URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Lampedusa

Alternativa | 10 Juny, 2015 00:01 | facebook.com twitter.com

 Article i gloses d'en Joan i Tomeu Cifre

Lampedusa és una petita illa que políticament i administrativament pertany a Itàlia, tot i que geogràficament es troba més prop d'Àfrica. Aquesta petita illa s'ha fet tristament famosa en els darrers anys per ser un dels principals punts d'arribada d'immigrants africans amb pasteres i serà recordada especialment per la mort de més de tres-centes persones després de l'enfosament del vaixell que les transportava.

Aquesta impactant desgràcia va fer que els principals (ir)responsables polítics de la Unió Europea despertassin momentàniament per declarar que calia replantejar les polítiques migratòries.

El problema és que el que cal replantejar no són les polítiques migratòries sinó les polítiques per lluitar contra la pobresa. Les migracions han estat una constat al llarg de la història. De fet, la ciència ens diu que l'origen de la humanitat es va produir a Àfrica i que es va estendre al llarg del planeta mitjançant migracions.

També provenint de l'Àfrica, més concretament de les llengües zulu i xosa, trobam el concepte d'ubuntu, que tot i que literalment significa solidaritat o humanitat, té un sentit ètic més ampli que es relaciona amb conceptes com la cooperació, la compassió, el respecte als interessos col·lectius i la dignitat del les persones.

En ple segle XXI podem gaudir d'uns avanços tecnològics impensables per als nostres avantpassats; en canvi, caldria replantejar-nos el que suposa ser un esser humà. Vivim en una cultura del consumisme que té com un dels seus objectius bàsics separar les persones de forma que siguin més manejables. Des de fa molt de temps ens han educat en la idea de la lluita i la competència individual per la supervivència, en la idea que només els més forts poden sobreviure i els més dèbils han de morir pel bé de l’espècie, en la idea que és natural i legítim que els més forts s’apropiïn dels recursos en detriment dels més febles. Sols en un món sense ubuntu s’entén que la majoria dels recursos estiguin en mans d’uns pocs mentre una gran majoria no té els mínims per sobreviure.

Lampedusa hauria de ser un punt d'inflexió. La raça humana està condemnada a l’extinció si no som capaces d’entendre que som persones en funció dels altres, i que no té sentit acumular riqueses i recursos materials de forma individual si això suposa que altres han de viure en la misèria i en la pobresa, perquè això ens condueix a les guerres, a l’esgotament dels recursos naturals i, en definitiva, a la destrucció.

 

PASTERES

Just amb quatre fustes velles
de cap vos tirau al mar.
Un demà per abastar
que potser us farà estelles.
De l'atzar en sou titelles
i també de la duana.
Enrera queden la gana,
la guerra i la misèria.
Davant, just la vostra dèria:
poder passar la setmana.

Tens un somni i un anhel
tens angoixes i misèries.
El dubte dins les artèries 
és el teu company rebel.
Enyores un tros de cel
però albires un futur.
No acabes d'estar segur
si s'allunya o si s'apropa.
Ben arribat sigui a Europa
el teu to de pell obscur!

Tu i jo no ens semblam gaire
però som bastant iguals.
Compartim constants vitals,
respiram el mateix aire.
Fruit d'un mateix terrissaire
estam fets del mateix fang.
Jo som negre i tu ets blanc;
no em jutgis per l'aparença.
Mira al cor, on tot comença,
tots tenim roja la sang.

No t'aturis, bon amic
has d'arribar a la vorera
No abandonis la quimera
que dúiem dins el bolig.
T'ho deman un altre pic
encalça la dignitat.
Neda com mai has nedat,
i una altra cosa escara,
no li diguis a la mare
que el meu vaixell s'ha enfonsat.

Tomeu Cifre i Joan Cifre

 

 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb