URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Moció de solidaritat i suport als bombers

Alternativa | 23 Abril, 2018 17:16 | facebook.com twitter.com

“És coneguda per tothom la monumental tragèdia humanitària provocada per l’èxode massiu a la Mediterrània occidental, central i, especialment, oriental a partir de 2015 i degut, entre d’altres factors, als innumerables conflictes bèl·lics al Pròxim Orient.  Un flux que empeny les persones a llançar-se a la mar per fugir de la guerra, en condició de potencials nàufrags.

Homes, dones, nins i nines arriscaven llavors i fins avui les seves vides a la mar, per fugir de la barbàrie de la guerra, per assolir la seguretat que han de proporcionar els Estats, d’acord amb els Tractats internacionals.

En el marc d’aquestes dramàtiques circumstàncies, el bombers professionals sevillans Manuel Blanco, Julio Latorre i Enrique Rodríguez, membres de l’ONG “PROEM-AID”, es traslladaren, per iniciativa pròpia, a l’illa grega de Lesbos para realitzar activitats de rescat i salvament. PROEM-AID és una associació espanyola sense ànim de lucre inscrita al “Registro Nacional de Asociaciones”, constituïda per professionals de les emergències, que aporten el seu treball de manera voluntària i altruista.

Des de l’inici de la missió a Lesbos, PROEMAID ha comunicat la seva feina al Ministeri espanyol d’Afers Exteriors a través de l’ambaixada espanyola a Grècia, a les autoritats gregues competents, i directament a la Guàrdia Costera grega.

En el desenvolupament de la seva tasca, els tres bombers varen ser detinguts el gener de 2016 per la Guàrdia Costera, i posats a disposició judicial per un suposat delicte de tràfic de persones en grau de temptativa i possessió d’armes. Se’ls va detenir juntament amb altre dos voluntaris danesos, membres de l’ONG “Team Humanity”, embarcació a la qual es trobaven, circumstancialment, els membres de PROEM-AID la nit que foren detinguts. Els tres bombers sortiren després de la cridada de l’ONG danesa que havia rebut un avís d’una embarcació amb problemes, però en tornar a port sense haver-la trobat, l’embarcació de l’ONG danesa fou interceptada en aigües gregues, sense immigrants a bord, tal i com se’n dona testimoni a l’expedient judicial.

Després de tres dies de detenció als calabossos de la Guàrdia Costera de Mitilene, i amb l’assessorament lletrat d’un advocat grec, els tres bombers andalusos varen ser posats en llibertat, abonant un dipòsit de 5.000 euros cada un per garantir la seva compareixença a la vista oral, ara fixada per dia 7 d maig a Mitilene, capital de Lesbos.

Cal recordar que, a part que els bombers voluntaris varen ser interceptats sense immigrants a la seva embarcació, el Dret de la Mar, ordenament jurídic d’obligat compliment i, en especial, el Conveni sobre la Seguretat de la Vida a la Mar (SOLAS) i sobre Cerca y Rescat (SAR), imposa obligacions irrenunciables sobre salvament de nàufrags sense perjudici de l’estatut jurídic del nàufrag, i imposa sense cap gènere de dubtes al socorrista l’obligació del seu trasllat a un port segur.

No obstant les adversitats i la desfortunada criminalització de l’activitat de tres dels seus membres, PROEM-AID continua desenvolupant, a dia d’avui, la seva encomiable tasca de cerca i rescat a aquesta i altres localitzacions de la Mediterrània.”

Per tot l’anteriorment exposat, es proposen aprovar els següents acords:

1.     El Ple de l’Ajuntament de Pollença declara el seu suport a Manuel Blanco, José Enrique Rodríguez y Julio Latorre per la seva tasca humanitària realitzant operacions de rescat i salvament a l’illa de Lebos (Grècia).

 

2.     El Ple de l’Ajuntament de Pollença manifesta la seva plena confiança en la innocència d’aquests funcionaris de la Diputació de Sevilla.

 

3.     El Ple de l’Ajuntament de Pollença reconeix la utilitat i caràcter humanitari de l’ONG PROEM-AID com organització constituïda per professionals de les emergències, que presten el seu treball de manera voluntària i altruïsta. Aquesta Associació, juntament amb moltes altres, contribueixen a nivell internacional en les tasques de salvament d’homes, dones i infants en circumstàncies extremes, i no són mereixedores per això de la criminalització de què són actual i desgraciadament objecte, en aquest i en altres casos semblants: es tractaria per això i sense cap gènere de dubtes, de tasques humanitàries, als efectes de l’exempció de responsabilitats criminals a les que fa explícita referència la Directiva europea de Facilitació.

 

4.     El Ple de l’Ajuntament de Pollença desitja, més enllà del reconeixement que suposa el compliment del deure irrenunciable de socors a nàufrags -sigui quin sigui l’estatut jurídic que aquests tinguin o al qual aspirin- que quedi acreditada, en la celebració pública de la tasca dels tres bombers andalusos i la seva ONG, la reiteració de la inquebrantable convicció municipal en el dret que assisteix a tot i tota sol·licitant d’asil, refugi o altra forma de protecció internacional subsidiària, de sol·licitar aquest estatut en les condicions que estableixen els convenis internacionals.

 

5.      El Ple de l’Ajuntament de Pollença manifesta, per tots aquests motius, el seu ple i absolut convenciment de la innocència dels tres encausats per la justícia grega respecte dels càrrecs que, injustament, se lis imputen, oferint-lis amb la present el més ferm suport i solidaritat.

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb