URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CXLI) Cova del Pas de Vallgornera.

Alternativa | 04 Setembre, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Al cap d’un grapat d’anys i després de varis intents, a la fi he pogut visitar la cova del Pas de Vallgornera. Gràcies als companys del Grup Nord que ho han fet possible i ens han guiat per aquest laberint meravellós, Pere Gamundí i Guillem Jordà.

Sempre he dit que el que veim dins d’una cova o d’un avenc és molt mal de descriure, les formes són tan variades i estranyes en algunes ocasions.  Depenent des de quin angle se miri, ens  suggereixen cares d’algun personatge, animals, alguna part anatòmica o qualsevol cosa imaginable. Encara són més mal de descriure les sensacions que poden ser tantes i també molt   variades, sempre recordaré quan vaig anar per primera vegada a un avenc, el de Fra Rafel, que a baix del Gran Pou (-145m) i sent el darrer que havia de pujar, m’arraconava a un lloc a cobri de les possibles caigudes de pedres i allà tot sol apagava el llum i me relaxava, quina pau, tan interior com exterior... fins que me pegaven un crit de dalt avisant-me que la corda estava lliure.

Crec que la cova que he vist amb més formacions és aquesta, la del Pas de Vallgornera i això que només he vist una petita part ja que és immensa. Com tot és tan mal de descriure he posat més fotos per a que vos pugeu fer una mica d’idea, així i tot només és com mirar amb un sol ull i a més mig tancat. No han quedat molt bé les fotos, a la pàgina del Grup Nord (http://www.grupnordmallorca.org/publicacions.html) o a la Federació Balear d’Espeleologia (http://www.federaciobalearespeleologia.org/fotografias/view_album.php?page=1&albumID=2) hi ha fotos molt bones.

Molta de gent ja ha sentit parlar d’aquesta cova perquè de cada dia pren més importància i ja és de les de més recorregut d’Europa però per a qui no n’hagi sentit parlar apuntaré algunes dades.

Va ser descoberta a l’any 1968 quan se feia una excavació per fer un pou negre als terrenys de l’hotel Es Pas, avui abandonat i en runes. A l’any 1992 se coneixien 2 Km. d’aquesta cova, al 1999 ja n’hi havia 6,4 Km., a l’any 2006 arribaren als 23 Km., en el 2007 s’havia arribat a 40 Km. i al 2008 s’anava  per els 55,7 però al 2010 ja se’n tenien explorats 65 i la cosa no ha acabat aquí perquè els companys diuen que queda bastant per explorar, pot ser que ara mateix ja n’hi hagi 67 Km. És la secció d’espeleobusseig del Grup Nord qui està fent les exploracions subaquàtiques i està descobrint de cada vegada més trams d’aquesta cavitat de Llucmajor. S’han emès documentals a diferents cadenes de televisió amb imatges espectaculars protagonitzades per els nostres espeleobussejadors.

A part de tot el que ja hem dit de la cova, també hi ha una zona amb un important jaciment paleontològic on s’estan fent importants estudis de restes de myotragus. Per això per la seva bellesa, fragilitat i per la quantitat d’espeleotemes poc freqüents, apart de la protecció que ja tenia: Lloc d’Interès Comunitari, inscrita a Red Natura 2000, ara s’intenta que sigui declarada Monument Natural. Esper que això vagi envant perquè aquesta cavitat realment és una gran obra de la Mare Naturalesa que ha de gaudir de la màxima protecció i no s’ha de veure afectada per les urbanitzacions que s’estan construint a sobre.

                                                                                               A.R.F.V.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentaris

jrv

arguments

jrv | 20/09/2011, 14:25

Irefutable l'argument de "Tomeu"

Tomeu

Re: Trescant pel món (CXLI) Cova del Pas de Vallgornera.

Tomeu | 20/09/2011, 06:56

El teus collons

Garci

Re: Trescant pel món (CXLI) Cova del Pas de Vallgornera.

Garci | 04/09/2011, 10:20

Pareix un altre món.

Pepe

OOOOOOOOOOOOOO

Pepe | 04/09/2011, 08:43

Espectacular.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb