URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CXXV) Els oficis del bosc. Nevaters.

Alternativa | 01 Maig, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

El comerç de la neu va ser molt important a Mallorca i també arreu de la Mediterrània. La tècnica d’emmagatzemar la neu començà 2000 anys AC a Mesopotàmia, pogué arribar a Mallorca amb la conquesta musulmana. Al 1595, Binimelis  escriu sobre els dipòsits de neu a Mallorca.

La neu tenia gran demanda sobretot a les grans poblacions, servia per a la conservació d’aliments, usos mèdics i per a la fabricació de gelats i aigües de neu.

A Mallorca hi ha localitzades 42 cases de neu i la majoria funcionaren fins les primeres dècades del segle XX. La darrera que va estar en servei va ser la del coll de Comafreda, al 1927 va fer la seva darrera temporada.

Les cases de neu podien ser de diferents formes i dimensions tot i que la majoria eren ovalades o de planta rectangular amb els costats menors corbats, n’hi havia que se feien aprofitant una cavitat natural, les que eren construïdes en totalitat solien tenir una profunditat d’uns sis metres, el trespol empedrat i les parets que envoltaven el clot estaven lleugerament inclinades, la coberta se feia majoritàriament a dues aigües amb troncs i branques i se cobria amb càrritx fins fer-la impermeable. A altres s’empraren teules i a la de Fartaritx  se construí una coberta d’obra, una volta feta amb canyes i argamassa que pot ser dati del S. XVIII. Als costats se deixaven uns finestrons que servien per a tirar-hi la neu, les bombarderes, que s’havien de tapar una vegada el pou era ple.

La majoria de pous de neu se troben entre els 900 i 1200 metres d’altura tot i que algun pot estar més amunt i també n’hi ha més avall, destacant un d’Artà que està a menys de 600 metres, pot ser que aquest fos emprat en els segles XVI i XVII.

Als voltants de la casa de neu s’hi construïen marjades per a aplanar el terreny i tenir més espai per a replegar-hi la neu, també si feien parets només per a que el vent l’acumulàs. A més de tot això s’hi construïen habitacles per als nevaters i els animals de càrrega que havien de viure algunes situacions extremes.

Les colles de nevaters solien ser d’entre vuit i dotze homos, algun autor diu que l’ofici de nevater no existia, que eren margers, carboners i membres d’altres oficis els que quan arribava la temporada eren contractats per a nevatejar. S’anava replegant la neu i s’acostava als voltants del pou, després l’anaven tirant per les bombarderes mentre tres o quatre homos l’anaven pitjant amb els peus, pensar les espardenyes que tenien en aquell temps escarrufa. Un pic havien deixat ben pitjada una capa, li col·locaven un sostre de càrritx pel damunt i començaven una altre capa de neu i així fins que el pou era ben ple. Tota obertura se tapava molt bé per a que no hi entràs aigua, vent i sobre tot boira. Tot quedava així fins a l’època de consum, en què es treien els blocs de neu ben pitjada, pans de gel d’un quintar (42,32 Kg.), que se carregaven a les bísties i se baixaven ja amb fosca fins al camí on arribava el carro i una vegada aquest ple, partia cap a les poblacions on en feien ús.

Sempre dic que aquesta gent eren d’admirar.

                                                                                      A.R.F.V.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Procedent de la xarxa.

 

 

 

 Procedent de la xarxa.

 

 

 

 Procedent de la xarxa.

 

 

Comentaris

gemma anna maria

Re: Trescant pel món (CXXV) Els oficis del bosc. Nevaters.

gemma anna maria | 11/06/2011, 16:43

aixo es una gran merda i putada

A.R.F.V.

Re: Trescant pel món (CXXV) Els oficis del bosc. Nevaters.

A.R.F.V. | 02/05/2011, 20:44

Entès Maria, moltes gràcies per l’aclariment

maria

aclariment

maria | 02/05/2011, 14:30

Hola,
som la "maria" del comentari que du per títol "BIC", però no som la persona que va fer l'altre comentari, titulat "DUBTES" amb el nom de "María".
Només com a aclariment, són dos comentaris fets per dues persones diferents.
gràcies

Pepe

Re: Trescant pel món (CXXV) Els oficis del bosc. Nevaters.

Pepe | 01/05/2011, 21:23

Gràcies per l'article i els comentaris, una delícia per oblidar la bojeria de la campanya.

A.R.F.V.

Re: Trescant pel món (CXXV) Els oficis del bosc. Nevaters.

A.R.F.V. | 01/05/2011, 18:04

Hola Maria,
El primer comentari teu fa referències a un altre article, que com no he tingut l’oportunitat de seguir no te puc dir res.
Del segon te puc dir que son les cases de neu de la Mola de Son Massip. Totes les cases de neu del massís de Massanella estan declarades BIC, com tu bé has dit. Aquestes han estat acabades de restaurar fa poc, daten de 1692 i les va fer construir Antoni Català (Galileu), s’empraren fins 1908.
Tanta sort que tot aquest patrimoni se va protegint i recuperant.
Salut.

maria

BIC

maria | 01/05/2011, 10:40

El conjunt de cases de neu del Massanella fou declarat BIC amb categoria de lloc etnològic l'any 2004 (BOIB núm. 151 de 28.10.2004)
De fet, crec que les dues primeres fotografies són d'una d'aquestes cases de neu, després de la recent restauració feta pel departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca.

María

DUBTES

María | 01/05/2011, 08:45

Toni, el objetius s' han de demostrar ja que tenen un cost en temps i doblers públics, no crec que anarsen de vacances i passar la factura a l' ajuntamente sigui complir cap objetiu. Transparència????. No entenc aixó, amiguisme, o donem els doblers que jo ja m' inventaré els objetius damunt la marxa....?

Garci

Re: Trescant pel món (CXXV) Els oficis del bosc. Nevaters.

Garci | 01/05/2011, 08:37

Molt interessant l'article, com tots els anteriors. És una bona manera de conèixer el nostre passat que com diu na Mika no és tan llunyà.

Mika

Re: Trescant pel món (CXXV) Els oficis del bosc. Nevaters.

Mika | 01/05/2011, 06:14

Toni, el teu article ens acosta a un passat nostro no tant llunyà.

Volia aportar aquesta vella glosa:

"pitgen sa neu, pitgen sa neu,
y tots estan dins ses cases;
peguen potades, peguen potades,
en Toni, en Xisco, en Joan i n'Andreu

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb