URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Progressivitat en l'IBI

Alternativa | 13 Octubre, 2016 21:56 | facebook.com twitter.com

Satisfets perquè es debatrà al Ple una mesura de progressivitat en l'IBI proposada per Alternativa l'any passat.

L'any passat, l'equip de govern (Junts Avançam i UMP) va aprovar, amb el suport de la dreta (PP-PI-TOTS) una modificació de l'Ordenança de l'IBI que baixava el tipus impositiu en urbà de 0,50 a 0,45 i en rústic de 0,70 a 0,63. Simptomàticament, el PP havia presentat la mateixa proposta de rebaixa al ple. Des d'Alternativa ens hi vàrem oposar perquè la proposta de rebaixa era clarament regressiva: beneficiava més a qui més immobles té i de major valor. Per aquest motiu, vàrem fer esmenes a la proposta per a que hi establís certa progressivitat que consistien en incloure bonificacions diverses amb criteris de renda i dirigides a col·lectius desafavorits i apujar els tipus impositius als immobles no residencials de major valor cadastral. Això últim, és l'única progressivitat que permet explícitament el RDL 2/2004 (Llei d'Hisendes Locals) en l'article 72.4: posar un tipus impositiu distint al 10% de béns immobles no residencials de major valor cadastral. A més, vàrem criticar també que tot el discurs girava al voltant dels propietaris, i que si l'IBI suposava un cost elevat per moltes famílies, un cost molt més elevat suposava per les que viuen de lloguer. Així que s'havia de fer alguna proposta en aquest sentit. Les nostres al·legacions no varen ser acceptades.

Ara, un any després, l'equip de govern duu a Ple una de les nostres esmenes, la de pujar el tipus impositiu als immobles no residencials de major valor cadastral. Concretament, es proposa pujar el tipus impositiu de 0,45 a 0,70 en els immobles d'ús industrial, magatzem, estacionament, hoteleria, oci, comercial que tenguin un valor cadastral de més de 450.000€ i d'ús d'oficines que tenguin un valor cadastral de més de 300.000€.

Que es dugui al Ple la proposta d'establir els tipus diferenciats ens satisfà, i no perquè fos una esmena nostra, sinó perquè la mesura és bona, perquè implica progressivitat, perquè no afecta els habitatges, perquè només afectarà una minoria de grans negocis que és de rebut que contribueixin igual que la resta (o sigui, tenit un tipus impositiu més alt). La nostra satisfacció i el nostre suport a la votació en el ple, no lleva però, que la mesura milloraria encara més si anés acompanyada d'una sèrie de bonificacions en l'IBI dels habitatges seguint un criteri de renda, i si hi hagués un compromís i una proposta clara d'ajuda al lloguer.

 

Accepten la nostra proposta d'impostos més progressius. Ple extraordinari d'octubre

Alternativa | 13 Octubre, 2016 16:32 | facebook.com twitter.com

 Demà divendres 14 d'octubre a les 13 hores Ple extraordinari urgent.
 L'any passat, l'equip de govern (Junts Avançam i UMP) va aprovar, amb el suport de la dreta (PP-PI-TOTS) una modificació de l'Ordenança de l'IBI que baixava el tipus impositiu en urbà de 0,50 a 0,45 i en rústic de 0,70 a 0,63. Des d'Alternativa ens hi vàrem oposar perquè la proposta de rebaixa era clarament regressiva: beneficiava més a qui més immobles té i de major valor. Ara, un any després, l'equip de govern duu a Ple una de les nostres esmenes, la de pujar el tipus impositiu als immobles no residencials de major valor cadastral. Concretament, es proposa pujar el tipus impositiu de 0,45 a 0,70 en els immobles d'ús industrial, magatzem, estacionament, hoteleria, oci, comercial que tenguin un valor cadastral de més de 450.000€ i d'ús d'oficines que tenguin un valor cadastral de més de 300.000€.

 

 

Aquest és l’ordre del dia:
 

1.- Ratificació de la urgència de la sessió.

2-  Aprovació, si procedeix, de l’expedient núm. 5/2016 de reconeixement extrajudicial de crèdits.
És el mateix que no es va aprovar el Ple passat. Es tracta de factures per import d'uns 20.000 euros, de l'Ajuntament i l'organisme autònom de la Ràdio, de feines fetes a l'any anterior, però que han estat presentades a l'exercici actual, i que amb l’actual sistema de facturació electrònica, no es puguin imputar a l’exercici del 2015. Nosaltres ens vam abstenir, ja que les feines s'han fet i s'han de pagar, però tampoc vam votar  a favor, ja que consideram que cal fer més feina per evitar arribar a aquesta situació de pagar en setembre del 2016 factures de maig del 2015.

3- Aprovació, si procedeix, de l’expedient de modificació de crèdits núm. 21/2016, sota la modalitat de crèdit extraordinari finançat amb baixa per anul.lacions.
L'Ajuntament fa un conveni amb Colonya que els cedirà un local de Cecili Metel per a unificar en un sol lloc els serveis complementaris o externs o d'entitats amb qui tenen signats convenis de col·laboració els Serveis Socials (Servei d'orientació laboral de la Fundació Deixalles, Coordinadora de la federació Balear de persones amb discapacitat, Fundació Es Garrover, ASPAS, atenció de la treballadora social de la DG de Dependència, projecte de suport escolar, taller de memòria, psicològa de suport dels Serveis Socials i treballadora social de reforç, Onit).
El local s'ha d'adequar i per això es duu a Ple la modificació de crèdit: passar 15.000€ de la partida "Contracte projecte inserció comunitària" (que és una partida de 40.000€ i que pel que es veu no podran gastar tota) a crear una partida "Adequació local serveis socials". 


 4.- Aprovació provisional, si procedeix, de l’ordenança fiscal sobre l’impost de béns immobles.
Es debatrà al Ple una mesura de progressivitat en l'IBI que vam proposar l'any passat
- La proposta consisteix en apujar de 0,45 a 0,70 el tipus impositiu als immobles d'ús industrial, hoteleria i oci i comercial que tenen un valor cadastral superior a 450.000€, i als d'ús oficines que tenen un valor cadastral superior a 300.000€. Això incrementarà la recaptació en 526.000€.
-També posar una bonificació del 25% en aquells immobles inclosos en el Catàleg Municipal d'Edificis que tenguin un nivell de protecció 2 o superior.
-També proposen afegir una exempció als immobles BIC o Béns Catalogats. Això se veu que ho poden demanar independentment que hi sigui o no a l'Ordenança. En aquest punt hem demanat que o bé el retirin o que en el redactat facin referència expressa a que només es concedirà en el cas que es compleixi amb la Llei de Patrimoni Històric especialment pel que fa a la conservació i el règim de visites.

Demà divendres l'Ateneu de Pollença ha organtizat un acte més recomanable; la presentació  del llibre d'Ivan Murray "Capitalismo y turismo en España", basat en una part de la seva tesi doctoral.
En acabar podrem debatre sobre si:
És sostenible el model econòmic i turístic de Pollença?

 
 
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb