URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Destruir un monument feixista

Alternativa | 03 Novembre, 2015 08:00 | facebook.com twitter.com

Article d'en Pepe García publicat al Diari Balears

Reconec la feina que fa ARCA per sensibilitzar en referència al patrimoni, per això he llegit amb atenció els seus arguments per defensar la conservació del Monument de Sa Feixina. Segon la seva argumentació sembla que el monument només es va fer per la voluntat de la gent que va aportar doblers i per homenatjar als mariners morts obligats a enrolar-se al vaixell... mentre que la dictadura textualment “va aprofitar el fet per posar-se medalles i fer-se la foto de la inauguració”.

Consider que ARCA amb els seus arguments descontextualitza el monument totalment i li dóna la volta a la realitat. En realitat és al revés; la dictadura feixista va construir el monument per demostrar el seu poder i el Baleares només va ser l’excusa necessària. Només cal estudiar la documentació de l’època (justificació de la construcció del monument, inauguració del mateix...) i com es van fer monuments similars per tot l’estat per constatar que el monument és un homenatge rotund, clar i nítid al feixisme ni més ni manco.

ARCA no pot dir per justificar el manteniment del monument que “els monuments amb el pas del temps, perden el sentit original i es transformen en elements de la ciutat, fites que ens ajuden a reconèixer el nostre paisatge”. És clar que si això fos veritat, no hi hauria cap tipus de polèmica entorn del monument i que com fita no pot ser una fita més lletja. També és prou absurd comparar el monument, com fa ARCA; amb esglésies, palaus o fins i tot les piràmides d'Egipte. La diferència no és només que els fets als quals fa referència el monument són més recents, la diferència és que el context històric del monument no és un món feixista en el qual no hi hagués cap alternativa al mateix. El context és la destrucció per part del feixisme de forma extremadament violenta d’un govern democràtic, la mateixa destrucció que van patir Itàlia i Alemanya on no hi ha cap rastre de monument al feixisme, i que va arrossegar a Europa a la guerra.

Els monuments públics solen tenir tres funcions: Embellir, recordar i honrar i en aquest cas és clar que la primera funció no la compleix, ja que no té cap qualitat artística i que simplement és un nyap, exemple més de la pobresa artística i creativa pròpia dels règims feixistes. Sense dubte el parc guanyaria amb la seva desaparició. Respecte a la funció de recordar, l’únic que ens recorda aquest monument és el feixisme, al que és vergonyós honrar amb un monument el 2015, després de pràcticament quaranta anys de teòrica democràcia. No cal mantenir-ho per explicar la barbàrie que va suposar la guerra civil i la destrucció de la voluntat popular amb conseqüències tan dramàtiques. Això sense entrar en el criminal paper que va jugar el Baleares en la matança de civils que fugien de Màlaga o el bloqueig de Barcelona. I respecte a la funció d’honrar és cert que per alguns dels familiars dels morts al Baleares compleix aquesta funció, però han de ser conscients que cada un ha d’honrar als seus morts a ca seva i que els seus avantpassats igual que van ser obligats a servir al Baleares després i ara són utilitzats per justificar l’existència d’un monument feixista que ens deshonra a tots com societat.

El que demostra odi i incultura no és llevar rastres del feixisme, com diu ARCA sinó mantenir aquest monument que fa anys que hauria d’haver estat destruït.

Dossier molt complet a Fideus sobre el creuer Balears i el monument

Fotografia del cartell de Memòria de Mallorca per exigir la retirada del monument de la Feixina.

 

 
 

 Fotografia del'acte d'exaltació franquista d'aquest passat diumenge al monument de Sa Feixina

 
 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb