URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CL). Colònia agrícola de son Mendivil.

Alternativa | 06 Novembre, 2011 07:00 | facebook.com twitter.com

A les terres de Son Mendívil situades al terme de Llucmajor crida l’atenció el conjunt de cases derruïdes que es troben entre un gran pinar prop de la possessió del mateix nom. Ens estranya trobar tal paisatge a uns quans kilòmetres del nucli urbà de Llucmajor. Encara avui resten unes deu cases de les quals sols se’n conserven les façanes principals i alguns murs, pous, canaletes, etc.  Què era exactament aquell petit poble?. Ens remuntem al juny de 1868 quan té lloc la Llei de Colònies Agrícoles i Poblament Rural a l’Estat Espanyol per a terres de sòl agrari pobre. Els posseïdors d’un terreny d’aquest tipus podien edificar cases i estaven exempts de pagar impostos de consum i del sorteig en quintes, curiosament mesos més endavant l’abolició dels impostos de consum i de les quintes serà un dels lemes més populars de la Revolució de Setembre de 1868 coneguda com la Gloriosa. La colònia de Son Mendívil la fundà a 1876 Antoni Mendívil Borreguero i tenia una extensió de 287 hectàrees i 84 àrees. En els inicis s’establiren 23 famílies d’arreu de Mallorca. El 1881 tenia 115 habitants, poc a poc anà caient en declivi i a 1898 tan sols hi quedaven 3 famílies.

La colònia de Son Mendívil no fou la única que s’impulsà a Mallorca, en total entre 1874-1891 n’hi hagué 9. La primera colònia fou la colònia de San Jordi fundada a 1870 pel marquès del Palmer. Poc després es creà la de Ses Comunes Velles situada a Campos, aquesta fou fundada a 1874 per Guillem Ignasi Mas. El 1879 es fundà la colònia des Fusterets a Sa Pobla, aquesta fou promoguda pel republicà Joaquim Fiol, principal seguidor d’Emili Castelar a Mallorca, la dels Fusterets fou impulsada juntament amb la companyia anglesa que per aquells moments treballaven en la dessecació de s’Albufera de Mallorca, una companyia que va propiciar la introducció del protestantisme a l’illa. Altres d’aquestes colònies avui han esdevingut vertaders nuclis de població com: sa Colònia de Sant Pere, sa Colònia de Sant Jordi de Campos, Porto Colom i Porto Cristo. Segons la llei aquelles colònies a més de 7 kilòmetres de la població més pròxima i amb més de cent cases s’hi havia de construir una església amb un capellà, un metge, un manescal, un mestre per a nins i per a nines, etc. serà el cas d’algunes que llavors es convertiren en vertaders nuclis.

Per una banda imaginem que la idea de no haver de pagar imposts de consum i la possibilitat de poder-se lliurar del servei militar degué atreure molta gent i suposaren grans beneficis per la gent pertinent a les classes més desafavorides, fins i tot alguns d’aquells que un dia es veren forçats a l’emigració es convertiren en petits propietaris jornalers. Però no hem d’oblidar que els vertaders beneficiaris d’aquesta legislació foren els grans propietaris que estaven exempts de pagar impostos i a més veien com les seves terres més dolentes eren roturades i convertides en productives amb la sembra d’ametllers, figuerals, vinyes, etc.

A 1891 la llei arribà al seu fi i tan sols sobrevisqueren les colònies que avui han canviat totalment la funció per la qual foren creades i s’han convertit en indrets turístics, d’oci i estiueig. A Son Mendívil en canvi en resta una altra imatge que ens permet recrear vertaderament allò que foren les colònies agrícoles dels segles passats, un hàbitat per pagesos pobres amb els seus pous, forns de pa i piques per rentar la roba, en definitiva unes terres d’esperança en un món ple de desigualtats.

Text: Mina Puccinelli.

Fotos: PJG.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Comentaris

jrv

Capo

jrv | 07/11/2011, 09:04

L'article d'en Pedro Aguiló és digne del Vokischer Beaobachter en els seus millors moments del nazisme.
Lamentable, però en el seu millor estil de mes papiste que el Papa, crec que fa un mal servei a la familia March, però ja se sap al que pot arribar el sevilisme cruel.

Pepe

Re: Trescant pel món (CL). Colònia agrícola de son Mendivil.

Pepe | 06/11/2011, 22:36

Coincideix amb Toni, molt bon article, aquesta secció és un plaer i un oasi.

ARFV

Re: Trescant pel món (CL). Colònia agrícola de son Mendivil.

ARFV | 06/11/2011, 12:27

Enhorabona Mina i Pere. Molt bon article.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb