URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Solucions als fondejos il·legals

Alternativa | 11 Novembre, 2014 00:01 | facebook.com twitter.com

Com sabeu en el darrer ple es va aprovar la nostra moció per cercar solucions al tema dels fondejos a la Badia. Tots els partits vam votar a favor de la moció (16 regidors de PP, PI, Alternativa, PSOE i MES) excepte UMP (1 vot) que no va donar cap motivació ni explicació al seu vot.

Després d'una esmena proposada per MES i de debatre el tema a la nostra assemblea vam tenir clar que el més important és la reunió per tal de definir una solució integral i que l'administració actuï i doni solucions ecològiques i públiques.

Els acords aprovats són:

1.- Convocar una reunió de la junta de portaveus amb representants les administracions amb competències a la Badia; Ports, Costes i Ministeri de Defensa, per cercar solucions globals i alternatives als fondejos il·legals.

2.- Després dels acords presos en l’esmentada reunió sol·licitar al Cap de la Demarcació de Costes de les Illes Balears per escrit l’estricte aplicació de la Llei de Costes en quant a matèria d’infraccions i sancions a tots els fondejos il·legals i a les altres activitats nàutiques i de platja que no disposin de l’autorització preceptiva pertinent.

Resum del tema a .X. (punt per punt) TV Urxella.

 

Som conscients que és un tema complex en què intervenen diferents administracions i on hi ha moltes sensibilitats i opinions diferents el que ha creat molt de debat a la nostra assemblea i fora abans, durant i després de l'aprovació de la moció. Comprenem el recel d'alguns ciutadans que fa anys que tenen fondejada la seva barca a la badia, una situació que, en part, és resultat dels preus excessius, opacitat i gestió deficients de Ports (a la secció Ports podeu trobar un bon número d'articles als que hem denunciat el funcionament de Ports). Uns recels que també són resultat de veure com gestiona normalment el PP aquest tipus de situacions: privatizant i fent un negoci del que hauria de ser una gestió pública centrada en el respecte al medi ambient.

La motivació de la nostra moció és voler trobar solucions ecològiques i públiques a un problema de medi ambient i d'ocupació d'un espai públic com és la mar. Independentment de les limitacions de fondejos en moltes localitzacions de la nostra costa per qüestions ecològiques, en la majoria de cales, platges, rades i badies del nostre litoral els fondejos d'embarcacions està permès, no així el fondejos de morts i les seves corresponents boies d'amarrament.

Quan vam presentar la moció les dades que teníem eren de més de 300 fondejos a l’estiu passat, sense control i amb les conseqüències negatives que això suposa: ancoratge indiscriminat de morts que provoquen l'erosió del sòl marí, abocaments de fems sòlids i líquids, entre els quals s'inclouen elements perillosos com olis i bateries... Però aquests dies a l'Ara Balears es van publicar les dades dels fondejos d'aquesta temporada: un total de 479 fondejos il·legals, un increment de prop del 60 per cent de fondejos respecte de l'any passat, quan se'n localitzaren 303. D'aquestes "unitats" geolocalitzades a la costa pollencina, hi ha 276 barques, 137 barques auxiliars, 61 boies, 4 motos d'aigua i una banana. Cal rebaixar una pressió mediambiental en alça, no només per l'erosió i acumulació d'artefactes de tot tipus (blocs de formigó, restes d'obres, cables, caps, neumàtics...) en el fons marí, sinó per l'acumulació de residus líquids i sòlids (aigües negres, residus sòlids, aigües olioses, plàstics, etc.) que genera i, que per llei està terminantment abocar dins de les tres milles nàutiques de la línia costanera. Al seu moment l'Ajuntament i Costes van retirar els fondejos il·legals que se situaven a la zona de bany on té competències l'Ajuntament (notícia).


 

No es tracta només d'un tema ecològic sinó també d'un tema d'apropiació de l'espai públic. És clar que els que han posat boies a la badia s'arroguen el dret a reservar zones de fondeig per a si mateixos. A ningú li cap en el cap reservar, solament per a si, una plaça d'aparcament de la via pública, llavors, per quina raó es fa en les nostres costes?

A Alternativa consideram que els problemes de la badia s’han d’analitzar globalment; caldria revisar les taxes aplicades al Port, revisar quines places reals són de transeünts i quantes de places fixes. Caldria igualment tenir en compte a la revisió del PGOU la gran quantitat de empreses i "fondejos indiscriminats" que tenim a sol rústic, així com demanar al Ministeri de Defensa l'optimització del port de la Base Militar, avui en dia totalment infrautilitzat. 

Evidentment a Alternativa ens oposam a solucions privatitzadores que pensen més en el negoci que en el medi ambient o la defensa de l'espai públic com hem fet sempre:

- Ens vam oposar a les boies de pagament a Formentor que va posar Jaume Matas quan va ser ministre de Medi Ambient al 2001, el podeu llegir als articles:

" L'apropiació del mar" : Amb l’excusa de protegir el medi ambient es privatitzà, fa uns anys, un tros de mar.

-  " Ni boies, ni parc eòlic".

- Recuperant els espais públics; per mar i terra.

- "Fondejos a Formentor"

- Al·lucinant. Fondejos a Formentor.

Després la concessió de Formentor va a passar a "Projecte Home" i hi va haver boies gratuïtes pels residents, mentre que a la Punta Avançada es van instal·lar boies gratuïtes durant un temps(notícia)(notícia)

- També ens vam oposar a la privatització de la gestió de Ports: No a la privatització de la gestió del port

- Igualment vam presentar amb altres partits un moció defensant Fondeig gratuït a la punta de l'Avançada.

- Aquesta mateixa legislatura s'han presentat propostes i s'ha debatut el tema a diferents plens i sempre hem mantingut la mateixa posició. Cal solucions globals, respectuoses amb el medi ambient i que no aprofiten el tema per fer un negoci.

Fondejos 

Alternatives, preguntes i dubtes al projecte dels pantalans 1

Alternatives, preguntes i dubtes al projecte dels pantalans i 2

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb