URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Transgènics a Mallorca. Fins a quan?

Alternativa | 23 Setembre, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Aquests dies s'ha fet públic l'informe de Mallorca Lliure de Transgènics amb uns resultats gens positius. A Mallorca es segueixen cultivant moltes parcel·les amb plantes transgèniques de Monsanto.

Les plantes transgèniques son plantes que han nascut de llavors modificades genèticament per a fer-les més resistents a les enfermetats, més vistoses, més color i, sobre tot, son plantes que asseguren un gran negoci a les empreses fabricants com Monsanto. Com que son productes descoberts i patentats per les indústries alimentàries, aquestes detenten la seva propietat. Així, cap pagès d'arreu del món no en pot fer ús sense pagar a l'empresa els drets corresponents. Amés, aquestes plantes i els seus fruits no produeixen llavors per a poder sembrar-les l'any que ve, sinó que les seves llavors son "estèrils". Així, any rere any, els pagesos es veuen obligats a comprar noves llavors. Un negoci redó que no només afecta Mallorca sinó que empobreix el món sencer.

Amés, aquestes plantes trangèniques produeixen altres mals. Possiblement un dels pitjors és que estan acabant amb la producció d'espècies autòctones. Les varietats locals son més fràgils, produeixen menys i segurament son més feas a l'hora de la venta (però sense dubte son més saboroses). Així, els pagesos obtenen menys fruita i és més fea (es ven menys) si no sembren transgènics. I a això se li ha d'afegir que les varietats autòctones pròximes a cultius modificats genèticament es polinitzen i és perd l'espècie. 

A Balears la legislació és contraria i vigilant sobre aquest tema. El 2007es va aprovar la creació d'un Registre d'Organismes Modificats Genèticament a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears obligant als agricultors a informar dels cultius transgènics. També s'havia de crear una Comissió de Bioseguretat per controlar aquests cultius (la comissió s'ha reunit només un cop en tres anys, al 2010). A finals de 2007 es va aprovar la Declaració de les Illes com a Territori Lliure de Transgènics. Però això mai s'ha complit. 

En el marc d'aquestes campanyes, el maig de 2009 des d'Alternativa vàrem presentar una moció per declarar Pollença Lliure de Transgènics. Va ser aprovada amb l'única abstenció del PP. 

Però anys després, els cultius de transgènics, sobre tot del blat de les índies, continuen augmentant. Des de la plataforma Mallorca Lliure de Transgènics avisen de l'existència de diverses parcel·les amb cultius transgènics a la conca de sa Pobla (sa Pobla, Muro, Campanet i Búger). Concretament son camps de blat d’índies transgènics de la varietat Mon-810 de Monsanto.

Amb tot, el que podem fer nosaltres com a consumidors, és anar en compte a l'hora d'anar a comprar i exigir que els productes que comprem no singuin ni transgènics ni alimentats o fabricats amb transgènics. Podeu consultar la guia de productes elaborada per Greenpeace. Però també hem d'exigir al Govern Balear que compleixi amb la seva legislació i faci un exercici de transparència i acabi d'una vegada per totes amb els transgènics i el monopoli i destrucció que suposen.

 

Comentaris

Pepe

Re: Transgènics a Mallorca. Fins a quan?

Pepe "Rin tin tin". | 25/09/2011, 08:28

No he sentit les declaracions del batle i per tant no puc opinar, m'imagin que ràdio Pollença les pujarà.
Sé que no li va agradar que demanéssim que abans de presentar al Consell canvis als projectes d'obres i serveis del 2011 i projectes pel 2012, els havia de comentar i consensuar amb tots els grups. Som així d'estranys pensam que les inversions s'han consensuar, és més ens agradaria que els ciutadans poguessin participar de l'elecció d'aquest projectes.

jrv

Lipdup

jrv | 24/09/2011, 20:27

Sento haver ofés a algú, no era la meva intenció.
El cert és que a la reunió multitudinaria que és va fer al Centre Cultural uns dies abans, tan sols és va parlar de banderes pollencines i quatribarrades, al cap i a la fí la intenció era, és, que el municipi, la gent del poble, fes una aportació popular i voluntaria, i naturalment el símbol mes fàcil de aportar es la molt antigua senyera pollencina, sembla que no va ser així, fou tal volta una mancança mes, normal en una activitat en que participa gent molt diversa i molt difícil de coordinar, tal volta pel caracter relativament espontani i altruista. A mi també me sabria greu que qualcú capitalitzes aquesta activitat, seria un error i un perjudici. Tots els que hi participen, independentment de la seva adscripció politica, ho han de fer en defensa d'una llengua i una cultura, no de cap partit, per molt favorable aquest que sigui a aquesta cultura. Tan de bò que tots la defensasin a aquesta cultura, i ningú en meynsprees cap mai...
Per altra part, tinc a felicitar els organitzadors, perque això porta una feinada i maldecaps, però qualcú ho ha de fer si volem dignificar i donar valor a lo nostro, ningú de fora vindrà a fer nos la feina.

cans

Re: Transgènics a Mallorca. Fins a quan?

cans | 24/09/2011, 19:57

Una cosa es dir que ets com un ca rabios que t'han de donar menjar a part, i l'altra que t'han de donar a menjar a part, com un ca quan esta rabios. No justific el que ha dit, pero no fa falta canviar el que ha dit per tenir raó. A banda s'ha d'escoltar el context de perquè va fer el comentari.

Xisco

batle, guau!

Xisco | 24/09/2011, 18:29

On podem escoltar les declaracioms del batle ?

Miquel Sánchez

Re: Transgènics a Mallorca. Fins a quan?

Miquel Sánchez | 24/09/2011, 16:57

(h)ttp://www.dw-world.de/dw/article/0,,15413999,00.html?maca=spa-rss-sp-eco-1009-rdf

Interessant Grècia va condonar el 50% de la deuta alemanya després de la II Guerra Mundial

Joan

BATLE

Joan | 24/09/2011, 16:26

A mi que el batle parli d'aquesta manera d'Alternativa em sembla una gru falta de respecte digui lo que digui en JVC. Tot i que venguent de la dreta del PP no em sembla estrany

JRV

Rogelio

JRV | 24/09/2011, 08:27

Muchas gracias por leer mis comentarios, Rogelio, lamento que no le gusten, aunque algo habrà si los sigue leyendo.
Respeto su opinión, por muy desfavorable que sea, y más expresandola con corrección, que no siempre està presente en este blog, igual le pasa al seny.

Ichigo

Re: Transgènics a Mallorca. Fins a quan?

Ichigo | 23/09/2011, 19:21

Jo faria un contra-comentari: Tomeu Cifre és un psicòpata.
Funciona això?

Rogelio

jrv

Rogelio | 23/09/2011, 19:20

Señor Jrv, solo comentarle que en una parte de su ultimo comentario se ha descrito a si mismo: "tant de intolerant, fanatics i soberbis que pasturen a aquests poble", es mi opinion claro, despues de leerle en muchos de sus comentarios.

jrv

Endevant!

jrv | 23/09/2011, 18:09

No crec que a aquestes alçades de la d'existencia de Alternativa, una sortida de to del batlle, faci moura un pel la dinàmica de dialeg i constructiva, la que fa falta en aquests temps de crisi economica i de idees, Alternativa seguirà endavant en el que sigui constructiu. Ja tenim cuiro fet de reber de tant de intolerant, fanatics i soberbis que pasturen a aquests poble, res ens ve de nou.
En aquest cas estic segur que si Pepe està a la Junta de Govern, és per fer coses pel poble, no per besar els peus a ningú, i tampoc per deixar-se influir per els que no saben o volen, fer opossició, i afuen els cans.

Marti Cifre

CA DE BOU

Marti Cifre | 23/09/2011, 17:50

Avui el senyor batle a dit per la ràdio que els d'Alternativa eren com uns cans que els hi han de donar menjar a part i que els han de separar de la resta. Un lamentable exemple que ha durat una quans de minuts de veu.
Com a votant d'Alternativa en sento ofes i insultat per aquestes paraules i demano unes disculpes públiques el més aviat posible.

Miquel J. Garau

Re: Transgènics a Mallorca. Fins a quan?

Miquel J. Garau | 23/09/2011, 15:05

En serio tios sou collenuts!

Desenfeinats

Re: Transgènics a Mallorca. Fins a quan?

Desenfeinats | 23/09/2011, 14:52

Quines poques feines que tens Miquel-Llorenç

Llorenç

Re: Transgènics a Mallorca. Fins a quan?

Llorenç | 23/09/2011, 14:45

Miquel J. garau
Que no ho sabies, aquesta es la dinàmica pròpia d'Alternativa, normalment seguida de paraules de descredit i que rossen l'insult cap a aquells que no opinen com ells.
Són uns experts en contaminar sense demostrar res

Miquel J. Garau

Re: Transgènics a Mallorca. Fins a quan?

Miquel J. Garau | 23/09/2011, 14:42

Pepe ets un manipulador. Agafant la barra de recents a la que m'ha remès anteriorment en Joan C. Si no he comptat malament n'apareixen 30, i tretze no tenen a veure amb política municipal!

però be no contestau a la meva pregunta.

Alternativa per Pollença

Re: Transgènics a Mallorca. Fins a quan?

Alternativa per Pollença | 23/09/2011, 14:24

I més lectures per a Miquel. En aquest cas les excuses del senyor Delgado.

Delgado negó subvenciones culturales ´para no prevaricar´
El conseller de Turisme, que apoyó al principio el Festival de Pollença, no pudo ignorar los criterios del concurso

www.diariodemallorca.es/sociedad-cultura/2011/09/23/delgado-nego-subvenciones-culturales-prevaricar/705577.html

Alternativa per Pollença

Re: Transgènics a Mallorca. Fins a quan?

Alternativa per Pollença | 23/09/2011, 14:24

I més lectures per a Miquel. En aquest cas les excuses del senyor Delgado.

Delgado negó subvenciones culturales ´para no prevaricar´
El conseller de Turisme, que apoyó al principio el Festival de Pollença, no pudo ignorar los criterios del concurso

www.diariodemallorca.es/sociedad-cultura/2011/09/23/delgado-nego-subvenciones-culturales-prevaricar/705577.html

Pepe

Re: Transgènics a Mallorca. Fins a quan?

Pepe | 23/09/2011, 14:22

Parlant de coses més serioses, i que ens afectan i ens afectaran, és lamentable veure com a pesar de les declaracions institucionals no es fa res per evitar l'extensió de transgènics a la illa

Pepe

Re: Transgènics a Mallorca. Fins a quan?

Pepe | 23/09/2011, 14:19

Miquel respecte al teu comentari que parla de "descens dràstic d'articles de política municipal a favor de l'increment d'articles de caire mes generalista?" no se sosté matemàticament parlant.
Dels 12 darrers articles 9 són d'àmbit municipal.

Pepe

Re: Transgènics a Mallorca. Fins a quan?

Pepe | 23/09/2011, 14:15

Respecte al Festival a tots els grups de l'oposició presentam una moció conjunta al ple del proper dijous presentar una moció demanant al
conseller de turisme el compliment de la seva paraula i el seu suport a la
passada edició del Festival i a les del futur.

Alternativa per Pollença

Re: Transgènics a Mallorca. Fins a quan?

Alternativa per Pollença | 23/09/2011, 14:12

MiQuel, una lectura sobre un tema de Pollença publicat avui a la Tribuna de Mallorca
Desacord amb l’actitud del batle de Pollença sobre el Pla d’Obres i Serveis.
Alternativa per Pollença mostra el seu desacord amb l’actitud del batlle de Pollença en la qüestió de les inversions del Pla d’Obres i Serveis i amb les seves decisions unilaterals...

www.tribunamallorca.org/not%EDcies/pol%EDtica/desacord-amb-l%92actitud-del-batle-de-pollen%E7a-sobre-el-pla-d%92obres-i-serveis/

Garci

Re: Transgènics a Mallorca. Fins a quan?

Garci | 23/09/2011, 13:07

Bones Miquel. Des de fa més de 5 anys publicam a diari un article i anem alternant articles més generalistes i articles de política local. Crec personalment que tot és imoportant. I el tema dels transgènics és un tema que ens afecta als pollencins.

De tota manera, estam oberts a la teva col·laboració i publicam articles de qualsevol que vulgui publicar-hi. Així que t'animo a escriure sobre política loca i els temes que creguis importants.

Miquel J. Garau

Re: Transgènics a Mallorca. Fins a quan?

Miquel J. Garau | 23/09/2011, 10:08

Moltes gràcies Joan tot i que llegint l'article trob a faltar alguna cosa mes que simplement relatar el que ja sabíem copeja diaris, meam si no convendria com q partit de l'oposició fotrà una bona reprimenda al Batle per haver-se quedat calledet i no haver fet el mateix que el Batle Pastor amb el festival de Teatre.

Joan C

Re: Transgènics a Mallorca. Fins a quan?

Joan C | 23/09/2011, 09:33

Miquel si mires a la columna de la dreta hi ha una columna que posa recentment, si baixes un poc veuras un article que diu precisament "la presa de pel del conseller de turisme.
De totes formes s'hi hi ha temes municipals que et preocupen, aquest bloc està obert a la teva colaboració.

Miquel J. Garau

Re: Transgènics a Mallorca. Fins a quan?

Miquel J. Garau | 23/09/2011, 09:20

No fa molt en aquest blog vaig llegir que ereu un partit municipalista, així era, un entrava aquí a diari trobava articles sobre la política Pollencina. A que es deu idò que darrerament hi hagi hagut un descens dràstic d'articles de política municipal a fvor de l'increment d'articles de caire mes generalista?
Perquè no serà que no hi hagi temes per tractar: La retirada de la subvenció del festival després que el conseller l'hagués compromès públicament i que el Batle no hagui dit ni "mu" per exemple...

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb