URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Propostes per a la Gola

Alternativa | 05 Maig, 2015 00:01 | facebook.com twitter.com

Al darrer ple es va aprovar per unanimitat el conveni de col·laboració entre l’IBANAT i l’Ajuntament de Pollença per a la gestió conjunta de les dependències situades a la Gola com espai divulgatiu i promocional, establint un punt d’informació d’ambdues parts signants, així com una relació d’actuacions de conservació i manteniment de la finca.  

Aquesta era una de les al·legacions que havia presentat Alternativa ja als pressuposts del 2014 i que finalment ha estat acceptada als pressuposts del 2015. Evidentment no és la situació ideal, ni el conveni ideal; el Centre de Turisme Ornitològic mai s'hauria d'haver tancat ni la zona humida de la Gola s'hauria de trobar en la situació d'abandonament en la que es troba... Però evidentment els espais naturals i el turisme alternatiu al de Sol i Platja no han estat la prioritat del PP&TOTS&PI.

Al llarg de la legislatura hem fet nombrosos precs i preguntes demanant la recuperació i millora del Centre i la zona humida, a aquest mateix bloc podeu trobar un bon grapat d'articles sobre el tema (secció Gola). Al mes de maig de 2012 li vam fer la petició directament al Conseller Company quan va visitar la zona, una visita la qual el temps ha demostrat que era purament propagandística (Visita del Conseller a la Gola.) Al ple d’abril de 2012 es va aprovar la moció que vam presentar conjuntament amb CiU i ERAM  relativa a la reobertura del Centre de Turisme Ornitològic de La Gola (pdf)... Però no ha estat fins ara que hem aconseguit un petit pas per recuperar la zona humida i el Centre de Turisme Ornitològic.

El procés de creació i resultat final del Parc de la Gola ja va ser un desastre de bon principi, en podeu trobar un bon resum al bloc del nostre company Biel Perelló. El Centre de Turisme Ornitològic, únic a les Illes Balears, va obrir les seves portes el 25 d’agost del 2010, el projecte era engrescador i va calar fort entre les comunitats, d’aquí i de l’estranger, relacionades amb el turisme naturalístic (sobretot amb l’ornitològic). Obriren un blog, una web, presència a les xarxes socials,... la informació era qualificada i s’organitzaven activitats educatives i divulgatives per escoles i també pel públic en general. Després d’un any de funcionament el Centre es va convertir en un referent, fins i tot a nivell internacional... tot això s’ha perdut de forma progressiva entre el 2012 i 2013, ja totalment el 2014. I enguany sembla es repetirà la història ja que hauria d’haver obert durant la primavera.

El 2011 va estar obert d’abril a novembre. A partir d’aquí el que s’ha fet ha estat posar pegats, obertures puntuals simplement de cara a la galeria i sense cap tipus de planificació ni programació. Durant la primavera del 2013 va obrir les portes només els dimarts i els dijous de 10 a 13 h. atès per personal del Parc Natural de s’Albufera, un autèntic despropòsit!. Durant el 2014 ens sembla hi feren algunes hores els becaris de l’àrea de medi ambient de l’Ajuntament.

El Centre només ha funcionat correctament el primer any de la seva creació (d’agost del 2010 i a novembre de 2011), existeix una memòria prou explicativa d’aquest període que és en mans de l’Ajuntament i que pot servir d’exemple per a recuperar la dinàmica del Centre. A partir del 2012 les retallades feren matx a tots els nivells: personal, manteniment, senyalització, seguiment ornitològic, activitats educatives, divulgació. Hores d’ara, encara tenen el blog obert i totalment inactiu ja fa un any ( http://blog.lagola.info/ ), la pàgina web que tenien es va tancar i encara surt anunciada per la xarxa...), els perfils al facebook i twitter també es troben inactius; tots els contactes i intercanvis que es feren s’han perdut, molta feina s’ha fet de bades.

Al ple vam fer tota una sèrie de propostes tant per millorar el conveni com per fer el plec de condicions, en Tomeu Cifre va dir que prenia nota de les mateixes però amb l'experiència d'aquesta legislatura és evident que si volem recuperar de bon de veres el Centre de Turisme Ornitològic i la zona humida de la Gola necessitam un canvi de govern tant Balear com municipal.

Si anem a la situació recent, assumint la realitat en que es troba aquest espai, algunes coses ja s’haurien d'haver reflectit al conveni aprovat al ple, que per variar ha estat fet sense cap tipus de reunió amb els partits de l'oposició, i que ara s'haurien de tenir en compte a l'hora de realitzar el plec de condicions per tornar a posar en marxa el Centre de Turisme Ornitològic de la Gola:

PEL QUE AFECTA AL PARC

-       En cap moment s’ha dut una gestió mínimament acurada de l’espai, considerant els propis valors de la zona humida i la seva biodiversitat. La gestió que s’ha realitzat fins ara ha estat la relacionada amb simple jardineria urbana i per pur maquillatge (actuacions sense massa sentit per a quedar bé la Conselleria davant l’Ajuntament).

-       La manca de vigilància ha estat constant, el seu dèficit ha contribuït a la degradació de la zona

-       El manteniment ha estat totalment deficitari. El fet de posar un excés d’elements i cars requereix més esforços.

-       S’han realitzat actuacions de repoblació i neteja forestal sense sentit i que han resultat fallides.

 

PEL QUE  AFECTA AL CENTRE DE TURISME ORNITOLÒGIC:

- Cal la reobertura immediata del Centre amb personal QUALIFICAT –aspecte molt important-, com a mínim entre 15 de març i finals de juny i entre 15 de setembre i 15 de novembre (contemplant com a mínim la primavera i la tardor).

- Es podria proposar que el CTO també faci les funcions de centre d’informació naturalística en relació als espais natural més propers (Paratge de la Serra de Tramuntana, Reserva Natural de l’Albufereta, LIC de la Badia de Pollença, etc...) contemplant la seva obertura durant tot l’any amb horari semblant als d’altres punts d’informació dels espais naturals (9 a 16 h.).

- La presència a la xarxes socials i el manteniment del blog, web... i la divulgació en general s’haurien de contemplar al conveni, també el període mínim d’obertura del Centre. Reprendre la divulgació del centre i fer una programació d’activitats atractiva és bàsic a tots els nivells.

Cal avaluar de forma seriosa i sistemàtica l’estat actual del parc de la Gola i del Centre, hi ha mancances i deficiències que s’han de relacionar i avaluar, potser el més idoni sigui un canvi d’estratègia. S’ha de fer de forma immediata un pla tècnic d’actuacions o de gestió que afecti al parc de la Gola i al Centre, i l’ha de fer gent amb coneixement de zones humides, biodiversitat i ús públic, turisme naturalístic... Cal definir el que es vol que sigui i les funcions que ha de desenvolupar el Centre, preveure també actuacions a mig i llarg plaç assegurant la viabilitat econòmica. A més de feines forestals i ha senyalització i mobiliari...

 Fotografia de Biel Perello, "El Centre de Turisme Ornitològic de la Gola"

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb