URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Modificació de l'IBI, famílies nombroses i víctimes de violència de gènere. (3)

Alternativa | 17 Novembre, 2014 00:01 | facebook.com twitter.com

Continuam parlant de les modificacions d'ordenances fiscals aprovades al darrer ple.

1.Visualitzam l'alta pressió fiscal que patim a Pollença

2. A la coa en despeses socials

El portaveu del PI ens va dir que la nostra acusació d'electoralisme responia només a que ens trobam a la recta fina de les eleccions. Com hem demostrat als anteriors articles i demostrarem a aquest article l'adjectiu d'electoralista a aquests modificacions està més que justificada quan no han anat de cap tipus d'estudi ni comparativa, ni res de res....

Es va aprovar provisionalment  la modificació de l’ordenança fiscal de l'Impost sobre els Béns Immobles (IBI). Amb els vots  a favor de PP, PI, UMP, abstencions de PSOE i MES i el nostres vots en contra . Es tracta d'un impost directe sobre el patrimoni i atén exclusivament al valor de l'objecte, i no pas a les circumstàncies dels subjectes passius. Respecte a la rebaixa aprovada inicialment afectaria només a les famílies nombroses i a les víctimes de gènere que compleixen determinades condicions.

L’Impost sobre Bens Immobles (IBI) es d’obligat cobrament pels ajuntaments i es basa en gravar el patrimoni que té cada ciutadà. El valor dels immobles com que ha crescut molt en els últims anys això acaba repercutint en un augment desmesurat de l’IBI. És un impost doncs que creix amb l’especulació. Pensem que pot ser una bona eina per fer pagar més a qui té moltes propietats però la gran majoria de ciutadans no té casa seva per especular sinó que per a viure-hi. Com us vam recordar Pollença és el seté municipi de Mallorca amb  el rebut mitjà d'IBI urbà  més alt de Mallorca. Caldria estudiar el mecanisme per retornar en forma de subvenció part de l'IBI,  amb criteris socials a totes aquelles famílies que només tenen un habitatge i ingressos baixos.


Per variar dins la peculiar política informativa de l'Ajuntament no ha publicat la modificació aprovada inicialment i a la qual es poden presentar al·legacions fins 11 de desembre, només han publicat l'anunci al BOIB. Una vegada més hem de fer la feina que no fa l'Ajuntament; a l'enllaç teniu la modificació aprovada.

Abans de la modificació tenien dret a una bonificació del 50 per 100 de la quota íntegra els titulars de família nombrosa. Aquesta bonificació únicament s'aplicava en el cas d'immobles que constituïen el domicili familiar i sempre que el seu valor cadastral no superés els 180.000 €. La bonificació s'atorgava per termini anual a petició de l'interessat, que l’haurà d’efectuar abans del 30 de març de l'exercici per al qual se sol·licita. Cal dir que hem sabut que al municipi hi ha famílies nombroses que desconeixien l'existència d'aquesta bonificació i la majoria quan s'adonaven de l'existència de la bonificació ja havia passat el termini legal.

El normal és que la proposta de modificació hagués anat acompanyada d'un informe que justifiqués o raonés la proposta i quantifiqués exactament les conseqüències econòmiques de la mateixa. Però clar és més important presentar una rebaixa abans de les eleccions que fer les coses bé. Vam parlar amb l'interventor i ens va informar que la mesura afectava a 22 o 23 famílies.

La proposta de l'equip amplia les bonificacions a les famílies nombroses i lleva el límit de que no superés el valor cadastral dels 180.00 euros.

- Un 90 per 100 de la quota íntegra a les  famílies nombrosa  amb immobles que constitueixin el domicili familiar i sempre que el seu valor cadastral no superi els 90.000 €.

- Un 70 per 100  quan el valor cadastral sigui superior a 90.000€ i inferior a 180.000 €.

- Un 60 per 100  quan el valor cadastral sigui igual o superior a 180.000 € i inferior a 400.000 €.

Caldria preguntar-se si famílies nombroses amb immobles amb valors superiors a 180.000 euros necessiten realment aquestes subvencions.

Un canvi positiu és que ara la sol·licitud de la  bonificació ja no s'ha de fer abans del 30 de març sinó que s'ha de sol·licitar abans de la finalització del període de pagament voluntari.

Un dels temes que vam plantejar a l'interventor  és si era possible equiparar les famílies monoparentals a les famílies nombroses i en aquest moment legalment no és possible. A Catalunya si que s'ha pogut fer ja que ha definit legalment el que és una família nombrosa, cosa que no ha passat a les Balears. També vam demanar si era possible bonificar a totes les faímilies tenint en compte la renda familiar (el que seria molt més just) però l'interventor ens va dir que no era possible ja que com hem dit es tracta d'un impost directe sobre el patrimoni i atén exclusivament al valor de l'objecte

A la proposta aprovada inicialment s'afegeix una nova bonificació del 25% als subjectes passius víctimes de violència de gènere, que es trobin en situació d’atur amb una durada superior a 6 mesos i amb un reconeixement de la violència mitjançant sentència ferma dictada en els últims 5 anys. Cal dir que  en el cas d'aquesta bonificació l'interventor adverteix que aquest tipus de bonificació no es troba inclosa per aquest tribut en cap norma de rang legal i informa desfavorablement de la mateixa.

A la comissió informativa vam demanar si havia qualque víctima de gènere a Pollença que complís aquests requisits, no havia ni una. Tant al ple (en dues ocasions) com a la tertúlia a la ràdio vam demanar a l'equip de govern que mesures havien pres en referència a les víctimes de gènere al llarg de la legislatura, no van contestar perquè evidentment no han fet res. Només cal mirar uns minuts per internet per trobar accions fetes a altres municipis contra la violència de gènere. A altres municipis com per exemple Viladecans per tal de donar resposta  a la violència de gènere, l’Ajuntament compta des de 2006 amb un Circuit local d’atenció a la dona víctima de violència que posa en marxa un conjunt d’accions d’informació, acompanyament, protecció i suport a la víctima de violència de gènere i als seus fills i filles, a fi d'ajudar-la a poder sortir d'aquesta situació. A més a més, el circuit estableix un protocol d’atenció que és revisat periòdicament per tots els departaments integrants i que intenta donar una resposta immediata a aquelles situacions d’urgència en que una dona demana ajuda. L’existència d’aquest protocol facilita l’atenció a la dona i evita la victimització secundària. A Palma per exemple l'Ajuntament ha publicat una guia de recursos..

 Fa uns dies el Diario de Mallorca (la pressió fiscal de l'IBI s'ha disparat un 53% en plena crisi) publicava aquest mapa que situava a Pollença com el seté municipi amb el rebut mitjà d'IBI urbà  més alt de Mallorca.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb