URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

A favor de governar en minoria

Alternativa | 15 Juny, 2015 00:01 | facebook.com twitter.com

Article d'en Pepe García publicat al Diari Balears

No conec cap persona que li hagi agradat quan un partit ha governat amb majoria absoluta, i és que siguin d’un color o altre, l’experiència ens diu que un govern amb majoria absoluta tendeix a actuar de forma autoritària i a aplicar la piconadora d'ordeno i mano. Però després les mateixes persones volen que els partits triats arribin a acords de govern per tenir majories absolutes als Parlaments o plens municipals i convertir aquests organismes democràtics en deserts per a la producció d’idees i projectes, on el que més importa és el titular de premsa o el tu més

La meva experiència de vuit anys com regidor a l’Ajuntament de Pollença és que els pactes de govern que tenen majoria actuen als organismes democràtics pràcticament igual que un govern amb majoria absoluta. Primer per arribar a aquests pactes de govern és normal veure com els partits renuncien a parts fonamentals dels seus programes o intercanvien inversions, càrrecs, projectes e idees com si fossin ferratines d’un àlbum. I es parla d’estabilitat quan realment després cada partit fa el que vol a la seva àrea i l'única coordinació és solucionar les crisis internes en reunions tancades per donar la sensació d’estabilitat i votar units al parlament o ple. Els partits que governen realitzen reunions i arriben a acords entre ells totalment opacs i després actuen al parlament o ple municipal com si fossin només un partit, sense escoltar ni raonar, ni cercar cap consens amb els partits de l’oposició. Un regne de taifes en el poder executiu i un desert uniforme en el poder legislatiu. Si els ciutadans no han donat a cap partit majoria absoluta i a més a més la majoria dels partits no diuen abans de les eleccions amb qui pactaran o amb qui no, i en quines condicions té sentit formar després de les eleccions majories absolutes artificials?

Això no vol dir que jo sigui favorable a què governi la llista més votada com defensa ara el Partit Popular, és clar que si hi ha partits que comparteixen punts importants dels seus programes, que són nítidament diferents i contraris al del partit més votat, és lògic, sa i democràtic que arriben a acords d’investidura, governabilitat o govern Però aquests acords no han d’acabar cometent els mateixos errors que les majories absolutes. Quan els equips de govern es troben en minoria això no significa ni inestabilitat, ni paralització de l’acció de govern. Realment la meva experiència a Pollença és que això va suposar que els que governaven havien de multiplicar les reunions, dialogar, escoltar i arribar a acords, i que els projectes que inicialment presentaven, com al cas dels pressuposts es veien enriquits, millorats i completats per les propostes de l’oposició. Sense dubte els acords finals als quals arribàvem eren no només millors sinó que també pens que reflectien millor el que havien votat els ciutadans. És amb un equip de govern en minoria quan realment hi ha possibilitat que els organismes democràtics com el Parlament o el ple municipal cobren vida i tinguin sentit i no es converteixen en llocs de discussió estèrils on ningú escolta a ningú i el vot ja està decidit abans d’iniciar-se la sessió.

Els resultats de les darreres eleccions has de suposar un canvi de fer i entendre la política i dins les institucions és el moment d'aprendre a governar dialogant, sense por al debat i a la diferència o a la divergència. Necessitam una democràcia viva i dialèctica a les institucions no dictadures de quatre anys.


 Per reflexionar la portada de "Hermano Lobo" d'octubre de 1975

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb