URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Sobre participació i festes

Alternativa | 01 Juliol, 2015 12:00 | facebook.com twitter.com

 

Com molts de vosaltres sabeu, fa uns dies i a instàncies de lequip de govern es va fer una reunió oberta per parlar sobre les festes (bàsicament, sobre la Patrona). Hi varen assistir més de 80 persones, i de la corporació municipal el batle Miquel Àngel March, i diversos regidors, entre ells Toni Cànaves i Miquel Llobeta, lactual i lanterior regidor de festes.

Intentaré resumir de forma breu com es va desenvolupar la reunió. Inicialment, en Toni Cànaves (amb lajuda de lantic regidor) informà de com està previst que es desenvolupin les festes i els actes que es realitzaran cada dia. Per tant, les festes de la Patrona ja estan bastant enllestides, que no tancades, i això ha estat obra de lantic regidor Llobeta i, tenint en compte lalçada del calendari a què ens trobam, ja va bé que sigui així. Ell no va tenir aquesta sort. Per aquest motiu, un cop passades les festes i quan la gent es posi a valorar-les (en positiu o en negatiu), que la gent pensi que majoritàriament les festes de la Patrona del 2015 han estat organitzades pel regidor Llobeta i lanterior equip de govern.

Un cop sacabà dinformar la gent, es va donar la possibilitat a tots els assistents que expressessin les idees i fessin les aportacions o demandes que considerassin oportunes. I aquí va començar un poc lespectacle. Es va discutir (més que debatre) de forma desorganitzada, caòtica i sense un fil conductor sobre moltes coses, que no entraré a valorar en aquest escrit ja que aquest no és el meu objectiu i mocuparia massa espai. Evidentment, amb tanta gent van sorgir bones idees,  i no tant bones, les quals lactual equip de govern ja valorarà com cregui oportú. Algunes seran de possible aplicació aquest any i altres, evidentment, no.

Com he dit, no vull analitzar el que és va dir a la reunió, sinó la reunió en si mateixa. A mi, personalment, minteressa quasi més el desenvolupament del procés participatiu, que no el resultat del procés. Tot i que sha de dir que si un procés sexecuta malament, el resultat final és probable que tampoc sigui òptim.

Però anem pel principi. És positiu que es convoqui una reunió oberta, ja xerrarem de lorganització daquesta més endavant, i és positiu que es convidi els regidors de loposició a estar al costat dels de lequip de govern (vaig renunciar a seure-hi devora perquè considerava que era un simple ciutadà en aquella reunió i que no tenia res a veure amb lorganització de les festes, com sí que hi tenia a veure, per exemple, el regidor Llobeta). Però aquests detalls demostren un canvi de formes, un altre talant i altra voluntat, que també varen demostrar agraint la tasca feta a lanterior regidor de festes. Esperem que això duri tota la legislatura.

I, evidentment, un altre aspecte positiu va ser la participació. Està clar que les festes motiven i engresquen la gent, la qual es presta a dir la seva. I amb aquesta important participació, com he dit abans, varen sorgir algunes bones idees.

Però no tot són flors i violes. Hi va haver coses que no varen agradar-me, primordialment lorganització de la reunió. Quan es fa un acte com aquest ha destar tot molt ben organitzat. Primer de tot, tenir clar quin tipus de reunió estam fent i informar la gent prèviament. Els assistents tenen el dret a saber si es trobaran una reunió informativa o consultiva, o si el que surti dallà saplicarà o no,... En definitiva, definició. Si no se sap això, es corre el risc que algú perdi un important temps de la seva vida preparant una proposta que després no podrà dur a terme. I molt relacionat amb això: un ordre del dia!!! Una reunió on se sap que no hi haurà poques persones no es fa sense un ordre del dia. Però si a aquests errors inicials, a sobre hi afegeixes que no es prenen bé els torns de paraula i no es realitza una moderació ferma i bona, el caos està garantit. I crec que qualsevol persona que estigui acostumada a assistir a assemblees i reunions estarà dacord amb mi, que la reunió va ser un caos en molts moments. I això és negatiu en diversos aspectes. En primer lloc, dóna la impressió que lequip de govern no està tan preparat per dur a terme processos de participació ciutadana com podia semblar i, en segon lloc, si una experiència participativa no surt com toca, la percepció de la gent cap a aquests processos empitjora. I a Pollença no està la cosa perquè surtin malament els pocs processos participatius que es fan.

Si per algun motiu vàrem demanar redactar un nou reglament de participació ciutadana a canvi de votar la candidatura de Junts Avançam, és perquè consideram que això és una de les necessitats més importants del nostre poble. És evident que calen més processos participatius, i que cal que el poble i els governants aprenguin a realitzar i participar en aquests processos. En definitiva, falta cultura participativa. Esperem que quan aquest nou reglament estigui llest i, amb voluntat política de lequip de govern per aplicar-lo, les coses comencin a canviar.

Tot això fins ara ha anat dirigit a lequip de govern, però aquesta reunió va fer-me reflexionar sobre altres coses. Abans he dit que la participació va ser un dels aspectes positius, i això és innegable, però no em deixa de sorprendre que en una reunió sobre festes hi vagi tanta gent, i que després tothom renunciï a opinar o dir la seva, per exemple, sobre els pressupostos municipals, que determinen molts més aspectes i més importants de la nostra vida. Direu que tothom ha anat a un concert o revetla, i que tots hem vist el simulacre de Moros i Cristians i sabrem si ha sortit bé o no, i que no tots han estudiat econòmiques per saber entendre un pressupostos municipals. Però és que als que han estudiat econòmiques també els interessen més les festes que els pressupostos!!! I això em preocupa, perquè demostra falta dinterès en l'organització del nostre poble, en el dia a dia, en les ganes que a Pollença es visqui bé cada dia i no només de dia 25 de juliol a dia 2 dagost.

Però aquestes actituds tenen una explicació. És el que ha fomentat el model polític en el qual vivim, que la gent es despreocupi dels assumptes de govern, que renunciï a participar de la política que ja ho faran els professionals. I això ha portat a tenir una població que desconeix  quasi completament com funciona i sorganitza la seva societat i no té cap interès en aquests temes. En definitiva, la societat ha estat despolititzada. I això és el que hem de canviar. Hem de fer veure a la gent que és millor participar de la política en primera persona, que no que ho facin en nom seu. I els polítics hem dajudar a aquest procés, la nostra tasca ha de ser ajudar el poble a aconseguir que és governi per si mateix. I això és un procés complicat, llarg i difícil, en què cada petit detall, cada reunió, és important, i cal que surti el millor possible.     

 

Pere Josep Coll.

 

Us esperam el diumenge 5 de juliol al Centre Cultural Miquel Capllonch del Port de Pollença de matí  

 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb