URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Si funciona, no ho toquis

Alternativa | 23 Juliol, 2011 06:00

Aquí teniu un nou article del nostre amic Mariano Moragues. Ja sabeu que si voleu escriure algun article només heu d'escriure'ns al correu electrònic: alternativaperpollenca@gmail.com

 

Si funciona, no ho toquis

.

Quines ganes de moure bues i despertar cases que dormen! Quan teníem uns mínims consensuats des de fa 25 en torn al procés de normalització lingüística, que a sembatudes funcionava  raonablement bé, malgrat les traves i les injusta minorització a què sempre ha estat sotmesa la nostra llengua, compareix un senyor que es diu mallorquí i vol governar un territori que té llengua pròpia, i el primer que fa és alçurar un abeller malmenant un tret identitari tant important com la llengua. ¿Com es pot explicar aquesta conducta? ¿D’on vé aquesta obsessió per castellanitzar un territori que té la pròpia llengua històrica, si no és d’una actitud dictatorial, centralista i colonialista? Fins i tot va contra la pròpia Constitució que diu que la nostra llengua és un “patrimoni cultural que ha de ser objecte d’especial respecte i protecció” (Art. 3).

 

Es vol fer veure que es tracta de respectar llibertats individuals, sense tenir en compte que els pobles i les societats, com a tals, també tenen drets i que estan par damunt els individuals. Els pobles són una persona de persones. S’ha de pretendre una conciliació entre els drets individuals amb la protecció de drets que tenen les persones com a membres d’una col·lectivitat. En parlar d’usos privats cadascú fa el que vol, però quan formam comunitat ens toca respectar aquesta comunitat i la seva llengua.

 

On treu cap que un faci mig discurs en castellà i altre mig en català, com han fet el Sr. Bauzà i el Sr. Isern, el mallorquí “de pura cepa”? Volent donar una mostra de pluralisme, es dóna una mostra de curtor i menyspreu de la llengua pròpia. Si qualcú no entén una de les dues llengües, es queda a les fosques a mitjan camí.

 

Si és vera com diuen que el Sr. R. Bosch és persona de seny, pedagog i bon mallorquí, no cometrà l’animalada de dur a terme la separació dels nins per llengües des d’infantil, sembrant des de petits un conflicte, en lloc de fer de la nostra llengua un element de cohesió i integració. La proposta no té cap ni peus, ni social, ni pedagògicament. A més de fer un trist favor als nins castellanoparlants, privant-los d’un segon idioma enriquidor intel·lectualment,  d’un element de socialització i d’inserció a la terra on viuen.

Quines ganes de culejar, quan no importaria!

                                                                        

Mariano Moragues Ribas de Pina

.

Comentaris

jrv

espavilat?

jrv | 25/07/2011, 20:14

Home, anònim, no se d'on ve el teu enfado, ni se d'on treus això del menyspreu, crec que ho has interpretat malament, si te refereixes a l'escrit a "Rogelio", que per cert, al manco posa un nom. A no ser que et molesti la meva opinió sobre la "Brunete mediatica", ben demostrable, per cert. Respecte a la preocupació pel que faig amb el MEU temps, gracies per l'interés, però com sigui que és meu, faig el que crec convenient, així que respectant el que fas amb el teu, que no m'hi vull ficar en absolut, crec que és bo respectar l'opinió i la vida dels altres, i el que fan amb la seva llibertat.
No te preocupis per les faltes d'ortografia, qualque cosa tenim en comú: jo també en faig.
Salut, i debat .

Espavilat

JRV

Espavilat | 25/07/2011, 16:39

Sr. JRV, jo no se que et passa darrerament, però cada punt que qualcú debateix o que esposa qualsevol cosa que tu no estiguis d'acord, com a posseïdor de la veritat absoluta que et penses que tens, desqualifiques i demostres un menyspreus que comença a esser fastigós.... fes-t'ho mirar...
Perdonau les meves faltes ortogràfiques, ja que mai he pogut escriure la llengua que xerrava...
Ara ja pots fer lo mateix amb lo que jo he dit... se veu que tens molt de temps lliure... o t'avorreixes molt

Biel

Filagres

Biel | 25/07/2011, 09:45

El Catala o Mallorqui, tan dona el nom, son la mateixa llengua, el America o l,angles, tan dona el nom, son la mateixa llengua, el Espanyol i l,argenti, tan dona el nom, son la mateixa llengua...
Els embulladors, tan dona si son mallorquins o vengut de fora, no son mes que embulladors...
Salut

RogeLIO

Tonteries

RogeLIO | 25/07/2011, 09:42

Segons rogelio, la llengua mallorquina disposa de mes de 80 gramatiques, doncs aixo, com a broma no te gracia, i dit enserio, es una collonada d,un forester que no estima mallorca.

jrv

George Best

jrv | 25/07/2011, 08:50

Estic ben d'acord, aprendre l'anglés com ja conec l'espanyol, ho signaria ara mateix.
Repeteixo que cap llengua és superior a cap altra, però totes respectables i dignes. Visca l'anglés, també!

jrv

Ignorància culpable

jrv | 25/07/2011, 08:47

Rogelio, no se si ets filòleg, esper que no siguis dels "filolegs per un dia" com ho som els de La Razon, ABC, El Mundo, Intereconomia, i tots la "Brunete mediàtica" de la dreta extrema -dreta, fomentadora de l'odi entre les distintes nacionalitats d'Espanya.
Dir a aquestes alçades que el mallorquí no és català, equival a dir que la terra és plana, o que l'andalús o l'extremeny no és castellà!!
Es agotador, sempre els mateixos arguments cap als cegos que no hi volen veura!!
Per favor, Rogelio, no facis bona aquella frase d'Antonio Machado: "Castilla miserable, hayer dominadora, envuelta en sus andrajos desprecia cuanto ignora...".
No contribueixis a debilitar la ja debilitada llengua catalana ajudeant a dividir-la amb arguments del nacionalisme espanyolista ranci. Ningú vol debilitar el castellà, no facis el mateix amb el català amb arguments falsos impregnats de visceralitat i cap cientifisme que venen de Madrid.

George Best

A Pep

George Best | 25/07/2011, 08:39

Yo no he dicho lo contrario, de hecho, pedi que almenos se haga un 50% en la lengua propia.
quizas un 25% en Espanol, otro 25% en ingles.
Es una idea.

lio

Roge

lio | 25/07/2011, 08:35

Rogelio tu el que escrius no es mallorqui, es castella ab mala baba...

Garci

Re: Si funciona, no ho toquis

Garci | 25/07/2011, 05:32

Ostres Rogelio, ara entram a un lloc on no vull entrar. A Mallorca parlam català des de fa segles. El mallorquí no és més que una variant del català (com el valencià o el català que es parla a Barcelona, Lleida o Vic). I sinó, podem arribar a dir que el pollencí, el binissalemer i l'inquer són llengües.

pdt: la història, com tot, és molt facilment manipulable i dir mentides també és molt senzill. Ho dic des del coneixement, som historiador.

Rogelio

Garci

Rogelio | 24/07/2011, 20:39

No es para crear polemica, pero aqui en Mallorca se habla mallorquin.
Quien tenga ganas de leer un poco de la historia del mallorquin:

h ttp://www.sal-udos.com/el_reino_de_mallorca.htm

Lo mejor del texto:

"En 1.935 Francisco de Borja Moll prologó la “gramática de la llengo Mallorquina” de Antonio Vives Ginart, haciendo grandes elogios a dicha lengua y recomendando a todos los mallorquines que poseyeran un ejemplar de la misma, al tiempo que reconoce la existencia de varias gramáticas de la lengua mallorquina de los siglos XVII, XVIII y XIX, muy anteriores a las catalanas. La lengua mallorquina y la menorquina, desde 1.496 disponen de más de 80 gramáticas y diccionarios, y que la primera gramática de la lengua mallorquina lleva 344 años de ventaja sobre la primera gramática de la lengua catalana)."

Segun dice Garci: "Però no podem abandonar la centralitat de la nostra llengua pròpia per no perdre la nostra cultura pròpia.", pero te dejas pisar tu lengua propia por el catalan.

Garci

Re: Si funciona, no ho toquis

Garci | 24/07/2011, 16:00

La llengua és un dels pilars de la cultura (sigui quina sigui en el món). Així que preservar-la és presevar una part important de la cultura. Crec que és lògic impulsar la llengua pròpia a l'ensenyament. Voler implantar el castellà no és més que una confrontació política (per dividir la societat i per esgarrepar alguns vots). Crec que podem estar d'acord en que a Mallorca es parla el català des del segle XIII i el castellà a l'administració des del XVIII, i l'anglès des de mitjan segle XX. És bo saber tots els idiomes. És bo estudiar-los tots per a tenir una societat més culta i formada. Però no podem abandonar la centralitat de la nostra llengua pròpia per no perdre la nostra cultura pròpia (per molt globalitzada que estigui).

pep

Llengua propia

pep | 24/07/2011, 15:19

Sr. George Best , la llengua propia de la nostra comunitat es el català

Miquel Sánchez

Re: Si funciona, no ho toquis

Miquel Sánchez | 24/07/2011, 13:56

Bueno "LIO" tú estás orgulloso de tu hijo, pero tú seguro que le apoyas en que aprenda los idiomas, mallorquín, castellano o que venga, pero la actitud de mucha gente es que en España solo hay una lengua importante y es el castellano, y eso pasa aquí en Mallorca en donde "el polaco" (nombre despectivo del mallorquín) solo hacer perder el tiempo a muchos niños de bien y otros que no lo son tanto, yo entiendo que ayudar en las tareas escolares a tu hijo, con unas tareas en mallorquín se ha hace difícil para los padres ayudar pero para eso están los diccioanrios y los libros para poder ayudar a nuestros hijos. LIO con voluntades como la tuya este problema no se habría creado simplemente porqué no lo hay y algunos se empeñan en que sea un problema.

Gerorge Best

Education

Gerorge Best | 24/07/2011, 11:28

Yo creo que la lengua propia de la comunidad, debe ser la lengua primera en la ensenanza, talvez si podria reducir al 50% para poder dar un 25% a Ingles y Espanol.
I think nowdays English is importantfor the near futer.
Aunque comparto vision del articulo.

Lio

Roge

Lio | 24/07/2011, 11:25

A mi Rogelio me pareceria mejor que se aumentasen las horas de Ingles,pero nohaciendo perder horas de Catalano Mallorquin, como quieras llamarlo, de lashoras de Espanol, Castellano,Colombiano, Argentino, Chileno... dependeria de la demanda.
Un cordial saludo de un Colombiano que se alegra de tener un hijo que escribe perfectamente en Argentino y catalan, no como yo,espero disculpen las faltas.

Rogelio.

JRV

Rogelio. | 24/07/2011, 10:53

Totalmente de acuerdo con usted, pero no le parece que en los colegios, seria mas justo (y necesario) que el total de horas de clase semanales fuesen a partes iguales entre lengua española, mallorquin/catalan y ingles?
Lo digo porque en el caso de lengua española, son bien pocas las horas que se le dedica semanalmente, y de ingles lo mismo.
Seria tan facil como impartir segun que asignaturas en segun que idiomas, los niños aprenderian 3 lenguas del tiron.

jrv

Pedro Leal

jrv | 24/07/2011, 09:20

Estic convençut, Sr. Leal, de que el que fa mal de cap a molts mallorquins que estimen la seva cultura i costums, l'expressió màxima de la qual és la llengua catalana en les seves variants de cada illa i de cada poble, es l'actitut de molts MALLORQUINS que pareix que s'empegueeixen de parlar en mallorqui, i reneguen de la seva llengua, i al final, ni parlen be el mallorquí ni el castellà tammateix. Precissament perque hem vist la nostra llengua meynspreada i rebaixada, no volem que altra llengua ho sigui, tampoc el castellà, això tampoc els que tenim autoestima a aquesta terra. I que consti que entre els culpables de la situació hi podriem posar en primer lloc, molts mallorquins. El saber no ocupa lloc

Miquel Sánchez

Re: Si funciona, no ho toquis

Miquel Sánchez | 23/07/2011, 20:26

Sr. Leal, yo no he dicho en nigún momento que el castellano solo lo hablen los "pijos", yo me refiero a un problema que se va a crear y si no al tiempo, y me reafirmo en que hay gente que se cree que porqué habla castellano (con apellidos bien mallorquines) tiene o tendrá un "estatus social" mejor, cuando eso es una chorrada como una catedral, si se ha fijado bien mi primer apellido es Sánchez y se puede imaginar que en mi casa siempre se han hablado los dos idiomas sin problemas, no hemos tenido que elegir.

Gracias por participar

Pedro Leal Cornejo

Pijos???

Pedro Leal Cornejo | 23/07/2011, 17:17

sr. miquel sanches, eso de que en castellano solo hablan los ppijos (doble pp intencionada, que luego me vais a correr) es mas antiguo que un topolino, lo que pasa que como en Mallorca hay mucho castellanohablante, quieren que sus niñ@s hablen en castellano , porque luego en casa no les entienden, sin mas acritud; hablo de gentes de castilla, extremadura, andalucia, murcia, madrid y algun cartagenero (cantones por cierto) como un servidor, es lo que tiene esta Espanya , que es grande ( en extensión, no vayamos a joderla, que alguno vendra a correrme otra vez) y vivimos un monton de personitas que no nos gusta perder los pocos derechitos que nos da la contitucioncita cuando salimos de nuestro terruño.

Alternativa per Pollença

Re: Si funciona, no ho toquis

Alternativa per Pollença | 23/07/2011, 15:24

El nostre rebuig i condemna als actes vandàlics perpetrats el divendres i aquesta nit passada a Pollença.

jrv

Paperines

jrv | 23/07/2011, 11:20

Es reprobable aquesta actitut incivica jo diria que "d'aguafiestas", de la que m'he enterat avui mati al forn...però un client al mateix temps ha comentat la tragèdia de Noruega, provocada per un fanàtic d'extrema dreta, tan se val d'on sigui, i la veritat que m'ha fet reflexionar de la trascèndencia que donem a les nimietats que passen a vora nostre, i les grans tragèdies de mes lluny...i de que aquesta barbaritat de Noruega, és reprodueix casi cada dia a Irak, Afghanistan, Siria...essers humans tots que desfilen les seves tragèdies davant la nostra indiferència irresponsable...

Miquel Sánchez

Re: Si funciona, no ho toquis

Miquel Sánchez | 23/07/2011, 10:47

Sembla que tenim gent avorrida a Pollença, ahir vespre varen pegar foc a plaça, m'han comentat que s'han cremat les paperines i unes ombrel.les del "JUMA"

jrv

Llengua

jrv | 23/07/2011, 09:01

La tria de la llengua podria no acabar mai: després cada pare o mare podria triar l'assignatura, especialment en llengua extrangera, anglés? Francés? Alemany? àrab? .O religió: Islam? Evangèlic? Catòlic de sempre? Agnòstic? Ateu? pot ser el mai acabar. Tanta sort que l'hisenda pública està farcida...o no?

Miquel Sánchez

Re: Si funciona, no ho toquis

Miquel Sánchez | 23/07/2011, 08:50

Sense voler entrar amb conceptes com "colonialime", "invasió" i paraules per l'estil, separar els nis per llengua a les escoles es una aberració.

Els fet de deixar triar la llengua vehicular als pares ens durà molt de problemes, el primer que a la clase de parla mallorquina aniran els nins i nines dels pares que estimem la nostra llengua i a la de castellà aniran els "pijos", "quillos" i els inmigrants que veuran molt més fàcil pels seus fills estudiar en castellà, sobretot si aquests són sudamericans.

Molt probablement després vindrà la separació per classes socials, perquè els que han estat donant creu per poder triar la llengua vehicular pels seus fills són els "pijos" que creuen que xerrar castellà fa bó, i voran que els seus fills estan enrevoltats de "quillos" i inmigrants i això per ells no són bones companyies.

En resum un disbarat just comparable a separar els nis de les nines com voloen fer o fan ja a alguns centres.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb