URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CXLVII). El talaiòtic a la badia de Pollença.

Alternativa | 16 Octubre, 2011 06:00

El talaiòtic o cultura talaiòtica és un període de la prehistòria de Mallorca i Menorca que va més o menys des del 1500 aC. fins a la conquesta Romana, situada cap al 123 aC amb l'arribada de Cecili Metel. Tot això a grans trets, ja que hi ha diverses interpretacions i cronologies fetes pels experts. Aquest període se l'anomena talaiòtic pels seus edificis emblemàtics: els talaiots. 

Els talaiots son uns dels monuments més vistosos de la nostra prehistòria. Aquests edificis son en forma de torre (de planta quadrada o circular), construits a base de grans blocs de pedra i se'n conserven molts al llarg de la geografía insular, ja siguin aïllats o en poblats. Al llarg dels anys hi ha hagut múltiples interpretacions de perquè servien. I avui en dia podem descartar que fossin recintes funeraris o cases dels caps. Però per altre banda pareix clar que els terrats tingueren una funció de vigilància, comunicació i control territorial. Amés, sabem que s'utilitzaren com a llocs de reunió col·lectiva (a l'interior o exterior), com a magatzem, habitatge, tallers, carniceries, etc. Així, els talaiots tingueren diferents funcions depenent de les necessitats dels propis talaiòtics.

Els talaiòtics vivien bàsicament de la cria de ramaderia, complementada amb un component agrícola y de recolecció de vegetals silvestres, amés de la caça i la pesca. En el terreny polític, la presència ocasional d'armes de bronze, l'emplaçament estratègic d'alguns talaiòts i la possibilitat de que bona part dels poblats estiguessin amuradats, fa suposar l'existència de conflictes, encara que no es pot determinar la naturalesa d'aquests. Per altre banda, l'anàlisis dels llocs d'enterrament no ens permet observar cap tipus de jerarquització política. Els enterraments eren col·lectius i sense diferències significatives.

A Pollença la cultura talaiótica també tingué una gran presència. Fins i tot avui en dia es poden trobar molts vestigis d'aquesta cultura prehistòrica per les nostres muntanyes. Però és a les terres més properes a la badia que s'extenen per la marina, on es poden veure més fàcilment alguns talaiòts. A les fotografies hi ha en primer lloc les restes del talaiot d'Almadrava, a la carretera de can Cap de Bou. El segon son les restes d'un llenç de murada o estructura a can Xisco. Les dues fotografies següents son de les restes d'un talaiòt que fa de fonaments a una caseta i d'un pou, que podem trobar a mà dreta a la carretera d'Alcúdia a Pollença, ja al terme municipal d'Alcúdia. A continuació podem veure tres fotografies del poblat talaiòtic de can Daniel, probablement el poblat talaiòtic més gran de Mallorca i del que avui només en queden algunes estructures com dos talaiòts, troços de murada i algunes estructures difícils d'identificar. Però aquests només son uns pocs exemples dels nombrosos talaiots que hi podem trobar a aquesta zona.

A Pollença hi ha classificats (tot i que segur que n'hi ha més): POBLATS: Can Daniel, Can guilló, Marina, Ariant, Can Pontico, Can Bosc, Can Martorellet, Albercuix. TALAIOTS CIRCULARS: Fartaritx, Vidalet, Can Daniel 3, Can Daniel 1, Can Daniel 2, Can Guilló, Can Vidalet, Llenaire 2, Albeguins,  El Vilar, Fartaritx del Racó. TALAIOTS QUADRATS: Llenaire, Almadrava, La Cisterna, Marina, Can Vidalet 1,  Can Vidalet 4, Can Vidalet 5, Can Vidalet 6, Can Vela Gran, Can Vela Gran 2,  Can Vela Petita, Sa Font, Ses Timbes,  Rafals den Pinyano, Can Morell, TÚMULS ESGLAONATS, Can Vela, Can Morell, Marina, Can Vidalet. PLATAFORMES ESGLAONADES: C. Gatulles, Penyal Roig, Boquer. COVES FUNERÀRIES:  Cova del pi, Avenc de la Punta.

Seria molt interessant poder excavar aquests i altres jaciments prehistòrics del nostre municipi i descobrir més sobre la vida i activitat dels nostres avantpassats. Si més no, convendria acondicionar els espais per a que no continuin degradant-se i al final ja no en quedin més que cuatre pedres enormes.

PJG

 

 

 

 

 

 

 

Comentaris

Garci

Re: Trescant pel món (CXLVII). El talaiòtic a la badia de Pollença.

Garci | 23/07/2012, 07:52

Bones Angel. La veritat és que posar en valor el nostre patrimoni i la nostra història és més que necessari. Iniciatives com la que has posat en marxa son un molt bon principi. I tenim la sort que hi ha prou bibliografia per situar aquestes restes que queden arreu de l'Illa. Desgraciadament encara hi ha poc excavat.

Angel

Talayots

Angel | 22/07/2012, 21:32

Bones tardes a tots i enorabona per aquesta feina. Fa uns mesos vaig agafar sa curolla de trobar talayots i estic fent un mapa de fotos dels que vaig trobant, si li voleu pegar una ullada, ho podeu trobar aqui: www.panoramio.com/map/?user=5903005

Li falta molta feina, ja ho anire ampliant. Alguns no estan exactament geolocalitzats pes tema de s'expoli que deieu. Salut!

Garci

Re: Trescant pel món (CXLVII). El talaiòtic a la badia de Pollença.

Garci | 16/10/2011, 16:29

Per cert, he d'agraïr a Pere Cànaves (de la Punta) que m'hagi descobert gran part del patrimoni prehistòric del nostre municipi. Amés, alguna d'aquestes fotografies son fetes en una excursió feta amb ell.

Garci

Re: Trescant pel món (CXLVII). El talaiòtic a la badia de Pollença.

Garci | 16/10/2011, 16:27

Si, a l'inventari només he recollit el que he trobat als llibres sobre la prehistòria mallorquina. Però hi ha molts jaciments que no figuren als llibres i encara molts més que estan per descobrir.

El problema és que com que no s'hi actua, desvetllar jaciments pot portar al seu expoli i no a la seva excavació.

ARFV

Re: Trescant pel món (CXLVII). El talaiòtic a la badia de Pollença.

ARFV | 16/10/2011, 16:25

Hola P. Cànaves, per una sèrie de qüestions no he pogut fer article des de el diumenge 2 de setembre i segurament estaré alguna setmana més sense fer-ne. És en Garci qui els fa per el moment. Moltes gràcies per les paraules però el mèrit és només seu.
Estic d’acord que podria servir de base per a un inventari però segur que encara l’haurà d’ampliar.
Salut.

P. Cànaves

vergonya cavallers

P. Cànaves | 16/10/2011, 14:18

no soc xovinista, però a pollença tenim el mes gran i mes estens patrimoni taleòtic i navetiforme de les balears, està completament deixat i abandonat. aquest article teu toni, podria esser la base per un futur inventari i així el poders publics tendrien on aferrar.se. sdalut i moltes gràcies per la teva bona feina. P de P.

Garci

Re: Trescant pel món (CXLVII). El talaiòtic a la badia de Pollença.

Garci | 16/10/2011, 12:35

Gràcies Toni. Quan es fa una cosa que agrada...

ARFV

Re: Trescant pel món (CXLVII). El talaiòtic a la badia de Pollença.

ARFV | 16/10/2011, 08:58

Molt interessant Pere, no hi ha com una bona explicació d’un expert en el tema.
Salut.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb