URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Solidaritat amb els titellaires

Alternativa | 09 Febrer, 2016 08:00 | facebook.com twitter.com

Fa uns dies saltà a la llum la notícia de la detenció de dos titellaires de la companyia Títeres desde abajo per suposat enaltiment del terrorisme. Tot això després de que algunes persones del públic truquessin a la policia al bell mig d’una representació de titelles anomenada “La bruja y don Cristobal”. L’obra va ser interrompuda, la policia va detenir als dos titellaires i des de llavors estan tancats incomunicats a la presó i acusats de terroristes.
 
A partir d’aquell moment les televisions, ràdios i diaris no deixaren de parlar d’apologia d’ETA, de falta de respecte a les víctimes i de responsabilitats polítiques. També es filtraren imatges, repetides per totes les televisions, que foren tretes de context i que poc o res tenien a veure amb la befa a les víctimes del terrorisme -ni res per l’estil-. De la mateixa manera els mitjans inventaren mil i una històries sobre violacions de monges i un llarg etcètera d’elucubracions que responen més bé a l’interès dels mitjans per aconseguir audiència o vendre diaris (ja sabem que el terrorisme sempre ha donat bon share) que a la realitat.
 
La bolla va créixer tant en tant poc temps que inclús el progre ajuntament de Madrid va denunciar als titellaires i ha cessat als responsables de la programació. No podien quedar malament davant l’opinió pública i reaccionaren a l’instant, tot i no conèixer el cas en profunditat.
 
Perquè us feu una idea de què anava l’obra, aquí posam un resum que explica la part polèmica:
 
“Al respecto, y para indicar unas necesarias aclaraciones, debemos relatar lo que es, en realidad, la obra. En esencia, “La Bruja y don Cristóbal” procura representar, bajo las figuras recurrentes de cuentos y teatros, la “caza de brujas” al movimiento libertario que ha sufrido en los últimos años, con los montajes policiales estilo “Operación Pandora”. La obra está protagonizada por una bruja, que representa a las personas de mala fama pública, y que se ve en la situación de enfrentarse a los cuatro poderes que rige la sociedad, esto es: la Propiedad, la Religión, la Fuerza del Estado y la Ley. La protagonista está en su casa, y, en primer lugar, su vida es interrumpida por la aparición del “Propietario”, que resulta ser el legítimo poseedor legal de la casa donde vive. No existen monjas violadas; bajo la forma de los muñecos, los adultos podemos comprobar que el propietario decide aprovecharse de la situación para violar a la bruja; en el forjeceo, la bruja mata al propietario. Pero queda embarazada, y nace un niño. Es entonces cuando aparece la segunda figura: una monja, que encarna la Religión. La monja quiere llevarse al niño, pero encuentra resistencia en la bruja, y en el enfrentamiento, la monja muere. Es entonces cuando aparece el Policía, que representa la Fuerza del Estado, y golpea a la bruja hasta dejarla inconsciente, y tras ello, construye un montaje policial para acusarla ante la Ley, colocando una pancarta de “Gora Alka-ETA” sobre su cuerpo, que intenta mantener en pie para realizar la foto, como prueba. A partir de este montaje policial, surge la cuarta figura, que es la del Juez, que acusa, y condena a muerte, a la protagonista, sacando una horca. La bruja se las arregla para engañar al juez, que mete la cabeza en su propia soga, y la aprovecha para ahorcarle, para salvar su propia vida. El relato continúa algo más, pero esta es la esencia de lo que transcurre, y donde se encuentra toda la polémica.”
 
Més enllà de tot això, també s’exigeixen responsabilitats polítiques a l’ajuntament de Madrid per programar una obra com aquesta i oferir-la per a nins. I això fins i tot és molt discutible i res té a veure amb els titellaires empresonats. Ells mai han dit per enlloc que l’obra sigui per a nins, sinó tot al contrari. Basta veure el seu web. El problema és que hi ha gent que no pot entendre com els titelles puguin ser també per adults. I, anant una mica més enllà i vist l’argument, és increïble el cinisme de la nostra societat: els nins viuen cada dia en un món molt més violent i deshumanitzat del que mostra l’obra de titelles, i tampoc passa res. La doble moral hipòcrita de la nostra societat no té límits.
 
Per tot això pensam que aquestes detencions i denúncies fetes per la gent que era al teatre i no els agradava l’obra, per la policia, l’estat i els mitjans de comunicació no és més que un linxament intencionat. Un episodi més de la repressió indiscriminada i la recerca d’un terrorisme que doni sentit a l’Estat, que creï por entre la població. Ara que ETA no actua, cal cercar un altre cap de turc. Fa uns anys que vivim una cacera de bruixes contra la dissidència amb arguments absurds i muntatges policials.
Per tot això exigim la posada en llibertat dels detinguts i la retirada de tots els càrrecs. Així com també exigim l’abolició de la llei antiterrorista que permet que dos titellaires vagin a la presó, incomunicats, tan sols perquè una sèrie d’energúmens no entenen els arguments de les seves obres.
 
Llibertat pels detinguts!
Basta de repressió!
 
 
 

 
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb