URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La millor recollida de residus de la Mediterrània? Ens conformam amb que simplement sigui efectiva...

Alternativa | 29 Abril, 2016 12:17 | facebook.com twitter.com

El passat ple de març es va dur a aprovació inicial el Pla de Residus del municipi de Pollença (2016-2020). Aquest Pla ja es va començar a elaborar en la passada legislatura amb molt bona predisposició per part de tots els partits polítics. En el seu moment ja vàrem informar de la diagnosi que es va realitzar de cara a la redacció del Pla: http://alternativa.balearweb.net/post/122322

El Pla de Residus té com a objectius incrementar la recollida selectiva, afavorir la reducció i reutilització dels residus, reduic costs de tractament, aplicar el principi de qui contamina paga...

En el passat ple es va aprovar inicialment per unanimitat; tot i així, alguns partits vàrem fer observacions respecte a algunes accions previstes, o respecte els terminis o calendarització. Es va parlar de fer una junta de portveus sobre el tema. De totes maneres, recordam que el Pla de Residus està en exposició pública i s'hi poden fer al·legacions fins al 19 de maig. http://www.ajpollenca.net/ca/content/aprovació-inicial-del-pla-de-residus-del-municipi-de-pollença-2016-2020

Respecte el Pla, farem ara dues observacions:

-ens sembla un poc tard que la recollida selectiva porta a porta no comenci fins el 2018.

-ens preocupen unes informacions aparegudes en premsa no fa molt.

El passat 13 d'abril sortia una notícia a l'Última Hora amb el titular «Nuevo sistema de recogida de residuos con tintes futuristas» i explicava que Pollença serà pionera a nivell de l'Estat amb un sistema que controlarà (per mitjà d'un xip a les façanes) el volum de cada una de les fraccions reciclades i pesades a peu de carrer, obtenint així una rebaixa en el rebut del fems.

Pel que hem pogut saber sobre el tema, ara mateix el sistema de pesatge a peu de carrer per a domicilis particulars no és viable, i si s'opta per instal·lar xips a les façanes la informació que es recollirà no serà rellevant perquè just es recollirà informació de les vegades que cada generador ha tret una fracció, però no el seu volum, pel que difícilment se'n poden treure conclusions de cara a rebaixes en la taxa de fems. A més, s'hauria de tenir en compte quin increment de temps suposarà pels operaris haver de registrar les dades, i quant encarirà el servei; fet preocupant si no se n'han d'obtenir resultats interessants.

Al Pla aprovat no es parla d'aquest sistema i hi ha una acció, la 1.07, que és «introduir un sistema de pagament per generació mitjançant bossa o poal estandarditzats o sistemes de recompte de recollides en el cas que l'anterior no sigui viable», que per cert, no està calendaritzada.

Així doncs, el que s'ha aprovat és implantar un sistema, pel que sembla, de «bossa vermella» que consisteix en què les bosses per poder treure el rebuig són d'un tipus determinat i només les dispensa l'Ajuntament a un determinat cost, de manera que quan més recicles i separes, menys bosses de rebuig uses i menys gastes. Aquest sistema s'ha implantat en diversos municipis com Porreres, Maria, Binissalem o Esporles i està funcionant molt bé. Per això no entenem per què, si el Pla parla d'aquest sistema com a preferent, surt pel diari una notícia que sembla anar en sentit contrari. Una altra forma possible d'establir descompte a aquells que reciclen, és per mitjà de les ITR (Inspecció Tècnica de Residus), sistema que a Pollença es va posar en funcionament fa dos anys i a dia d'avui se segueixen aplicant els descomptes als primers 200 que s'hi apuntaren i no es fa la inspecció.

Esperem que aquests dubtes quedin resolts a la Junta de Portaveus que en teoria va dir l'equip de govern al Ple passat que es faria.

 Imatge de la campanya informativa porta a porta de Porreres per donar a conèixer i explicar la implantació de la coneguda com a bossa vermella per llençar les escombraries no reciclables, és a dir, el rebuig

 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb