URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Xerrant sobre disciplina urbanística...

Alternativa | 17 Novembre, 2016 10:12 | facebook.com twitter.com

Dijous passat, 10 d'octubre, després del Ple extraordinari del migdia els nostres regidors varen assistir a l'última classe de l' «Aula de Regidors», un curs per a nous regidors que ha organitzat la FELIB (Federació d'Entitats Locals). Va començar el mes de febrer i s'ha fet una classe cada mes dedicada a un tema distint: contractació pública, personal dels Ajuntaments, hisenda local, béns... Hem de dir que és lamentable que la resta de regidors municipals no hagin assistit a aquest interessant i profitós curs.

La darrera classe ha estat sobre una temàtica de molt interès: la disciplina urbanística. La sessió va córrer a càrrec de Bartomeu Tugores, director gerent de l'Agència de Disciplina Urbanística.

El ponent va començar amb una reflexió: l'ADU, o l'Administració en general, ha de fer feina per aquells que fan les coses bé, no pels que les fan malament. La conclusió lògica de qui ha complit la llei i veu que el seu veïnat que no ho ha fet no li ha passat res, és pensar que és un beneit per haver-ho fet com toca i que més li hagués valgut incomplir-la.

Es va repassar el que contempla respecte la disciplina urbanística la LOUS, que és la Llei d'Ordenació i Ús del Sòl, aprovada el 2014. Com que no podem explicar aquí tot el que es va dir, repassarem algunes informacions que ens varen semblar rellevants, o que es desconeixen generalment.

Es va tractar la temàtica del que suposa no complir la llei, incloent la prevaricació per omissió, per exemple en el cas de firmar ordres de demolició i no executar-les.

Relatiu a la inspecció, es va aclarir que es pensa falsament que un inspector d'obres per entrar a una propietat, si el propietari no li deixa, ha de demanar una ordre al jutjat, i no és així. Només la necessitaria en cas que on vulgui entrar sigui un domicili (o sigui, un lloc on s'hi viu o s'hi pot viure), per tant pot entrar per la força si és necessari en qualsevol local, finca, inclús habitatge si durant l'obra s'està fent una reforma integral i no s'hi pot viure...

Es va parlar també de l'anonimat en les denúncies. No es poden fer denúncies anònimes, tot i que el denunciant pot demanar ocultar la seva identitat al denunciant i se li ha de garantir. A més, l'acció pública, a part de partir de denúncies, pot actuar d'ofici i això no és incompatible amb posar, per exemple, una bústia virtual al web de l'Ajuntament per recollir «avisos» anònims i que l'Administració ho pugui investigar d'ofici, tal com es fa amb les inspeccions de treball.

El ponent va recordar que l'Ajuntament està obligat a inscriure al Registre de la Propietat les infraccions, perquè el comprador ha de saber en el moment de la compra, en quina situació legal està aquella propietat. En cas contrari, el comprador pot demanar responsabilitat patrimonial a l'Ajuntament. A iniciativa d'Alternativa a Pollença vàrem aprovar una moció perquè així es fés.

El ponent va remarcar que la LOUS preveu, que en cas d'incompliment (en cas de les demolicions, per exemple) es pot recórrer a les multes coercitives, que se'n poden anar posant periòdicament fins a 12, amb una periodicitat màxima de cada 3 mesos. I si, podent fer-ho, després de passats 3 mesos de l'incompliment l'Ajuntament ni ho executa d'ofici ni recorre a les multes coercitives, aleshores qualsevol pot reclamar.

Una altra novetat de la nova llei és que preveu que un canvi d'ús suposa una infracció de caràcter continuat i per tant, com que sempre s'està fent la infracció, mai prescriu. Això implicaria que per exemple una vivenda construïda il·legalment que ha prescrit per l'obra, no ho faria per l'ús d'habitatge no permès que s'està fent. Tot i que això no es pot aplicar a casos anteriors al 2014 perquè si no implicaria aplicar retroactivament una llei, cosa que no es pot fer.

Vàrem acabar tractant sobre les ordres d'execució, per mitjà de les quals l'Ajuntament pot ordenar a un particular fer una determinada actuació urbanística (tancar un solar, evitar un deteriorament...); per exemple, es podria obligar per mitjà d'una ordre d'execució al propietari d'un bé catalogat que s'està esbucant per tal que l'arregli; si no ho fes, li toca actuar a l'Ajuntament i passar-li la factura al propietari. 

 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb