URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Regidores valentes i honestes...

Alternativa | 17 Novembre, 2015 08:00 | facebook.com twitter.com

 Article d'enGuillem Caldentey i Pepe García
 
De la necessitat de regidores valentes i honestes en política municipal i algunes dificultats estructurals

Sens dubte, la política municipal és la que requereix més valentia per part dels polítics, ja que és la que està més a prop dels ciutadans i per tant de la democràcia real. Els darrers anys, amb el PP governant a l'Estat i gairebé a tots els nivells, la democràcia virtual a la qual vivim ha limitat i retallat constantment i encara més la democràcia municipal; apostant per un funcionament en règim presidencialista, concentrant el poder en els batles, i reduint les competències, l'autonomia política i financera dels municipis. L'embós permanent (i mantingut a consciència) a l'Estat espanyol del sistema judicial, és també per altra banda un greu problema de fons que perturba notablement l'acció política.

Exercir la política local responsablement pot arribar a ser molt dur sobretot si es fa a un municipi petit; i molt desagraït, no obstant que "el temps acabi posant cadascú al seu lloc" (cosa que, lamentablement, no sempre passa). Les tensions i de pressions són molt grans, especialment si s'actua amb valentia i integritat. Si es tenen aquestes virtuts, l'habitual per desgràcia és rebre amenaces, represàlies i denúncies, no només dirigides contra el regidor en qüestió sinó fins i tot contra el seu entorn més proper: és el que han patit per exemple els que van (i vàrem) ser regidors d'Artà, Capdepera, Pollença i Son Servera; Julen Adrián, la militant Maria Ramírez, Maria Orts, Conxi Penya i Virginia Urdangarín. El cas més greu sens dubte va ser el de Julen quan el 2002 van intentar cremar el seu domicili familiar. Volem recordar aquí però -perquè ni els mitjans de comunicació no ho han recordat-, un poc a mode d'homenatge, i atès que "el temps (judicial) ha posat tothom al seu lloc", dos altres casos de recent resolució protagonitzats per les regidores valentes i honestes de Capdepera i Son Servera.

Dia 31 de desembre de 2008 el batle de Capdepera, Bartomeu Alzina (PSOE) amb el beneplàcit dels socis de govern municipal (UCAP-UM i PSM) va cessar per deslleialtat les dues regidores d'EU-EV a Capdepera, Maria Orts i Virgínia Urdangarín (EU-EV). Aquestes havien reclamat responsabilitats (polítiques) al batle per l'accident, quinze dies abans, de l’hotel Son Moll -que havia deixat el tràgic resultat de quatre treballadors morts, mentre s'hi feien reformes. El 2013 l'Audiència Provincial va condemnar al que ja era l'exbatle, com a autor d'un delicte de prevaricació per omissió, a vuit anys d'inhabilitació per a càrrec públic. Massa tard. Pocs recordaven ja -ni importaven-, les regidores que havien obrat políticament en conseqüència i responsabilitat política havent estat, per contra, cinc anys abans, objecte d'una campanya política de desprestigi.

El desembre de 2010 Conxi Peña d'Els Verds-Esquerra, va deixar l'equip de govern de Son Servera després d'haver denunciat que els seus companys (PSOE+Independents+UM)) s’havien botat tots els procediments legals a la construcció del carril bici del municipi, enfrontant-se durament amb el portaveu socialista i llavors batle, Josep Barrientos. Fa uns dies es feia pública la sentència del TSJIB, que confirmava les denúncies que havia fet na Conxi Peña i per les quals va dimitir; el sobrecost d'un tram del carril bici, ha acabat costant el doble dels 810.000 euros pressupostat, perquè el Batle havia comanat infraestructures que no estaven al projecte, com un camp d'esports, un parc infantil, la rotonda d'entrada de Cala Millor o l'embelliment d'aquesta entrada, sense demanar informes tècnics ni treure les obres a concurs. Avui, massa anys després, aquell Ajuntament es veu impedit d'executar altres inversions necessàries, per poder procedir al pagament forçós a què obliga la sentència. Una vegada més, la sentència dóna la raó però arriba massa tard.

Ambdós casos es caracteritzen o han vingut definits -queda palès en el seu oblit- per la terrible desproporció o desnivellament entre el "temps dels tribunals" i el "temps polític" i, fins i tot el mediàtic: el "temps humà", de la ciutadania, dels votants. Tan lent que va impedir o, en el millor dels casos, va limitar profundament que la ciutadania pogués fer "justícia" política o, al menys, "donar la raó" a l'acció política concreta protagonitzada per les regidores, donar-li sentit, assimilar-la. Anys després, ni els diaris no recorden qui va protestar i assumir -amb tan alt cost polític- les responsabilitats més immediates. Molts dels regidors que formaven part dels respectius equips de govern encara estan "en actiu" en política; alguns, amb càrrecs de responsabilitat i sou. No ens consta tampoc que cap de la resta de partits llavors als equips de govern, locals o autonòmics, hagi fet autocrítica ni, molt menys, depurat cap responsabilitat; gràcies a la desmemòria, pel que es veu, s'ho poden permetre. Les dades europees confirmen any rera any que l'Estat espanyol està sempre entre els que pitjors indicadors en duració dels casos, i número de casos pendents de resolució.

Quan Conxi Peña va abandonar l'equip de govern el Batle va dir que ningú l'enyoraria. Creiem que molts de ciutadans enyoram la regidora Conxi Peña, com lamentam que no hi hagi més regidores valentes i honestes a tots els Ajuntaments. I per aconseguir-ho tots hem de donar suport, col·laborar i participar activament en la política municipal, perquè no tots els polítics són iguals i els honests i valents moltes vegades estan massa sols.

(G. Caldentey i Pepe García varen ser regidors als Ajuntament d'Artà i Pollença del 2007 al 2015)

Pepe García, Conxi Peña, María Orts i Guillem Caldentey

 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb