URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

El patrimoni arquitectònic del Port de Pollença (2)

Alternativa | 29 Octubre, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

 Al ple de dijous es va aprovar per unanimitat la moció per la protecció d'edificis singulars del passeig Voramar-Colón-Hernán Cortés i treballar en l'elaboració del catàleg municipal de Patrimoni presentada per Alternativa, PSM i Esquerra Republicana. 

A la moció que s'ha aprovat l'Ajuntament s'ha compromés a:

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4

- Utilitzar tots els recursos legals possibles per evitar la pèrdua dels immobles del Passeig Voramar-Colón-Hernan Cortes assenyalats en l'informe del Departament del Patrimoni de 30 de juny de 2008, .-

- Es procedirà a treballar en l'elaboració del Catàleg municipal de Patrimoni per a la seva aprovació amb la màxima celeritat, a fi d'evitar pèrdues pel patrimoni històric i artístic de Pollença.

- L'Ajuntament de Pollença sol·licitarà al Consell de Mallorca que es prenguin les mesures pertinents per la protecció d'aquests edificis i evitar el seu enderrocament.

Cal fer d'una vegada el catàleg de protecció d'edificis i elements d'interès històric arquitectònic i paisatgístic que es va aturar a la passada legislatura, quan no es va contestar a les deficiències que es va demanar esmenar  des de la direcció de patrimoni.


Entre les esmenes proposades per la direcció de Patrimoni es demanava a l'Ajuntament revisar l'arquitectura turística i hotelera del municipi, entre elles les cases de primera línia com  Can Franc. Com deia la direcció de patrimoni totes aquest cases són mostres significatives de l'arquitectura regionalista. 

A la següent fotografia, que ens ha fet arribat el company Joan Ramon, podeu veure al fons , talment com ara, però sense els pins i els arbres que l'envolten, la casa de Can Franc, o Can Llobera, abans, els nins li dèiem "Casa Dracula" o " ca les bruixes", pel seu aspecte senyorial i estar envoltada d'un frondós jardí amb grans pins. A la seva esquerra se veu l'antigüa ermita de Can Singala, i de primer plà, Can Pescador.


Noteu que un poc a la dreta de Can Pescador, al fons, se veu la Casa de Can Albis, que fou enderrocada fa uns 20 anys, Can Serra, Can Lobera, encara existent i propietat d'un alemany, i finalment Can Franc(Can Llobera sembla, també) Totes tenen la mateixa planta, pareixen fetes amb els mateixos planols...

 A continuació la moció que vam presentar i que va redactar el regidor del PSM en Tomeu Cifre Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4


Els portaveus dels grups municipals sotasignants Alternativa, PSM i Esquerra presenten a consideració del Ple, per tal que sigui estudiada i debatuda en la propera reunió del mateix, la següent,

MOCIÓ:

PROTECCIÓ D'EDIFICIS SINGULARS DEL PASSEIG VORAMAR - COLÓN - HERNAN CORTES

Al Port de Pollença encara queden mostres de l'arquitectura turística i de segona residència, mostres significatives de l'arquitectura regionalista de principis de segle XX. Aquestes edificacions eren molt habituals en el Passeig Voramar,  Colon i Hernan Cortés del Port de Pollença. Aquestes edificacions, juntament amb els caràcter del passeig, han convertit aquest indret en un dels més valorats turísticament del Port de Pollença.

Malauradament, un planejament urbanístic poc respectuós amb la tipologia pròpia de la zona, ha anat substituint aquelles antigues cases unifamiliars de planta baixa o planta i pis, per nous blocs d'apartaments.

Així i tot encara queden alguns exemples significatius d'arquitectura d'aquesta època, com esCan Franc, habitatge situat en primera línia allà on el Passeig Voramar es converteix en el Colom. L'adreça postal d'aquest immoble es la de Carrer Far num. 2.

Aquests edificis del Passeig Voramar-Colon-Hernan Cortés varen esser considerats pel propi Departament del Patrimoni del Consell de Mallorca com a mereixedors de  la protecció municipal i ja en el seu informe al Catàleg de 30 de juny de 2008 es demanava la catalogació del mateixos.

També en els darrers anys hem pogut veure la demolició d'algun altre edifici amb interès històric-artístic (com Can Colom a Sant Vicenç) o la seva transformació total, pel fet fet no no comptar amb un Catàleg municipal de Patrimoni que protegeixi tant aquests edificis com altres elements d'interès patrimonial.

Per tot això,

Es demana ladopció del següents acords:

Primer.           L'Ajuntament de Pollença utilitzarà tots els recursos legals possibles per evitar la pèrdua dels immobles del Passeig Voramar-Colón-Hernan Cortes assenyalats en l'informe del Departament del Patrimoni de 30 de junt de 2008, entre ells l'anomenat edifici de “Can Franc”, inclosa la caducitat de les llicències concedides.

Segon.                        Es procedirà a treballar en l'elaboració del Catàleg municipal de Patrimoni per a la seva aprovació amb la màxima celeritat, a fi d'evitar pèrdues pel patrimoni històric i artístic de Pollença.

Tercer.                        L'Ajuntament de Pollença sol·licitarà al Consell de Mallorca que es prenguin les mesures pertinents per la protecció d'aquest edifici i evitar el seu enderrocament.

Comentaris

maria

Re: El patrimoni arquitectònic del Port de Pollença (2)

maria | 31/10/2011, 14:50

gràcies per les vostres respostes. m'he guardat la foto, i al final del camí sí que s'intueix alguna cosa. Pel que deis, entenc que can Franc es degué construir en el segle XIX.

Pepe

Re: El patrimoni arquitectònic del Port de Pollença (2)

Pepe | 30/10/2011, 15:44

Gràcies Josep, no hem pogut parlar per telèfon però la moció que es va aprovar finalment és aquesta que hem penjat.

josep

El patrimoni arquitectònic del Port de Pollença (2)

josep | 30/10/2011, 15:11

Una bona noticia. Ara es tracta de fer efectives les demanades i que l'Ajuntament no es dormi, especialment amb can Franc que té un perill inminent i aprofitamt que ARCA ha demanat la seva protecció al Consell.
També seria important que el cataleg inclogui altres cases del Moll que es troben a altres zones i també són de gran valor. Hem de tenir en compte que més enllà del valor que pugui tenir una edificació determinada, s'ha de contar també en la contribució del conjunt de cases, xalets i establiments turístics historics que queden en seguir fent reconeixible el paisatge i el caracter d'un lloc, això també s'hauria de valorar en el catàleg.

Alternativa per Pollença

Re: El patrimoni arquitectònic del Port de Pollença (2)

Alternativa per Pollença | 30/10/2011, 09:33

Can Franc és al final del camí,a l'original si que es veu bé. És un problema de resolució, ens sap greu però de moment és el que podem penjar, si podem procurarem millorar en un futur la qualitat de la imatge.

jrv

Datació

jrv | 30/10/2011, 09:15

La datació és de abans de 1900, perque la foto és feta del capellà Llobera, que traspassà abans d'aquesta data.

maria

foto

maria | 30/10/2011, 08:15

bones,
jo a la foto que heu possat som incapaç de veure can Franc. potser sigui un tema de resolució, no sé, però només aconsegueixo veure la caseta de pescadors que està en primer pla. seria ben interessant poder veure a la foto això que deis que hi ha, així com poder tenir-ne la datació.
salut!

Garci

Re: El patrimoni arquitectònic del Port de Pollença (2)

Garci | 29/10/2011, 10:54

Una molt bona notícia l'aprovació d'aquesta moció. Crec que no ens podem permetre perdre més elements patrimonials. Si no conservam el nostre patrimoni estem esborrant el nostre passat.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb