a les Balears i demanam que es  restauri la universalitat del dret a la salut, modificant una reforma sanitària que ha estat denunciada com a discriminatòria i regressiva per altes institucions internacionals com el Consell d’Europa o el Comité de Drets Econòmics, Socials i Culturals.

Imatges enregistrades durant la presentació pública a CINECIUTAT del documental "Muerte accidental de un inmigrante", sobre la mort per tuberculosi a Mallorca del ciutadà d'origen senegalès ALPHA PAM...

 


 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb