URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Les dones han de tenir un paper protagonista al simulacre

Alternativa | 01 Agost, 2016 08:00 | facebook.com twitter.com

Com narra Pere Salas a la Història de Pollença del segle XX (pàg. 1174 i sic) a 1998 la comissió de festes, després d'una ajustada votació, va anunciar que les dones tendrien opció de participar activament en el Simulacre. Una part dels ciutadans es va oposar i inclòs van crear una "Plataforma per No Espenyar la Festa", "Un cop més, un grup de pollencins considerava sagrat un determinat ritual cívic, per tant impossible de modificar per l'acció conscient de cap home"


Enguany a partir de la publicació al programa de festes d'una glosa del col·lectiu feminista Aurora, on demanen respecte per les dones i que no es tolerin els abusos sexistes durant les festes, ha tornat a aparèixer el debat entorn de la reivindicació del paper de la dona durant el simulacre de moros i cristians. Tot d'una a la xarxa social van sortir els puristes de la tradició escandalitzats dient que era ridícul que les dones participessin activament en el simulacre, que no es podia canviar el format tradicional de la festa, que les dones no havien tingut cap paper en el fet històric... Era inútil explicar-les que una cosa era el fet històric i altra la festa, que les tradicions s'inventen i reinventen, que les dones si van tenir un paper als fets històrics...

Doncs ara resulta que la troballa del document de Ramon Picó, a l'Arxiu General del Consell de Mallorca, amb la descripció del primer simulacre dels Moros i Cristians de Pollença de 1858 o 1859, com va explicar Pere Salas al programa de Miquel Rosselló "Això és una altra història" a Ràdio Pollença, descriu un simulacre on les dones tenien un important paper i un protagonisme directe, més que en l'actualitat.. Narra Ramon Picó que a Sant Jordi sortien un grup de dones armades que atacaven als corsaris i ajudaven als cristians a alliberar la gent tancada a Sant Jordi, fent recular als corsaris. Cal dir que històricament se sap que a Sant Jordi els corsaris tenien tancada gent i entre ells molts nins i dones que van ser alliberats pels cristians.

Ens imaginam que amb el text de Ramon Picó els defensors de la tradició a partir d'aquest moment ens donaran suport en recuperar una part del simulacre més antic i a la vegada modernitzar el simulacre fent-ho més igualitari. Com diu el mateix Pere Salas a la "Història de Pollença del segle XX" que les dones participen més activament al simulacre no espenya la festa, sinó tot el contrari l'enriqueix amb un ritual més avalat per la Història i a més a més fa un poc més partícip la meitat de la població de la celebració més important de Pollença.

Esperam que el simulacre del 2017 sigui el segon, després del de 1858 o 59 en el que hi hagi una participació més activa de les dones i que aquesta vegada els defensors de la tradició i el respecte a la història siguin coherents donant suport i facilitant aquesta participació.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb