URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Podem estalviar 769.515 euros amb la municipalització de la neteja viaria

Alternativa | 22 Setembre, 2015 08:02 | facebook.com twitter.com

Amb la municipalització del servei de neteja podem estalviar 769.515 euros que equival al cost de gairebé 1 any de servei. A l'enllaç us podeu descarregar l'informe que hem fet sobre el tema

Al ple municipal d'aquest dijous es votarà l'execució de la sentència que invalida el contracte de neteja viària i l'Ajuntament ha d'acordar iniciar el procediment per, o bé tornar a licitar el contracte, o bé prestar-lo directament. A Alternativa som partidaris d'acordar la prestació per gestió directa.

Els serveis privatitzats, a diferència del que es vol fer creure, tenen un cost major que els serveis públics prestats directament per l'administració.  El sobrecost prové, evidentment, del fet que quan una empresa privada gestiona un servei públic, aquesta òbviament es mou per la recerca del màxim benefici privat i no pel bé comú.  L'estalvi econòmic l'obtindrem perquè, si municipalitzam el servei, deixarem de pagar tots els sobrecostos que es deriven de la gestió privada (beneficis, marges comercials…), a més de no estar subjectes a l'IVA.

L'ESTALVI EN DETALL:DE LA SUBJECCIÓ A L’IVA .

419.500 euros d’estalvi en IVA  fins al final del contracte si municipalitzam pel 2016

Cada mes pagam la factura i, a banda de l'import del servei, s'hi ha d'afegir l'IVA. Quan va començar el contracte, el desembre del 2010, pagàvem un 8% d'IVA. Des de setembre del 2012, amb la pujada de l'IVA del govern Rajoy, pagam un 10%. 

Això ha suposat, per exemple, durant el 2014  un total de 76.264 euros en concepte d'IVA.

DEL BENEFICI INDUSTRIAL

251.700 euros  d’estalvi en benefici de l’empresa fins al final del contracte si municipalitzam el 2016

Si el servei el prestés l'empresa municipal, com que l'únic accionista és el mateix municipi, no necessita generar beneficis a costa del servei. I si en genera, es poden reinvertir en el propi servei per millorar-lo. El marge de benefici industrial (sobre el paper) de l'actual empresa concessionària és del 6%. 

Això ha suposat, per exemple, durant el 2014 un total de
45.758 euros de benefici industrial per l'empresa.

DE LA REVISIÓ DE PREUS 

93.318 euros   d’estalvi en revisió de preus fins al final del contracte si municipalitzam el 2016.

Amb el servei municipalitzat no hauríem d'aplicar la revisió de preus anual, que segons l'actual contracte s'incrementa a raó d'un 2,4% anual.  Així, per exemple, per al 2015, el servei de neteja ha incrementat el seu cost en 18.303 euros més respecte l'any 2014.

ALTRES

Evitaríem les tècniques d'espoli (sovint legals) de recursos públics que utilitzen generalment les contractistes. Per exemple: no repercutir els descomptes que obté dels seus proveïdors en la compra de material, imputar costos il·legítims (per exemple, com les millores «gratuïtes» incloses en l’oferta), retallar serveis i inversions (reduïnt freqüències, inversions de menor qualitat, cobrant personal qualificat i pagar-lo com a no qualificat…).

PASOS PER MUNICIPALITZAR EL SERVEI

A- Aprovam per ple l’inici del procediment per a la gestió directa del servei.

B- Feim un estudi de viabilitat i un expedient que acrediti l’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.C- Si s’opta per a que la gestió directa la presti EMSER, feim una memòria justificativa que asseguri que és més sotenible que fer-ho per la pròpia entitat local.

D- Organitzam el nou servei

Els serveis privats surten més cars i no és una opinió nostra el diu el Tribunal de Comptes i precisament el servei de neteja és el que té més sobrecost. 

 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb