URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CXXVIII) Binitíger.

Alternativa | 29 Maig, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Binitíger era una important alqueria que donava nom a tota una vall. Dins els seus límits hi havia el que avui és: El Molinet, Can Pascol, Ca l’Erevet, Can Melsion, Vàritx, i Son March.

El nom de Binitíger se va anar substituint i en el segle XV ja se deia Vall de Vàritx. A l’any 1606, s’havien segregat algunes parts de la finca i la part principal va passar a mans de Llorenç March, amb el temps aquesta família donaria nom a la finca i a tota la vall, en el segle XVIII se troba documentada com  Vàritx d’en March.

La finca més valorada a Pollença al cadastre de l’any 1677 era Son March que se convertí en un llogaret, sobretot després de que al 1690 s’hi construís una capella, s’havia convertit en el centre de reunions i tot tipus de relacions per a la gent de la vall i els voltants.

Les cases de Son March són de construcció austera, cases de feina. Als costats d’una clasta s’hi reparteixen les vivendes i diferents dependències. La tafona està documentada al 1608, se troba molt ben conservada, té tots els elements i algunes eines i utensilis.

A l’altra banda de les vivendes hi ha un antic molí de sang per a moldre el gra, se li veu un aspecte molt antic.

També separat del conjunt principal trobam la capella, un poc més avant altres dependències, una d’elles serví d’escola per als nins de la vall.

Tot un conjunt molt ben conservat, hem d’agrair als propietaris la sensibilitat i la dedicació de cap a aquestes construccions amb tanta història.

Aquesta visita estava emmarcada dins les activitats programades pel Paratge Natural de la Serra de Tramuntana, que organitzen les educadores mediambientals, mostrant-hi dedicació i professionalitat. En aquesta ocasió va estar guiada per en Tomàs Vivot que en cap moment escatima cap tipus d’explicació.

S’ha d’agrair especialment a Bernadí Solivelles i família, l’hospitalitat i el tracte que ens donaren. Obriren totes les dependències per a què les poguéssim visitar i també ens donaren tot tipus d’explicacions amb una excel·lent amabilitat. Una visita de luxe.   

                                                                                                     A.R.F.V.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentaris

Pepe

Re: Trescant pel món (CXXVIII) Binitíger.

Pepe | 30/05/2011, 10:31

Efectivament jrv vam presentar una moció demanat un pla d'austeritat que es va aprovar per unanimitat i respecte a la qual no es va fer res. També vam presentar una moció de control de despeses que no es va aprovar.
Però no passa res l'orquestra del Titanic segueix interpretant la seva música.

Ichigo

Gobernar con cuidado

Ichigo | 30/05/2011, 08:15

Lo que puedo decir, Don Cipriano, es que si Tomeu y Bauzá pasan por el forro la herencia de Jaume Matas (alias: "Ay que me Matas") y deciden gobernar por sí mismos, no por sus camaradas del PP, deben, y digo DEBEN, gobernar para todos, con o sin alianza de un partido de izquierdas o derechas, o al menos intentarlo; y no cometer el mismo error garrafal que los estúpidamente llamados "Equip de Govern" con PsoE-UM y PP-UM.

jrv

Ajuntament hipotecat

jrv | 30/05/2011, 07:28

Malgrat no tinc molta memòria, recordo que fou en Pepe, crec que ja fa un any i mitg o dos , que demanà reiteradament al Plens, de bades, un pla d'austeritat i estalvi a la corporació. No li feren p. cas, i menys l'equip mal anomenat "de govern". Tal volta si fossim un poble amb sentit de la responsabilitat i amb un mínim rigor, als vermuts del diumenge, es parlaria del tema mes important: EL DEUTE DE 10 MILIONS d'eurons, A CURT TERMINI...
I malgrat hi ha regidors de diversos partits que units estan capacitats per fer front a aquesta situació, cada un per el seu costat no aconseguirem RES.
Molt avinent la frase d'Ana Cuevas, però pensem que Alternativa tans sols te representació de 822 vots, ni un mes, i a mi no me fa gens de gracia assumir tots sols el desgavell dels darrers 8 anys a l'Ajuntament.

Miquel Sánchez

Re: Trescant pel món (CXXVIII) Binitíger.

Miquel Sánchez | 29/05/2011, 21:19

Cipriano, Cipriano, creo que ya sé quien eres, gracias por el cumplido, me he ruborizado.

Pepe

A Don Cirpriano

Pepe | 29/05/2011, 20:07

Hola Don Cipriano por nuestra parte en el tema de los pactos estamos haciendo todo lo que nos corresponde. Una vez más fuimos lo suficientemente previsores para plantear un documento respecto a los pactos antes de las elecciones.

No creó que las elecciones sean caprichosas, eso sí un sistema de listas abiertas sería más justo y más democrático. El PP nos gusté o no ha sido la lista más votada y tienen la máxima responsabilidad a la hora de intentar gobernar. Por nuestra parte tenemos la responsabilidad de intentar gobernar en función de nuestra fuerza y nuestro programa.

Hay gente que elogió nuestro trabajo pero no nos votó y ahora esa misma gente nos pide que renunciemos a lo que somos y entremos al gobierno sea como sea. Me remito a lo que decía la carta de AnaCuevas que publicamos ayer
"Algunos delegan su responsabilidad depositando un voto involutivo y esperan que, si la cosa se pone fea, seamos los desdeñados utópicos quienes nos quememos a lo bonzo para salvar sus derechos."

Pepe

Re: Trescant pel món (CXXVIII) Binitíger.

Pepe | 29/05/2011, 18:24

Gràcies una vegada més per aquests regals setmanals que ens fas Toni

j.c.

Re: Trescant pel món (CXXVIII) Binitíger.

j.c. | 29/05/2011, 17:02

Es clar que si Don Cipriano, aquí sempre anam igual, ara només falta que entri una altre vegada en Michel, amb un currículum impresionant que té el nin, "ha d'esser de possar copes", na Cati Campomar gran regidore de fires, menos mal que es guapa la nina, perque per der feina, Don Joan Cerdà, gran professor, perque batle, per anar a fer carreres amb el seu amic serveix, Martí Ochogavia, val més no xerrar-ne d'aquest, Maria del Mar, ha aprofitat per surar les nines ja es cualque cosa, Juanjo Mir no serveix per res i es pensaven que era bo aquest, Francisca Ramon, basta passejar pel Port de Pollença, o diu to.
Ara vorem els pactes, si la gent que es va presentar pensa pel poble o pensa per la seva butxaca, que a mi no m'estrenyaria gens, que ja hi estam acostumats de cada vegada serà més bo de dur.

Don Cipriano

Re: Trescant pel món (CXXVIII) Binitíger.

Don Cipriano | 29/05/2011, 14:31

El tema de hoy en los vermuts domingueros no ha sido otro que el
de los posibles pactos de gobierno de nuestro ayuntamiento, el
pacto más comentado es el de Tomeu-Malena-Nadal, mientras que otros
apuestan por substituir a Nadal por Pepe García, ya que así Tomeu no solo
se asegura 10 votos sino que además se libra de "inquisición de la
oposición" como es Pepe García.

Las elecciones en Pollença han sido caprichosas, si bien el PP ha sido la
lista más votada, los cerebros están en las otras listas, ya que la lista
popular no da garantías de nada y más de uno se pregunta como los "mandamases"
del PP Balear dejaron presentarse a alguno de los "primeros espadas" que
acompañan a Tomeu en esta aventura electoral. Por poner un ejemplo el nuevo
concejal de Alternativa lleva ya un cuarto de siglo en la empresa privada y
sin ningún borrón conocido y en muy pocas empresas, sinónimo que en donde presta
sus servicios es apreciado y cumplidor, es como una isla en un mundo de
políticos-funcionarios.

Y como colofón a los vermuts domingueros, la frase de siempre "tienen que entrar
los mejor preparados", entonces coincidirán conmigo que muchos se equivocarón de
papeleta ¿o no?

Garci

Re: Trescant pel món (CXXVIII) Binitíger.

Garci | 29/05/2011, 08:03

La veritat és que aquestes excursions que fem cada diumenge son com un petit bot en el temps. Gràcies Toni.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb