URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Una rebaixa fiscal regressiva i antisocial

Alternativa | 04 Novembre, 2015 00:08 | facebook.com twitter.com

EQUIP DE GOVERN I LA DRETA S'ALIEN PER APROVAR UNA REBAIXA FISCAL REGRESSIVA I ANTISOCIAL

Alternativa vota en contra d'una rebaixa fiscal presentada per l'equip de govern i PP, que consideram antisocial, i que no inclou les esmenes que hem proposat.


Al passat ple d'octubre l'equip de govern (Junts Avançam i UMP) va dur a aprovació inicial una rebaixa fiscal que des d'Alternativa consideram regressiva i antisocial. Curiosament, coincidia amb una proposta gairebé idèntica que presentava com a moció el PP des de l'oposició. El portaveu de la coalició progressista Junts, davant les nostres crítiques va dir que ells no anaven a remolc de la dreta, sinó que simplement havien coincidit. I precisament aquí està el problema: que en un tema com la fiscalitat coincideixin plenament un partit que es considera liberal i una coalició que es considera d'esquerres, és per fer-s'ho mirar.

Junts Avançam duia al seu programa fer una rebaixa de l'IBI pels immobles que fossin domicili familiar, però com que legalment aquesta opció no és possible, han optat per fer una rebaixa generalitzada. Una rebaixa general, lluny de generar justícia, és injusta i és antisocial, perquè precisament beneficia més a qui tenen més propietats i de major valor. I així, s'esdevé que una coalició progressista proposa una mesura que afavoreix més a qui més té.

És cert que la pressió fiscal a Pollença és alta, i ja ho hem denunciat en unes quantes ocasions; ara bé, això no justifica presentar una proposta com aquesta. Des d'Alternativa, ja vàrem mostrar la nostra frontal oposició a la Comissió Informativa i vàrem donar idees per introduir criteris socials i de progressivitat a la proposta, que no s'introduiren al que es va dictaminar.

Al Ple vàrem presentar una esmena a la proposta de rebaixa de l'IBI per poder votar-hi a favor i incloïa el següent: pujar l'IBI a la minoria d'immobles (no residencials) amb valors cadastrals superiors a 600.000 euros; incloure un recàrrec als immobles residencials desocupats permanent i injustificadament; bonificar famílies amb situacions socioeconòmiques adverses (rendes inferiors a 15.000 euros i 30.000 amb fills a càrrec); incloure criteris de renda a les bonificacions existents per famílies nombroses i minusvalidesa; equiparar les famílies monoparentals amb les nombroses; i bonificar els béns de les cooperatives agràries i de les activitats econòmiques que es declarin d'interès municipal per qüestions socials, històriques, artístiques... A més, s'havia de tenir en compte, i considerar de cara als pressupostos, un pla ambiciós de l'impuls de l'ajuda al lloguer i de lloguer social, ja que la mesura només beneficia als propietaris i aquells que viuen de lloguer encara tenen major càrrega. I recordem que tenir propietats no és una obligació, mentre que tenir un lloc on viure és imprescindible.

La nostra esmena va ser rebutjada per tots els grups municipals, al·legant motius, justificacions i excuses diverses. Finalment la rebaixa fiscal generalitzada es va aprovar amb tots els vots a favor (Junts, UMP, PP, Tots, PI) i els dos d'Alternativa en contra.

Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària

 


 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb