URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Al·legacions al projecte d'accessos i millora del litoral de la Cala

Alternativa | 24 Agost, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Día 12 d'abril del 2011, en plena pre campanya electoral, vàrem presentar les nostres al·legacions al Projecte d’Accessos i Millora del Front Litoral de Cala Sant Vicenç a la Direcció General de Costes.

Les nostres propostes i queixes anaven dirigides en dos sentits. El primer d'ells és evitar l'abocament d'arena a les platges, ja que s'ha demostrat ineficient (els temporals se l'enporten ràpidament) i també perjudicial pels organismes vius i els fons marins més propers. L'altre vessant de les al·legacions va dirigit a temes urbanístics, com és la demolició de l'Hotel Don Pedro, que hauria de ser un objectiu prioritari, ja que es tractaria d'una operació de recuperació del Domini Públic i una minimització de l'impacte paisatgístic. També creiem innecessaria la construcció d'una voravia a la carretera de l'urbanització de Cala Carbó, ja que dita urbanització ja no es farà.

 

Fotografia de Hans Monheim

 

Al·legacions al Projecte d’Accessos i Millora del Front Litoral de Cala Sant Vicenç, de Pollença.

Exposició de motius

Atès l’exposició pública del Projecte d’Accessos i Millora del Front Litoral de Cala Sant Vicenç  publicat al BOIB núm. 34, de 8 de març de 2011.

Atès que compartim els objectius del projecte de recuperació del domini públic i de millora de les condicions d’ús de la costa amb l’acondicionament d’accessos i millora del Front Litoral, però consideram que n’hi ha aspectes concrets millorables del citat projecte.

Atès que un dels objectiu és la regeneració artificial de les platges de Cala Barques i Cala Molins.

Al cas de Cala Molins com el mateix projecte reconeix no presenta una tendència d’erosió i només s’han detectat basculaments  interanuals de sorra que consideram es poden solucionar amb una acció compensatòria de transport de sorra  des de les cotes més elevades, sent totalment innecessària la regeneració artificial de la mateixa.

Respecte al cas de Cala Barques es tracta d’un tema més complex principalment pel paper que juga la Llosa en el balanç sedimentari de la platja. Aquesta Cala ha tingut dues regeneracions a 1991 i al 2002, i s’ha demostrat ja sobradament que qualsevol aportació suplementària te el perill de tornar a desaparèixer en el primer temporal de mar o en alguna avinguda d’aigua provinent del torrent de les Rotes Velles a Cala Barques. Per tant consideram que la regeneració artificial de la platja només serà un pegat que prima.

Voler accelerar el procés cíclic de regeneració natural de llarga durada i menys agressiu, i dur arena del fons del mar té greus conseqüències; l'arena amb els propers temporals tornarà a acabar al fons del mar provocant dues coses. Primer de tot una pèrdua de diners prou important i segon, que l'arena que acabi al fons del mar amb els temporals no és originària del lloc, el que pot produir que es trobi en suspensió dins l'aigua, enterbolint-la i afectant molt negativament a un dels valors turístics de la Cala com és la transparència de les seves aigües, tenint conseqüències negatives sobre el valor recreatiu i natural de la zona, sobre els nombre d’usuaris i finalment sobre els ingressos associats al turisme de la zona.

Com indicava l’informe de  l’IMEDEA sobre el model de funcionament de la platja, és de suposar que una vegada saturada la zona exterior de la Llosa una quantitat de sediments que es troba en les zones més profundes retornarà a la platja.

Atès que considerem la recuperació del Domini Públic ocupat per obres i edificacions molt positiva però insuficient en alguns trams. Considerem  que hauria de ser objecte prioritari l’eliminació de qualsevol edificació dins d’aquesta zona que produeixen uns impactes totalment negatius desfigurant completament el litoral.

Atès   que les  instal∙lacions de l’hotel Don Pedro i el seu annex, ocupent tota l’amplitud de la Servitud de Transit, vulneren l’antiga llei de costes i són edificis qeu pensam són disconformes amb la llei i produeixen uns forts  impactes ambiental desfigurant totalment la Cala. Consideram que la demolició de l’hotel Don Pedro hauria de ser l’objectiu prioritari d’aquest pla, ja que la seva desaparició suposaria una millora importantíssima per a  Cala Sant Vicenç, i es facilitaria una utilització més adequada de la platja i del litoral.  Igualment consideram que les 284 places de l’hotel Don Pedro s’haurien de mantenir a la mateixa Cala Sant Vicenç per no afectar a l’economia d’aquest nucli turístic.

Atès que el vial existent d’accés a Cala Carbó és d’accés a l’antiga urbanització actualment majoritàriament desclassificada com a sol urbà, passant a ser declarada sòl no urbanitzable protegit ANEI per la Llei 4/2008, de 14 de maig, de mesures urgents per a un desenvolupament territorial sostenible a les Illes Balears. I per tant el seu previsible trànsit de vehicles es i serà molt reduït, no essent la construcció d’una acera cap prioritat ja que tot el vial es de fet una via bàsicament per a vianants.

 Propostes

- Manteniment de l’estat actual de les platges de Cala Barques i Cala Molins deixant que la naturalesa continuï amb els seus ritmes naturals. Millorant a la seva vegada la gestió de les mateixes; realitzant accions compensatòries del transport eòlic que tendeix a  transportant sediments a les cotes més elevades

-  Demolir l’hotel Don Pedro i el seu edifici annex , per construir-hi un espai lliure públic

- Eliminació l’aparcament previst devora la rampa de varada donat que a uns 100 metres del lloc hi ha un gran aparcament públic, darrera la platja de Cala Molins. Així es podria eliminar més ciment de sobre les roques.

 

- Demolir l’ edifici abandonat a Cala Molins (PM/MA 15/34, actualment abandonat i tancat.

- Asfaltar  l’actual vial existent d’accés a Cala Carbó i  protegir els seus laterals, per a evitar la caiguda de pedres a la calçada, però no realitzar l’ampliació del vial tant per l’impacte que provocarien els desmunts que es proposen com per ser totalment innecessari donat la desproporcionalitat entre l’obra proposada i el trànsit del mateix.

Pollença 12-04-20011 

Comentaris

Pep

Blogs

Pep | 24/08/2011, 16:43

aquets de la lliga o tenen el blog tancat o altres com el Sr. Fuster no contesten al que li demanen.
Aixó qualsevol té bloc

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb