URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Qui contamina paga.

Alternativa | 08 Novembre, 2011 07:00 | facebook.com twitter.com

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

La nostra companya Mª Carmen Palma ha escrit aquest excel·lent article sobre els fems i el reciclatge.

Cada pollencí genera més de mitja tona de fems cada any, però enguany només s’ha reciclat un 11,68%. Un important percentatge acaba als abocadors, cosa que no només té conseqüències mediambientals negatives, sinó que també ens perjudica econòmicament.

La qüestió és que els articles que tirem a un contenidor de Recollida Selectiva suposen un estalvi de tractament de fems, el que significaria una “hipotètica” baixada de les taxes que paguem tots els ciutadans. Per posar un exemple clar i proper, l’any 2008 es varen reciclar 324,8 tones més que enguany, el que ha suposat un increment en el cost de tractament en 46.135,11€.

Com a possible solució, l’Ajuntament ha plantejat  una sèrie de mesures incentivadores com són les bonificacions per ús de la Recollida Selectiva. Aquestes bonificacions oscil·len entre un 13,8% i un 55,2%, segons el productor i les fraccions separades; el problema és que s’apliquen prèvia verificació de forma qualitativa per part de l’empresa recollidora. De cara a la població general, es contemplen rebaixes dinamitzadores de la Recollida Selectiva per particulars, fins a un 85% de descompte en el tractament. Aquest fet  implica el desenvolupament d’un servei voluntari d’Inspecció Tècnica de Residus  (ja desenvolupat amb èxit a altres municipis), consistent en diferents inspeccions aleatòries als residus generats pels particulars inscrits voluntàriament en el programa, de forma que si es verifica la correcta gestió de residus es puguin aplicar descomptes pels ciutadans inscrits de fins el 85% del cost del tractament: 52,25€.  L’inconvenient és que només afectarà a 200 famílies, que li veuran realment un benefici econòmic al reciclatge. Per altra banda, també hi ha el compromís que els usuaris domèstics puguin veure desglossat en el seu rebut allò que s’estalvien gràcies a la fracció que es gestiona selectivament.

Al 2012 EMSER, l’empresa municipal de l’Ajuntament, ha de fer-se càrrec de la recollida dels contenidors de reciclatge, ja que el Consell deixa de donar aquest servei. Això significa 104.285,71€ de cost, malgrat tot,  permetrà un major control sobre el comportament de cada establiment pel que fa a la gestió dels residus.

El que demanem és que dotin al municipi de sistemes automàtics de seguiment i pesatge als serveis de Recollida Selectiva, per donar un rigor tècnic als descomptes que s’han d’aplicar, cosa que actualment és impossible sense els esmentats mitjans. Aquesta solució l’ha adoptat Sant Llorenç des Cardassar, estalviant-se 120.000€ anuals per la reducció dels fems que s’envien a la incineradora. Val la pena, no?

Per això és imprescindible realitzar una inversió en quant a adaptació tècnica i tecnològica, així com el desplegament logístic, per tal de donar resposta a la gran demanda de recollides específiques dels productors comercials, una vegada s’entengui que, amb aquestes taxes, qui contamina paga.

 

 

Comentaris

jrv

Sectes

jrv | 09/11/2011, 07:41

El mes decebedor és veura els partits, especialment els majoritaris, convertits en sectes integrades per majoria d'aprofitats, o al manco massa aprofitats que medren, on l'interés general és el que menys preocupa...
I els votants, narcotitzats, o ja sabeu: un milió de mosques no és poden equivocar, etc.

Joan Ramon

Re: Qui contamina paga

Joan Ramon | 08/11/2011, 22:48

D'acord amb el que apuntau tan Pepe Com Trugut, els càrrecs públics han de mantenir uns mínims, i els partits no han de permetre que aquests mínims siguin rebasats.

Salut

Pepe

Re: Qui contamina paga.

Pepe | 08/11/2011, 22:19

Totalment d'acord Turgut.

Pepe

Re: Qui contamina paga.

Pepe | 08/11/2011, 22:06

Un bon comentari al twiter sobre el debat d'ahir; " dos señores que dicen no saber el costo de su campaña electoral (entrevistas al follonero) van a monologar sobre nuestra puteada economía."

turgut

Re: Qui contamina paga.

turgut | 08/11/2011, 21:52

Lo de na Francisca Pol penjant el fotomontatge de la ministra Chacon es vergonyos i exigeix la intervencio immediata dels dirigents populars per fer-la fora de tots els carrecs que ostenta. Crec que no es candidata a res, es suplent a una llista, pero això es igual. Se l'ha d'expulsar de qualsevol carrec public si en te.

Pepe

Re: Qui contamina paga.

Pepe | 08/11/2011, 21:35

M'imagin que la resta de partits posaran la corresponent denúncia davant de la Junta Electoral.
Igual de vergonyós és el que va fer a facebook la candidata del PP pujant un fotomuntatge denigrant a la ministra de Defensa.
www.diariodemallorca.es/mallorca/2011/11/08/candidata-pp-pifia-chacon/718335.html

Joan Ramon

Electoralisme nociu.

Joan Ramon | 08/11/2011, 20:49

Avui des del PP, no se si via Consell o Parlament han convocat a diferents associacions de persones majors, penso que des del Consell,entre elles les del Port de Pollença a Binicomprat, per parlar dels pagaments a aquestes entitats, resulta que s'han trobat que el que realment hi havia alla era un miting del PP.
Molt fort trob.

Pepe

Re: Qui contamina paga.

Pepe | 08/11/2011, 20:18

En principi només es farà amb 200 famílies voluntàries,la idea és que tingui un valor didàctic la selecció no es va dir com es faria. Evidentment és una mesura bona però insuficient.

Mari Carmen Palma

Re: Qui contamina paga.

Mari Carmen Palma | 08/11/2011, 19:07

El programa està pensat per 200 famílies, però supòs que si és efectiu i els resultats són positius la xifra podria augmentar. En Pepe m'ha proporcionat la informació, així que ell és qui pot aportar-ne més.

Joan C

Re: Qui contamina paga.

Joan C | 08/11/2011, 18:35

Interesant article. Hauriem de cercar la manera de que el reciclatge ens sigui més rentable. És complicat però coses més complicades s'han aconseguit

Tofol Plomer

qui contamina paga

Tofol Plomer | 08/11/2011, 17:16

La idea es bona, però ¿nomès pot afectar a 200 famílies? el sou de la persona que faria aquestes inspeccions a famílies voluntàries ¿ no serà més alt el sou que l'estalvi? ¿com es farà la selecció de voluntàris?¿els promers 200 que arribin? i si els altres pollencins també reciclen ¿han de ser discriminats? La idea en si me pareix molt positiva, el que no veig clar es la forma d'aplicació, reconeig que no es fàcil, però ojalà un dia es pogués posar un sistema de control on tothom pagués pel pes del fems que fa però aixó comprenc que està a anys lluny, però tampoc cal desanimar-se de mes verdes n'an caigudes.

jrv

Mal gust.

jrv | 08/11/2011, 16:45

Si a mes era ofensiu el comentari, ben fet Miquel, fos contra qui fos. Ja està be d'agressivitat excessiva i innecessaria

Miquel Sánchez

Re: Qui contamina paga.

Miquel Sánchez | 08/11/2011, 14:58

S'ha esborrat un comentari de mal gust, a més l'establiment esmentat està tancat actualment.

Pepe

Re: Qui contamina paga.

Pepe | 08/11/2011, 10:28

El més surrealista del tema dels fems és que a TIRME li surt més rentable incinerar que reciclar.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb