URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La fàbrica de can Morató s'ha d'expropiar i rehabilitar

Alternativa | 08 Agost, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Volem fer públic el nostre desacord amb la idea del batlle de desclassificar la fàbrica de Can Morató per  permetre la seva demolició. També volem dir que resulta totalment incomprensible que a hores d'ara encara ni tan sols s'hagi posat una multa als propietaris de la fàbrica, quan des del març del 2010 el camí públic de Can Joanot es troba tancat pel perill de despreniments de la fàbrica. El més urgent és obrir el camí i aturar el deteriorament de la fàbrica.

 

Al darrer ple de juliol el batlle va dir que el problema de la fàbrica era que al ser un be catalogat només es podia rehabilitar. Segon el batlle cap tècnic competent avalaria una rehabilitació de l’edifici, però no tenim constància que s’hagi demanat un informe als tècnics municipals sobre la possible rehabilitació.

 

Igualment rebutjam la solució que va comentar el batlle i que passa per desclassificar la fàbrica  per executar la demolició de tot el que sigui perillós i es pugui reconstruir i no rehabilitar. Aquesta solució ens sembla un premi a la desídia dels propietaris, que no han fet res per evitar el deteriorament de la fàbrica, i un càstig a tots els ciutadans de Pollença amb la pèrdua irreparable d’un bé actualment catalogat amb un gran valor històric, artístic i social per Pollença.

 

El que ha de fer el batlle és tot el possible per complir el que es va decidir al ple del mes de desembre de 2010, on es va aprovar una moció d’Alternativa donant suport  al decret de batlia de 6  maig  (només el PSM va votar en contra) que demanava a la Comissió Insular d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Històric que adoptés les mesures necessàries per aturar el deteriorament del bé catalogat de l'antiga fàbrica de tapissos Can Morató; multa coercitiva, declaració d’interès social a efectes d’expropiació…

 

El que cal fer immediatament és  apuntalar els murs per obrir el camí públic de Can Joanot i passar la factura als propietaris, als que s’ha de sancionar per l’incompliment de l'article 101 de la llei de Patrimoni que considera infracció molt greu l'incompliment per part dels propietaris del deure de conservar, mantenir i salvaguardar els valors d'un bé catalogat com la fàbrica. Pensam que el següent pas seria iniciar el procés per realitzar l'expropiació per interès social de la fàbrica. L'article 33.1 de la llei de Patrimoni contempla aquesta expropiació per l'incompliment greu pels propietaris o titulars del seu deure de conservar-ho o  pel perill de destrucció o deterioració greu del bé.

 

Vídeo del telenotícies de TV[M] probablement de novembre o desembre de 2010. (no hem trobat la data exacta).

 


Antiga fàbrica de catifes Can Morató de Pollença por RTVMallorca

 

Més informació a:

Fàbrica de can Morató I

Fàbrica de can Morató II

Cal actuar a la fàbrica

Expropiar la fàbrica

Actuar a la fàbrica sense partidismes

Comentaris

€€€€€€€

Re: La fàbrica de can Morató s'ha d'expropiar i rehabilitar

€€€€€€€ | 09/08/2011, 17:56

el comentari de jrv té raó en varies coses:
la situació du molts d'anys així. qui diu que s'arregli ara? facilment passarà tota la legislatura.
expropiar, a quin preu? no és per anar contracorrent, però posar-se a expropiar patrimoni motivat en l'incompliment del deure de conservació per part dels propietaris.... és una cosa que no s'ha fet mai i que, d'encetar-se, podria ésser un mai-no-acabar. a més a més, sembla que no sigui bon moment perquè l'administració comenci a expropiar coses a no ser que sigui absolutament necessari (amb el discurs imperant que no hi ha diners per res....de res...de res....)
no sé. les intencions d'aquest post són molt bones i molt optimistes i potser fins i tot d'allò més ajustat a llei, però "con los tiempos que corren".... pas pena que siguin poc realistes, i poc possibilistes.
A algú se li acudeix alguna altre forma de conservar la fàbrica que li surti més barat a l'administració??? s'admeten idees!
salut!

jrv

Expropiar-compensar

jrv | 09/08/2011, 16:33

No creguis, Rogelio, a l'autopista Palma-Sa Pobla, al final, pujant els justipreus, molts propietaris de finquetes poc rendibles estaven molt satisfets amb les quantitats percebudes. Evidentment, foren justipreus influits per motius politics... I el mateix pot passar amb Can Moratò. La questió és saber si ara hi ha dobers per pagar una expropiació, el cert que la indecissió que dura anys, tan sols afavoreix el propietari, i perjudica la situació, cada vegada mes enrevesada...

Garci

Re: La fàbrica de can Morató s'ha d'expropiar i rehabilitar

Garci | 09/08/2011, 16:31

Baix el meu parer s'ha d'expropiar ja que el propietari l'ha deixat caure i la llei així ho dictamina. L'obligació de qualsevol propietari d'un bé catalogat és preservar-lo i a partir d'aquí hi ha una sèrie de mesures que s'han de prendre per part de l'administració.

Rogelio

Can Morató.

Rogelio | 09/08/2011, 16:05

Que facil es decir la palabra expropiar cuando la propiedad a expropiar no es nuestra.
Si fuese vuestra seguro que diriais otra cosa.
Como cuando ampliaron la autopista hasta Sa Pobla, que bien que nos viene, pero muchas veces cuando paso por ella, pienso en la putada que habra sido para muchos propietarios.
En cuanto a la fabrica, si que es una pena verla asi, y si que habria que hacer algo, lo dificil es que sea satisfactorio para las dos partes, propietario y ayuntamiento, a ver que pasa.

Margalida

Re: La fàbrica de can Morató s'ha d'expropiar i rehabilitar

Margalida | 09/08/2011, 14:49

Crec que la millor i més realista solució passa per fer el que marca la llei: multar i expropiar.

I el batlle no només ha parlat al ple, sinó que també ho va fer a la premsa.

L'edifici està protegit perquè se li va reconèixer un valor patrimonial. Seria un error molt greu tombar-lo.

la tintura que tenyeix la llana....

Re: La fàbrica de can Morató s'ha d'expropiar i rehabilitar

la tintura que tenyeix la llana.... | 09/08/2011, 14:40

potser s'estigui duent massa lluny unes paraules que digué al batle al Ple en el torn de precs i preguntes, no?
segur que, amb una reflexió més asseranda, i amb un coneixement més profund de com està l'expedient a l'ajuntament, és possible trobar una altre solució més realista

Garci

Re: La fàbrica de can Morató s'ha d'expropiar i rehabilitar

Garci | 09/08/2011, 07:40

Si, son molts els elements patrimonials que s'haurien de protegir. I també son moltes les responsabilitats que s'haurien d'exigir. I no és perquè ho diguem nosaltres, sinó perquè ho diu la llei.

En la meva opinió, és important que elements singulars amb una càrrega històrica important siguin conservats i es faci el possible per a que no caiguin. La història és una part molt important per a configurar el nostre present i futur.

Na llana tenyida de vermell

MORACOS

Na llana tenyida de vermell | 08/08/2011, 20:59

Si, que l'arregli l'ajuntament i li torni a l'amo. I després també ho feim amb la peixeteria de plaça, amb la font de plaça, amb can Llobera, Can Oreano, la casa mitja esbucada del calvari, l'esglèsia de monti-sion, el claustre de sant domingo, el cine capitol,la possessió de can fava, la sequia de ternelles, els molins de llinàs, el poblat de can daniel, el de bóquer (tant el pretalaiòtic, com el talaiótic),ca les monges del carrer mallorca, can franch del carrer mallorca, i les demés cases del carrer mallorca tancades i abandonades amb més valor que can morató, en fin... tantes coses per arreglar, que els amos esaràn ben contents si actuau com amb can morató. També podeu crear un grup al face de salvem tot el que vos he dit.

Garci

Re: La fàbrica de can Morató s'ha d'expropiar i rehabilitar

Garci | 08/08/2011, 15:21

Morato, no se si t'has fixat que la primera notícia que he enllaçat al final de l'article és del 2007 (és la primera que he trobat per part nostra, però potser abans ja en diguessim alguna cosa). La darrera és de finals de 2010. I ara, l'agost del 2011 seguim amb el tema.

Tot plegat no és cosa d'un dia. Fa molt que volem "jugar" i tenim present la "joguina". I, com diu en Tòfol, si s'haguessin fet les coses bé per part de l'ajuntament, ara no tendriem el gran problema que tenim, que és que el nostre batlle vol tombar un edifici catalogat, amb tot el que això suposa.

morato

Re: La fàbrica de can Morató s'ha d'expropiar i rehabilitar

morato | 08/08/2011, 14:57

El meu fill pot tenir una jugueta oblidada mesos, inclus anys dins un calaix. Però quan li vull tirar a la basura, aaaaaiii!!! No ho provis!! Despres es la jugueta que mes estima!! Hi juga dos dies i la torna a deixar al calaix

Tofol Plomer

CAN MORATÓ

Tofol Plomer | 08/08/2011, 14:07

No se si es correcte el que dui el video, que es declarà com a BIT a l'any 2001, el cert es que fa 10 anys, la fàbrica ja amenaçava ruïna,si l'Ajuntament en aquells moments hagues fet els seus deures i sancionar al proietari en lloc de simplement demanar i que no li fessin cas, podrien passar tres coses, la primera, que el propietari hagues reabilitat la propietat per evitar mes sancions, la segona que hagues anant pagant i no rehabilitar, en aquest cas l'ajuntament ja hauria recaudats suficients doblers per expropiar sense cost pel poble, i la tercera, que el propietari es toqui el nasos i no rehabiliti ni pagui, en aquest cas s'expropiaria la propietat per impagament. Però com si no es fesen les coses a grapades no seria l'Ajuntament de Pollença i sempre s'han de cercar les solucions en el darrer moment sempre en ha de costar tot un ou. Tot i això espero que aquest consistori tingui un mínim de seny i no ens privi del que es considera una part importana de la història de Pollença.

Ichigo

Advocaria per la rehabilitació

Ichigo | 08/08/2011, 09:26

Sabeu? La idea del batle és dolenta a rabiar. Hauria estat millor rehabilitar-ho, i per si les mosques posar les millors tecnologies possibles. Es una mica car, però ja sabeu: el que és car sortirà barat.

Alternativa per Pollença

Re: La fàbrica de can Morató s'ha d'expropiar i rehabilitar

Alternativa per Pollença | 08/08/2011, 07:27

Com recordareu, podeu llegir la notícia i la resposta del batlle a:

El Consistorio pedirá al Consell que la fábrica de tapices deje de ser BIC

ultimahora.es/mallorca/noticia/noticias/part-forana/el-consistorio-pedira-al-consell-que-la-fabrica-de-tapices-deje-de-ser-bic.html#sf_comment_list

V

ca'n morató

V | 08/08/2011, 07:00

Cal fer un pensament, en particular del patrimoni historic dins els nostres pobles i reconeixer que si oblidam tot allò que un dia ens va fer tal qual avui som, el dia de demà no podrem gaudir del nostre poble, no tendrem cap referencia de la nostra historia i aixo a mi hem sap molt de greu. Que seria de un pollensí sense cap referent del que va ser en Joan Mas dins Pollensa o sense cap senyal del que avui es el pont que li diuen romà, que sabriem dels nostres avantpassats si no tinguesim; el convent, el puig de maria, el calvari (la història viu del que ens queda).....tot aixo s'ha de mantenir i si els propietaris no hi son conscients....l'ayuntament ha de fer el correcte i el que marca la llei.
Si no podem gaudir del nostre patrimoni, de que ens hem de sentir orgullosos???
"La cultura no dóna receptes, sinó perquè la cultura no és erudició, la cultura es converteix en això, passant a formar part dels augments de la consciència, el coneixement. Cesare Brandi"

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb