URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CLII) Torre des Castellar.

Alternativa | 20 Novembre, 2011 07:00

Esper  que no vos desagradi el tema però és que Menorca té tant de què parlar que pareix quasi inesgotable. Fa poc que hi estiguérem uns quants dies i la veritat és que com més territori recorres més llocs vols veure, pareix que hauria de ser al contrari. La qüestió és que duim una llista de punts pendents des de la darrera visita a l’illa; quan hem assolit un objectiu el tatxam però per a arribar-hi hem vist un camí que pot dur a un lloc interessant, unes escaletes que porten a la mar però que no tenim temps d’anar a explorar, el camí marcat s’endinsa cap a terra però el mapa diu que hi ha una caleta, d’alluny veus unes coves que s’haurien de mirar, etc. La llista no minva sinó que cada cop és més llarga, voldria no causar-vos  avorriment.

El vaixell ens porta a la nova estació marítima, ja no entra al port de Ciutadella. Ha estada construïda prop de la Punta des Gegant.

 Ja que som per allà i hem d’estirar un poc les cames, començam a trescar pels voltants, entre roques i tiranys caminam de cap al sud. A la bocana de Cala Santandria trobam una caleta i al cap una torre de defensa molt interessant. Resulten ser la Caleta den Gorries i la Torre des Castellar, o també, Sa caleta i la Torre de Sa caleta. A l’altra banda de la torre el Racó de Ses Avellanes.

La història diu que el 18 d’abril de 1756 desembarcaren a Cala Santandria 12000 soldats francesos que anaven comandats per el Duc de Richelieu. Pareix ser que tingueren bon acull per part dels ciutadallencs i després d’alguns actes protocol·laris partiren de cap a Maó per a posar-li setge. Els britànics hagueren de capitular el 29 de juny, dos mesos i poc després.

Quan els britànics tornaren a recuperar l’illa construïren onze torres de defensa a punts que consideraven desprotegits i així evitar sorpreses com aquest desembarcament a Cala Santandria.

Aquesta torre des Castellar va ser construïda entre el 1799 i 1802, té un disseny peculiar. Fa vuit metres d’alçada però està construïda dins un fossat i a més un talús alça el terreny, per el que és poc visible d’una certa distància.

No era fàcil entrar a la torre. Una vegada s’ha accedit al fossat se troben a un costat, empotrades dins el talús, unes dependències que eren el cos de guàrdia i d’allà baixen unes escaletes fins un túnel que per davall el fossat  travessa fins a la torre. Per evitar que els atacants per terra hi entrassin, hi feren tot un seguit d’espitlleres tridireccionals que no havia vist en altres construccions defensives.

Apart d’aquesta planta baixa hi hagué un pis que segurament era de fusta, tot i que ara només queden els suports per a les bigues. A damunt hi ha el terrat on hi podia haver dos canons, tant per a defensar-se com per avisar de l’arribada de qualque enemic.

Sense fer-ne comptes hem vist una cosa ben interessant, això és el que passa a Menorca.

                                                                                                           ARFV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto d'internet.

 

 

 

 

 

Foto d'internet.

Comentaris

Garci

Re: Trescant pel món (CLII) Torre des Castellar.

Garci | 20/11/2011, 18:51

D'aquí unes hores sabrem qui son els guanyadors de les eleccions. Qui son els perdedors ho sabem: tots nosaltres. Quatre anys més sense poder decidir sobre el nostre futur... visca la democràcia!

Follonero

Re: Trescant pel món (CLII) Torre des Castellar.

Follonero | 20/11/2011, 13:40

Volem Volen......!! Gavines!! O son Corbs? O son Voltors?

Garci

Re: Trescant pel món (CLII) Torre des Castellar.

Garci | 20/11/2011, 13:33

Ben al contrari, no ens desagrada gens! La veritat és que cada cop que he anat a Menorca també he descobert nous racons.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb