URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Valoram la denúncia de fiscalia sobre la disciplina urbanística.

Alternativa | 01 Març, 2018 20:13 | facebook.com twitter.com

Des d'Alternativa consideram evidents les conclusions del fiscal i confiam que el procés judicial pugui aportar la llum necessària a un tema que, malgrat les nostres contínues propostes i denúncies, s'ha volgut mantenir intencionadament fosc durant molt temps.


Avui hem vist publicat en premsa que el fiscal anticorrupció ha tancat la instrucció de la investigació sobre la tramitació dels expedients de disciplina urbanística de l'Ajuntament de Pollença i que hi veu indicis de delicte. Segons la font periodística, el fiscal presentarà denúncia i poden ser imputats el batle actual, els predecessors i diversos tècnics.

A falta de poder conèixer de primera mà el contingut de la denúncia del fiscal i les imputacions, des d'Alternativa volem fer una valoració inicial.

Per part nostra, les conclusions del fiscal no ens sorprenen; allò sorprenent seria no veure indicis de delicte, quan és obvi i evident, si es pega una ullada a la foravila, que la disciplina urbanística ha brillat per la seva absència.

D'ençà que vàrem iniciar la nostra activitat política a Pollença venim denunciant en premsa, al ple, en la Junta de Govern, pràcticament en solitari, la indisciplina urbanística a Pollença i les irregularitats municipals relacionades amb aquest tema. És trist de veure com la fiscalia només fa cas a segons qui, i ha hagut de ser necessari un escrit de l'exarquitecte municipal Rafel Balaguer, per posar-se a investigar el que de tothom és conegut i ja ha estat denunciat públicament moltíssimes vegades. Ja vàrem veure també la celeritat de la fiscalia i la inversió de recursos per investigar la denúncia per amenaces de Rafel Balaguer contra el nostre regidor Pepe García, que va quedar absolt. Un arquitecte municipal que, com hem dit múltiples vegades, solia prendre decisions orientades als interessos dels propietaris i no del bé comú, i que no ha dubtat en usar el seu lloc de feina i accés a informació per intentar influir en regidors i decisions polítiques. Ens agradarà conèixer quina responsabilitat té en el desgavell urbanístic del municipi aquell que ha estat arquitecte municipal durant 20 anys.

Des de fa desenes d’anys a Pollença s’ha construït incessantment en sòl rústic, a la costa, en zones humides. Un consum excessiu del sòl, un deteriorament de l’entorn i un creixement desordenat i indiscriminat, que ha estat possible gràcies als ulls grossos de tècnics i polítics. La consumació de les il·legalitats va ser permetre que els xalets il·legals poguessin, i continuïn podent, ser arrendats de forma legal.

Durant anys, a les Juntes de Govern, els membres de la mateixa simplement es donaven per assabentats dels expedients sancionadors, és a dir, no decidien res, sinó que feien el que proposava el batle. Els infractors, com a sanció, feien el pagament d’un 20% de les obres d’edificació objecte d’infracció i ja no es produïa cap actuació més de l’administració: la infracció no era legal ni es legalitzava, però tampoc es feia demolir.

Quan vàrem obtenir representació, al 2007, vàrem començar a demanar a la Junta de Govern de l'Ajuntament el número d'expedients d'infracció urbanística que s'havien iniciat i com s'havien resolt. Se'ns va negar aquesta informació.

Al ple de febrer de 2009 vàrem presentar una moció demanant l'adhesió a l'Agencia per a la Protecció de la legalitat urbanística i territorial de Mallorca. La moció va ser rebutjada amb el vot en contra de l'equip de govern (UM-UNPI, PSOE i PSM) i l'abstenció del PP-UMP.

Al mateix temps, i gràcies sobretot a la pressió per les actuacions de la fiscalia, va haver canvis per regularitzar la situació: entre altres coses, a les Juntes de Govern es va aprovar la resolució d’expedients sancionadors amb les multes mínimes que marca la llei (un 50% del valor de taxació de la il·legalitat i no un 20%, com s’havia fet fins aleshores), tot i que en ocasions les propostes dels tècnics eren superiors (75 i fins i tot un 100%). Però s’anaven aprovant per sistema les multes mínimes, independentment del que els tècnics proposaven. Aquesta és la situació que vàrem descobrir examinant els expedients d’infracció urbanística quan vàrem arribar a la Junta de Govern al 2011.

Respecte als percentatges de les multes, a la sanció mínima d’un 50%, la Llei de Disciplina Urbanística marca que el desconeixement de la Llei és un atenuant i la doctrina del Tribunal Suprem permet que aquest atenuant pugui comportar la pena (multa) mínima. Tant nosaltres com la Lliga podíem acceptar aquest percentatge mínim en nombrosos casos, però no per sistema i, menys encara, quan els infractors eren reincidents, mestres d’obra, o hi havia agreujants... Aquest és el motiu, pel qual el batle del moment, actual portaveu de Tots per Pollença Tomeu Cifre Ochogavia, va retirar la competència en matèria d’infraccions urbanístiques de la Junta de Govern i la va assumir en solitari.

L'abril del 2013 vàrem registrar una moció al ple demanant que la resolució dels expedients sancionadors en matèria urbanística es fessin al ple i no en solitari per part del batle. La moció va ser rebutjada: PP, Lliga, Convergència i Unió Mollera (9) van votar en contra, mentre que PSOE i PSM es van abstenir. Poc temps després vàrem ser expulsats de la Junta de Govern, a la qual assistíem com a partit de l'oposició.

El gener de 2015 vàrem presentar i es va aprovar per unanimitat al ple la nostra moció que va convertir a Pollença en el primer municipi que proposava a la FELIB que subscrigués un conveni per tal de facilitar la inscripció de tota infracció urbanística detectada en el registre de la propietat. Es tractava de complir el que és una obligació legal des del 2011.

Aquesta legislatura (abril 2017) es va tornar a rebutjar la nostra moció per delegar a l'Agència de Defensa del Territori de Mallorca la disciplina urbanística. Enteníem que l'única forma de sortir del cercle viciós de no actuació per part de l'Ajuntament (i de possibles tractes de favor o greuges comparatius) i a la vegada de garantir que s'apliqués la llei de disciplina urbanística a Pollença, passa per delegar les competències al Consell. S'escapava així l'oportunitat de posar punt i final a les males pràctiques del passat i començar una nova etapa en què tothom sabés que si incomplia la legalitat en pagaria les conseqüències i cap regidor ho podria impedir. Aleshores vàrem demanar celeritat a la fiscalia per la investigació i que es retiri a l'Ajuntament les competències en disciplina urbanística, vista la seva incapacitat.

Des d'Alternativa ens mantenim expectants respecte com avançarà aquest tema, i esperam que pugui servir per poder abordar d'una vegada per totes, de forma transparent, una de les problemàtiques més greus del nostre municipi. Només queda la tristesa de saber que haurà fet falta la intervenció de fiscals i jutjats per poder posar llum a un fet sobre el qual nosaltres hem fet múltiples propostes polítiques a tots els altres partits municipals, sense que mai se'ns hagi fet cas, i pel qual hem estat amenaçats en moltes ocasions.

 


 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb