URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Clubs esportius

Alternativa | 31 Octubre, 2011 07:00 | facebook.com twitter.com

Un interessant article del nostre coordinador als temes esportius, Joan Cifre Cerdà.

El primer que he de dir respecte al funcionament dels clubs esportius és que és un model totalment esgotat. Els clubs són entitats privades sense ànim de lucre que sobreviuen amb els diners públics que provenen de les subvencions, principalment de l’ajuntament. És veritat que també hi ha, o hi havia, subvencions del Consell de Mallorca, però aquestes requereixen un nombre de practicants als quals desgraciadament sols hi arriben els clubs de futbol o alguns clubs de bàsquet amb molts de federats.

Cal dir que els ajuntaments, a part de les corresponents subvencions, col·laboren cedint les instal·lacions i pagant l’aigua i corrent elèctrica d’aquestes instal·lacions. Una de les qüestions que normalment es planteja és si els clubs, com entitats privades que són, haurien de pagar el lloguer de les instal·lacions. Qualsevol que tingui una mínima relació amb un club esportiu sap que això es pràcticament incompatible amb la supervivència d’un club esportiu de base.

Abans de plantejar segons quines qüestions respecte als club esportius ens hauríem de preocupar de com funcionen i quines problemàtiques tenen:

La principal despesa que tenen els clubs són els arbitratges i els sous dels entrenadors. Respecte als arbitres s’ha de dir que al menys en bàsquet les categories escolars estan subvencionades, però els clubs han d’avançar els diners i els cobren (quan els cobren), patint les magarrufes de les federacions. Quan parlam de categories superiors a la Juniors la despesa deixa d’estar subvencionada i és bastant important. L’altra gran despesa és el sou dels entrenadors, el problema és que com que aquests no es donen d’alta a la seguritat social no s’admet com a despesa a l’hora de justificar les subvencions.

Els temps en que els entrenadors i arbitres eren pares, professors i aficionats que feien aquestes funcions sense cobrar ha passat a la història. Avui en dia arribar a tenir un títol d’entrenador suposa una gran despesa de temps i diners, i és lògic que es vulgui rendibilitzar. Això sense tenir en compte les altres titulacions, ja que en gran part els entrenadors actuals dels clubs esportius tenen un títol universitari.

A l’àmbit dels patrocinadors privats cal tenir en compte dues coses. Una gran part dels patrocinadors que venien del sector de la construcció, per qüestions obvies han deixat de ser-ho, el hotelers no tenen cap tipus d’implicació i sols queden les petites empreses propietat dels pares o familiars dels jugadors, i no sabem fins quant queda Colonya com a representant del que eren les Caixes.

Una altra problemàtica és la d’aquells clubs que no poden fer ús de la publicitat estàtica, bé perquè utilitzen instal·lacions que no ho permeten o bé perquè actuen a l’aire lliure.

L’actual situació econòmica dels Consistoris, juntament amb l’augment que cada any experimenten els clubs, els està obligant a plantejar la reducció de les subvencions o a reduir les seves ajudes. És inviable pensar que els ajuntaments podran suportar sols damunt les seves esquenes  el gran pes econòmic que suposaria un nou model del funcionament dels clubs  adequat als nous temps.

La solució passa per una major implicació tant dels patrocinadors privats (difícil en la conjuntura actual) i sobretot de les Comunitats Autònomes i el mateix Estat, que haurien de redistribuir els diners públics que dediquen a l’esport d’elit cap els sectors dels clubs de base, que són el que realment acosten els valors de l’esport cap a la societat.

En definitiva, el tema dels clubs encara no passa de l’àmbit municipal, mentrestant haurem de tenir molta cura a l’hora de plantejar segons quines qüestions que poden posar-los en perill.

 

 


Comentaris

Ichigo

Re: Clubs esportius

Ichigo | 31/10/2011, 09:44

I encara diuen que privatitzar pot ressoldre problemes? Si finalment ho empitjoraran tot. Seria com tornar a l'Egipte dels faraons i que tothom s'hagués fet esclau. O pitjor encara, tornar a l'Europa de les dictadures i que fòssim jueus en perill de ser assassinats.

Garci

Re: Clubs esportius

Garci | 31/10/2011, 09:02

Molt bon article Joan. Se nota que conèixes la realitat en primera persona. Té molt mala solució en un moment en que tant pares com administracions passen per una molt difícil situació econòmica.

Joan Ramon

Doblers

Joan Ramon | 31/10/2011, 08:05

Veig que el tema econòmic i un sistema de privatització en tots els aspectes, va fent que activitats de tot tipus, siguin dificultoses asegons quines capes socials , per l'altre solució que veig és de pujar quotes als jugadors, però això faria que els de famílies amb ingressos més baixos no poguessin jugar, i no és el més aconsellable.
Bon article Joan.
Salut.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb