URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Cansats del politiqueig entorn del Centre de Salut

Alternativa | 23 Febrer, 2018 13:02 | facebook.com twitter.com


Al passat ple de febrer, el bloc de dretes (Tots per Pollença, PP i Martí Roca) han presentat una moció que proposa que  s'aturi la cessió del solar de can conill, i es demani l'interès autònomic pel solar de Can Bach, per fer-hi el PAC allà, aprofitant la recent aprovació del decret llei 1/2018 de mesures urgents per a la millora i ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris i socials de la CAIB, que permet simplificar els tràmits a l'hora de destinar un solar a alguns d'aquests usos (inclosa la possiblitat de construir en sòl rústic).


Per part nostra, començam a estar cansats del joc polític (si es pot dir joc, un tema tan seriós com el de la salut) que es duu l'oposició de dretes amb l'equip de govern. En certa forma, ens recorda el que ja va passar amb la primera línia: uns intenten fer tot el renou possible amb un tema que pensen que els servirà per esgarrapar un grapat de vots, i els altres no actuen amb la diligència i prestesa que exigiria la situació, i estant a la defensiva, no accepten ni crítiques ni suggeriments.


Què ens trobam amb el tema del PAC?


Per una part, l'equip de govern, que va forçar a haver de prendre una decisió ràpida per una suposada imminència i urgència que no s'ha mostrat tal. Recordar que havent-ne xerrat dos mesos, es va dur a Ple per primera vegada el maig del 2016. Estam a febrer del 2018 (o sigui, han passat gairebé 2 anys) i no tenim res. Per no tenir, no tenim ni el projecte del PAC redactat. I sort que al govern hi ha els seus mateixos partits! Per cedir la titularitat del solar a la conselleria, va fer falta més de 10 mesos per enviar la documentació que la Conselleria va sol·licitar i la va haver de requerir dues vegades!


Per altra part, el bloc de dretes que, com sempre, quan se va discutir varen sortir amb evasives, sense posicionar-se clarament i amb ambigüitats, per poder començar a crear polèmica un cop s'hagués decidit i intentant dilatar el màxim (presentar al·legacions sempre, i el darrer dia). Exemples: quan se va discutir la ubicació no varen proposar que es fes cap procés participatiu (de fet, fins i tot es va criticar a l'equip de govern per haver convocat una reunió informativa amb els ciutadans) i només l'han proposat seriosament quan la decisió ja estava ben presa i amb els tràmits avançats. Després, la seva campanya d'oposició a Can Conill es basava en la falta d'aparcament, però quan es té assegurat un solar per aparcament, el problema passa a ser els dobbers que es varen invertir en fer el pàrquing. Els dobbers dels contribuents no els preocupaven quan van contractar la cap de premsa, o quan van impulsar l'auditori den Moneo, ni quan van fer les pistes de padel carregant-se les de futbet. Un cas que consistia en tudar una inversió feta per fer-ne una altra de la que no hi havia cap necessitat (unes pistes de pàdel). I ara critiquen el mateix fet, però amb la diferència que s'hi farà un PAC.

I de fons la sospita que el solar de Can Conill, si no s'hi fa el PAC, pugui ser destinat a una altra cosa en un futur; com veim al facebook de Tots «Des de Tots per Pollença sempre hem defensat que hi ha alternatives millors, accessibles, igualment cèntriques i que no utilitzen zones que es podrien destinar a altres equipaments.» A nosaltres ens agradaria sentir-li dir clarament al portaveu de Tots que es compromet a que si allà no s'hi fa un PAC, mai donarà suport a que s'hi faci cap altra cosa. Així se li va demanar al ple, i, evidentment no ho va dir.


A nosaltres no ens va aquest rollo de politiqueig, i amb tota honestedat i bona fe vàrem prendre una decisió, quan se'ns va demanar, en base al que consideram arguments racionals i prioritats. Resumint: donades les possibilitats existents i que es varen plantejar (la ubicació actual, l'aparcament de Joan Mas, Can Conill, i la zona verda de darrera el centre cultural), nosaltres vàrem considerar Can Conill com la millor opció (per ser municipal, ser urbà i ser cèntric), i, un dels contres principals (que era la pèrdua de llocs per aparcar) vàrem considerar-ho no prioritari, havent-hi el solar de la Renault devora.


A dia d'avui, certament la situació no és la mateixa que l'abril del 2016: tenim un solar més de titularitat municipal, just devora Can Conill, i un decret-llei de mesures urgents que sembla agilitzar tràmits i permetre poder construir maldament sigui rústic.

Si avui se'ns hagués presentat per primera vegada la decisió a prendre, hauríem considerat molt seriosament l'opció de Can Bach. Però no podem deixar de banda tampoc que hi ha un camí recorregut fins ara que ens situa, suposadament, en la fase d'estar a punt de licitar la redacció del projecte.


El problema que tenim nosaltres i que se'ns han plantejat a l'hora de decidir el vot d'aquesta moció, és que tenim una sèrie de dubtes que no se'ns poden resoldre fàcilment, i que òbviament no ens serveix el que ens digui l'equip de govern ni en Tomeu Cifre Ochogavia, perquè òbviament cadascú escombra cap a ca seva:

-La decisió de canviar la ubicació, quin retard podria suposar? Quins altres tràmits, que nosaltres no sabem, suposa? Se podria cedir només una part de la parcel·la? Per poder començar les obres, s'ha de cedir la titularitat; què tardaríem en fer-ho a Can Bach?

-Hi ha garanties? La conselleria acceptarà un nou solar i el govern en declararà l'interès autonòmic si en tenim un altre disponible que és urbà i que, de fet, ja li hem cedit?

-Se podria fer PAC i minideixalleria al mateix solar? Com aniria el tema de vials i zones verdes?


Per tot això, la nostra assemblea va considerar que seria bo que es retirés la moció i l'equip de govern convoqués amb urgència (dilluns o dimarts) una reunió amb els responsables de la Conselleria (amb capacitat de decisió política) i tècnics, també de la casa, per poder aclarir aquests punts i prendre una decisió racional i amb tots els elements.


Els dubtes i aquesta proposta és el que vàrem plantejar als portaveus dels grups municipals en el recés que vàrem demanar al batle.

Finalment, Tots per Pollença es va negar a retirar la moció. Nosaltres hi vàrem votar en contra, no perquè estiguem tancats a explorar l'opció del solar de Can Bach, sinó perquè ens pareix que per part del bloc de dretes, sense voler fer aquest gest, no mostra ganes d'entendre's sinó només de fer renou. Sense tenir tota la informació necessària ens sembla molt agosarat uns acords com els de la moció, que podrien fer demorar encara més la construcció del PAC. La sorpresa va saltar quan el regidor de l'equip de govern d'UMP, va anunciar que donava suport a la moció i es desmarcava dels seus socis, i per tant la moció va quedar aprovada.

Així i tot, vàrem instar a l'equip de govern a fer la reunió que hem proposat de forma urgent, per resoldre dubtes i així no es prengui cap decisió definitiva fins que ho tenguem clar. I Tots per Pollença es va comprometre a que si es feia la reunió, i no es veia viable, no tenien cap problema en rectificar.  


Continuarà?Ple de febrer

Alternativa | 21 Febrer, 2018 16:02 | facebook.com twitter.com

Ordre del dia del ple ordinari de febrer. Demà dijous a les 20:00 h. Hi podeu assistir de públic o seguir-ho en directe per Ràdio Pollença, al 107.9FM a   www.radiopollença.net   Al nostre perfil de facebook us informarem del desenvolupament del mateix. 

1.- Aprovació si procedeix de la sessió anterior

2-Aprovació inicial modificació crèdit 2-2018.

Es tracta de modificar el pressupost (que ara és el de 2017 prorrogat) per destinar del romanent de tresoreria 69.375€ per l'adquisició de l'Arxiu Bestard/Cerdà (es pagaria això durant quatre anys, o sigui, un total de 277.500 €. Hi ha un informe tècnic que estableix un valor de l'arxiu entre 230.000 i 314.000 euros (sense iva).

Segons l'informe hi ha fins a 400.000 imatges o més, i una continuitat en el temps de més de 100 anys amb moltes fotos de Pollença i Alcúdia, i també Palma, Catalunya i altres llocs. La temàtica se pot dividir en dues èpoques, una primera fins a 1950-60 amb molt poca vida quotidiana i més preferència  per actes i personatges importants, costums, colonya, ... i una segona part, amb més importància de festes privades. 

En quant a material bàsicament parlam de dos. A la primera època (fins 60s-70s) predominen les plaques de vidre de gran qualitat i que serien unes 15.000-20.000 imatges, i després els rotllos flexibles. Tots es pden escanejar.


3 i 4 -.Aprovació inicial modificació crèdit 3-2018 i proposta d'aprovació inicial del projecte de rehabilitació de la peixateria.

. El primer punt tracta de modificar el pressupost (que ara és el de 2017 prorrogat) per destinar del romanent de tresoreria 81.126€ per l'obra de rehabilitació de l'antiga peixateria, i el segon punt és l'aprovació del projecte d'obra. L'obra, conforme al projecte redactat per l'arquitecte Xavier Oliver, té un import de total de 214.726€ i està finançada en gran part pel Consell Insular. L'ajuntament ha de posar els 81.126€. El projecte en si és de rehabilitació estructural de l'edifici, impermeabilització i aïllament tèrmic de les teukades, dotació de les instal·lacions de sanejament, fontaneria, electricitat, climatització, instal·lació lluminàries, substitució de la fusta, enrajolats i acabats. S'adapta l'espai als usos previstos (administratius són) amb bany adaptat a baix i amb dues sales polivalents i bany a la plaça superior.

El projecte, segons l'equip de govern, no afecta al que surti del taller de prospectiva per decidir els usos.

El problema és que la subvenció es va sol·licitar a l'agost, per tant el projecte ja estava redactat,. La subvenció va ser adjudicada el 19 de desembre, donant 3 mesos amb pròrroga automàtica de un mes i mig per adjudicar l'obra i després l'obra segons el projecte és de 6 mesos (el guanyador pot reduir períodes), per tant ara a febrer casi març, amb exposició pública,... s'haurà de córrer  perque a finals d'any estigui tot fet i rebre la subvenció. 

5 -Reconeixement extrajudicial de crèdits 1-2018

Es tracta de factures extrajudicials per import de 117.174€ de l'Ajuntament, 1.287€ de l'Escola de Música i 5.287€ de la Residència. Totes les factures són fora de temps, de tasques del 2017. Hi ha algunes factures que són causa d'un problema d'absis. De totes les partides hi ha crèdit.

6-Aprovació bases subvencions a empreses que usen el català

Són les bases de la convocatòria de subvencions per empreses que rotulen, fan menús, etc en català. Aquestes subvencions passen de 3.000 a 5.000€, i les bases són les mateixes. L'any passat es vàren esgotar els 3.000 euros, i alguna empresa no va poder cobrar tot el sol·licitat per falta de crèdit.

7 -Modificació ordenança animals (colònies felines). Aprovació definitiva i resolució al·legacions.

Ens contesten les al.legacions nostres i les d'una particular. En línies generals podem dir que s'han tengut en compte, no és que s'hagin acceptat al 100%, però si que influeixen en el nou redactat. També apareix al nou redactat la creació d'un santurari de moixos, tot i que això ara mateix  és un poc més una declaració d'intencions que res, però que en realitat no és tan complicat com crear una canera, i que l'intenció hi és, i que per això ho posaren a la ordenança.

8-Aprovació de la comunicació de la voluntat municipal de posar a disposició de la Conselleria de Salut els terrenys del PAC del moll.

El ple demostra voluntat de cedir el terreny per fer obres, però no es cedeix encara, és per agilitzar. El nou decret lei permet aquest tràmit per fer més via.

9. Aprovació de la nova delimitació del Sector PT-1 "El Vilar" del PGOU de Pollença per adaptar-lo a la llei (resolució al·legacions)

Al maig ja es va fer l'aprovació inicial, arran de les peticions dels propietaris, que denunciaven inacció de l'ajuntament. I com la llei reclamava aquesta delimitació la féren. Una reclamació demana que per fer una nova delimitació cal modificar el planejament, i se li respon que la nova llei imposa aquesta nova delimitació com a passa prèvia per impulsar l'execució del sector. La segona i la tercera diuen que la no execució és culpa de la inactivitat municipal i que aquesta nova delimitació és una aparença d'actuació a afegir a aquesta inactivitat. Se'ls respon que no, que aquesta és la primera passa.

10-Dació de comptes de resolucions de batlia amb objeccions.

11-Informació execució pressupostària del quart trimestre 2017.

12-Moció de la CEDA (Tots per Pollença, PP i regidor no adscrit) per modificar la ubicació del PAC

Arran de l'aprovació del decret llei 1/2018 de mesures urgents per a la millora i ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris i socials de la CAIB, que permet simplificar els tràmits a l'hora de destinar un solar a alguns d'aquests usos (inclosa la requalificació de sòl rústic si es considera d'interès autonòmic), la CEDA proposa que s'aturi la cessió del solar de can conill, i es demani l'interès autònomic pel de Can Bach per fer el PAC allà. (en realitat el sòl no deixa de ser rústic, sinó que et permet posar-hi un sistema general, que a efectes pràctics vé a ser el mateix.) Segons els tècnics, el solar és igual d'apte que el de Can Conill, cal dotar de serveis, però amb la mateixa dificultat que aquest.

13-Moció de la CEDA sobre l'ús turístic d'edificacions a sòl rústic protegit

La llei turística no permetrà iniciar noves activitats turística en habitatges ubicats a sòl rústic protegit, i la moció demana que sí que es pugui fer.

14 -Moció de l'equip de govern sobre el descompte de resident al 75% per vols a la península

La moció és per instar el govern espanyol a que s'apliqui una bonificació del 75% en trajectes cap a la península i el 100% de les taxes aeroportuàries. Tampoc res a dir, una moció per quedar bé.

15. Moció del PP sobre el dia internacional de la dona. 

Cal una nova zonificació d'acord a criteris ambientals i en defensa del dret a l'habitatge.

Alternativa | 15 Febrer, 2018 19:39 | facebook.com twitter.com

Aquesta setmana vam participar a la segona reunió sobre la zonificacio. L'equip de govern va fer cas a la proposta que vam realitzar a la primera reunió i es va convidar a CCOO, UGT, GOB i associació d'artesans. Per desgràcia només varen venir l'associació d'artesans. Ara sabem que a Podem els van avisar el mateix dia de la reunió i per tant no van poder assistir, no sabem si va passar el mateix amb els sindicats i el GOB, però ens sembla molt greu. A aquesta reunió en principi s'havien de fer propostes i  cal dir que només Aptur, Associació Comerciants i nosaltres hem presentat proposta. 
 
De forma resumida, es pot dir que tots, equip de govern inclòs, excepte nosaltres volen que Pollença sigui declarat municipi no saturat.
La seva estratègia  és defensar que les dades utilitzades no són les correctes i que si aquestes ho fossin a lo millor no surt Pollença com a saturat.
 
Nosaltres consideram que la proposta actual de zonificació permetrà un increment de les places de lloguer turístic, amb el conseqüent agreujament de la problemàtica de l'accés a l'habitatge i un augment de la pressió turistica sobre tot el territori amb la problemàtica ambiental que això suposa. Per tot això, a Alternativa per Pollença demanam al Consell que retiri la proposta i torni a fer una nova zonificació d'acord a criteris ambientals, a una estimació seriosa de la pressió turística sobre l'habitatge i aplicant els mateixos criteris a totes les zones. 
 
 
 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb