URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Un pas més en el camí cap a la precarització

Alternativa | 29 Agost, 2011 06:00

Son temps de crisis econòmica gairebé global, l'excusa perfecte perquè els governants (polítics i econòmics) facin amb la gran majoria de la població el que els vengui amb gana. Des del 2008 fins a dia d'avui s'han anat succeïnt a l'Estat espanyol tot un seguit de reformes que gairebé no han tingut resposta contrària. Reformes com la laboral o la de les pensions, que han sigut acceptades per la gent com a "inevitables" i que no han comportat més que un augment de la precarietat laboral, facilitat en l'acomiadament, reduir la despesa a les empreses, més atur, menys contractes fixes... en fi, precaritzar més a la gran majoria del poble treballador.

Però els taurons (un temps els dèien capitalistes, però aquesta paraula pareix que ha caigut en desgràcia) no en tenen prou. Fa poc s'ha aprovat (10 de juny de 2011) el darrer esglaó de la política de precarització global i desmantellament progressiu dels drets laborals i socials dels treballadors: la reforma de la Negociació Col·lectiva. Aquesta llei, que venia d'enrere, no era òptima, no ens enganyem. Però, en comptes de millorar-la, el que ha ocorregut és que s'ha empitjorat. I de quina manera! 

Fa mesos els sindicats subvencionats pel poder CCOO-UGT, la patronal CEOE i el Govern, emprengueren unes negociacions per tal de reformar la negociació col·lectiva. Després d'estar d'acord gairebé en tot i apunt de firmar, van sorgir algunes diferències per part de la patronal al veure aquesta l'escassa força dels sindicats en els darrers i tímids intents de mobilització, cosa que va portar a la ruptura de les negociacions i a que el Govern aprovi un decret unilateralment. Com era de preveure, favorable a la patronal.

Es miri per on es miri, la reforma no és més que un atac flagrant contra els treballadors i un pas més per afavorir l'empresariat. Anem per passes:

Aquesta reforma estableix que, com fins ara, hi haurà un conveni col·lectiu marc (donant encara més paper als sindicats anomenats majoritaris CCOO i UGT i posant-ho més difícil als altres sindicats). Però el realment greu és que aquest conveni només serà orientatiu i cada empresa podrà renegociar un conveni diferent que fins i tot podrà superar a la baixa al conveni marc. És a dir, que cada empresa podrà establir el seu propi conveni per davall inclús del que digui el conveni general. Amb la por actual a perdre la feina, la situació està cantada: els treballadors hauran d'acceptar rebaixes en els seus convenis, molt per davall del conveni d'àmbit superior.

La reforma també facilitarà el que s'ha vingut anomenant "descuelgue" salarial. És a dir, els empresaris al·legant causes econòmiques podran baixar els salaris i els drets dels treballadors fixats als convenis col·lectius.

Però, no tenint-ne prou, també es dóna la capacitat a les empreses de modificar la jornada laboral, els horaris i la mobilitat. Però, que vol dir això? Doncs que l'empresa podrà distribuir de manera "irregular" el 5% de les hores de treball anuals d'un empleat per adaptar-se a las necessitats de producció. Així un percentatge de l'horari anual podrà ser imposat pels empresaris, tot i que els treballadors no vulguin. Podran obligar a fer jornades més llargues en determinades èpoques de l'any, influir en els períodes de vacances, etc.

Tot això fa que les empreses tenguin la paella pel mànec, deixa el paper dels convenis col·lectius marc com a simples guies i obliga als treballadors a haver de negociar en àmbits molt més reduits, d'empresa, on l'empresari és qui té una posició de molta més força ja de partida, sobre tot amb plantilles reduïdes. Però això no és tot: un cop complit el termini de vigència dels convenis hi haurà un termini curt de temps per a negociar el nou. Si aquest termini s'esgota sense haver firmat el nou conveni, les dues parts seran sotmeses a un sistema de mediació i arbitratge que imposarà el nou conveni, esgontant les vies que els treballadors podien tenir a l'hora de presionar les empreses. 

Queda clar doncs que aquesta reforma no és una maniobra puntual per "flexibilitzar" el mercat laboral, sinó un pas més en aquesta carrera de reformes que el govern "socialista" ha emprès en benefici dels empresaris. I els grans afectats som la gran majoria dels espanyols, que hem perdut molts drets que vàrem aconseguir després de molts anys de lluites.

Ara hi haurà eleccions. El PSOE jugarà amb la por de l'arribada de la dreta: "ells ho haguessin fet molt més dur". Més dur? Però si ens han destruit l'Estat del Benestar! Queda clar que tant PSOE com PP (podríem ficar més partits a aquest sac) son el mateix: partits anti-treballadors que només miren per les empreses i que la gran majoria de nosaltres no els importam.

Quin serà el nou pas que ens precaritzi encara més? Quines seran les noves reformes que en pro del "bé comú" ens imposaran? Serà abans o després de les eleccions? Ens putejaran més els "socialistes" o els "populars"? Son preguntes que prest tendran resposta. Però que de ben segur serà negativa pels treballadors, aturats o no.

En el temps en que es va escriure aquest article i el dia de publicació ja tenim un nou projecte precarització impulsat des del Govern: amb l'excusa de fomentar el treball entre els joves s'acaba amb la llei que dictava que quan una empresa fa dos contractes temporals consecutius o contracta 24 mesos en un període de 30 mesos, ha de fer fitxa a aquest treballador. Ara ja es podrà anar fent contractes temporals indefinidament. Així s'acabarà d'una vegada per totes amb els contractes fixes. També es donaran incentius a empreses que contractin treballadors en práctiques: o sigui, més explotació, més barata i amb menys drets.

 
De http://www.radioela.org

Comentaris

Garci

Gràcies Guillem

Garci | 29/08/2011, 16:08

Tens raó Guillem. No he inclòs aquest últim decret. Sembla que gairebé a diari es dediquin a robar-nos (i no només drets). Ens prenen el pel i no som capaços de reaccionar.

G. Caldentey Crego

Enhorabona per l'article....

G. Caldentey Crego | 29/08/2011, 15:36

!!!!
Aquesta genteta, però, fa tanta via en el desmantellament dels drets dels treballadors, que aquesta llei que deis no és "el darrer esglaó"...
El darrer és el "Real Decreto Ley de medidas urgentes para la promoción del empleo de los jóvenes, el fomento de la estabilidad en el empleo y el mantenimiento del programa de recualificación profesional de las personas que agoten su protección por desempleo (Programa PREPARA)" aprovat pel Consell de Ministres del passat divendres dia 26 d'agost, aquell en què s'augmenta la temporalitat laboral a la recerca de la recuperació del mercat de treball. Crec, vaja. Salut i gràcies!
h ttp://www.lamoncloa.gob.es/ConsejodeMinistros/Referencias/_2011/refc20110826.htm#ContratoFormaci%C3%B3n

Ichigo

Re: Un pas més en el camí cap a la precarització

Ichigo | 29/08/2011, 15:02

Un primer comentari meu es va esborrar. Però no patiu que repeteixo (ampliant-ho):
Les autoritats democràtiques adverteixen: votar a PP o PSOE perjudiquen greument la salut política, social, econòmica i mental.
Las autoridades democráticas advierten: votar a PP o PSOE perjudican gravemente la salud política, social, económica y mental.

Miquel Sánchez

Re: Un pas més en el camí cap a la precarització

Miquel Sánchez | 29/08/2011, 14:54

Per la meva part us deia que avui a les 12 teniem Comissió Informativa d'Assumptes Generals:

Els assumptes a tractar seran els següents:

1.- Aprovació, si procedeix, de l'acta de la sessió anterior

2.- Aprovació inicial, si procedeix, del Pressupost General 2011

3.- Varis

Alternativa per Pollença

Re: Un pas més en el camí cap a la precarització

Alternativa per Pollença | 29/08/2011, 14:50

re-prova

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb