URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Mallorca lliure dels circs amb animals.

Alternativa | 06 Desembre, 2011 07:00 | facebook.com twitter.com

Hem registrat al Consell Insular de Mallorca un escrit exigint l’aplicació sense demores de la Llei 1/92 de Protecció Animal que viuen a l’entorn humà als circs que desenvolupen la seva activitat a l’illa de Mallorca. L’aplicació d’aquesta Llei obligaria a aquesta tipologia de circs a haver de deixar d’emprar animals en els seus espectacles.

Com es pot comprovar, el decret 56/94 que desenvolupa la Llei 1/92 indica les excepcions a la mateixa que inclou alguns esdeveniments taurins, competicions de tir a aus i festes tradicionals de més de 100 anys, però en cap cas eximeix de la llei l’espectacle del circs amb animals.

Som conscients que fer aplicar aquesta llei no és una feina fàcil i que totes les prohibicions d’espectacles amb animals varen necessitar molta insistència per part de grups ecologistes i fins i tot queixes al “Defensor del Poble”, que sempre ha donat la raó a les entitats animalistes i ha exigit l’aplicació de la llei 1/92, ja que al Govern Balear sempre li és més còmode mirar cap a un altra direcció. Entre les prohibicions que s’han aconseguit hi ha “les amollades d’ànneres de Ca’n Picafort i Colònia de Sant Jordi”, “el correbou d’Alaró” i “La vedellada d’Inca” entre altres. Per això, des d’Alternativa per Pollença seguirem insistint en la il·legalitat d’aquest tipus de circ en les instàncies que faci falta.

Hem de recordar que a Pollença els grups Alternativa per Pollença, PSOE, PSM,UMP i Esquerra vam presentar una moció de prohibició de l’actuació d’animals salvatges al circs i que va ser aprovada gràcies al recolzament de la Lliga Regionalista i l’abstenció dels altres partits (PP i CIUP).

Per tot això i pel maltractament i desnaturalització dels animals, que haurien de ser lliures en els seus hàbitats naturals, des d’Alternativa per Pollença no escatimarem esforços per acabar amb aquests lamentables espectacles.

 A continuació l'argumentació que vam defensar al ple on es va declarar Pollença lliure del circ amb animals.

 Imatge infocircos.

 

 Born free circus

A l’any 1992 es va aprovar a n’aquesta comunitat autònoma la llei de protecció animal que viuen a l’entorn humà, concretament la 1/92 de 8 d’abril, al seu moment ja va ser una llei molt controvertida ja que el decret amb el seu reglament no va veure la llum fins dos anys desprès. Aquesta llei, en el seu article nombre 4,  prohibeix entre altres coses, el maltractament i els tractes antinaturals als animals, malgrat tot i va haver tres excepcions, la primera de caire nacional ja que les corregudes de bous seguirien existint, també es va conservar el “tir al colomí” per ser un esport i les tradicions amb una antiguitat de més de 100 anys,.

I els circs? Per què no s’han vist afectats per aquesta llei? Perquè al seu moment es va dir a les A.A. que no es veia cap tipus de maltractament, ni tractament antinatural als animals del circs, cosa que evidentment els sota signants d’aquesta moció discrepem. Molt encertat va està el regidor de CXI de Lluchmajor Bernadí Vives quan va comentar al ple celebrat al seu poble per aquest mateix  motiu “que era ridícul debatre si un animal ensenyat a garrotades estava ben cuidat”, llàstima que el seu recolzament de la moció no aconseguís la seva aprovació, els empresaris dels circs ens volen fer creure que els animals canten, ballen i riuen, quan la realitat és que els seus domadors utilitzen la violència per fer-nos creure que estan ballant, botant o fent qualque exercici, i els que estan és evitant sofrir una pallissa o un altre acte contra la seva integritat.

De manescals, de periodistes, d’empleats dels mateixos circs, són molts els testimonis que descriuen el dia a dia dels animals dels circs a tot el mon, i tots amb els mateixos denominadors comuns, maltractaments i humiliacions.

No és la intenció d’aquesta moció vetar l’anomenat “major espectacle del mon”, però sí evitar espectacles denigrants amb animals, al any 1884 un ciutadà anglès anomenat John Merrick més conegut com l’home elefant, era exhibit a circs i fires de Londres com un monstre de la natura, quan la realitat era molt diferent i els seu únic pecat era tenir una malaltia que havia deformat el seu cos. Julia Pastrana va ser una ballarina mexicana que actuava a tota Europa, però no era per les seves dots artístiques que es va fer famosa, si no perquè era “la dona barbuda”, ja que tenia una alteració al cromosoma 17 envers del cromosoma 21 com tenen les persones afectades pel Síndrome de Down, actualment si a algú intentes d’alguna manera explotar unes deformacions humanes a ben segur que tindria molt de problemes no ja legals si no ètics.

Actualment el circs més famós del mon és el “Circ del Sol” on no hi ha cap tipus d’animal a les seves actuacions, igual que a la nostra versió mallorquina i més casolana com és el “Circ Bover”.

Els animals de circs més modestos que són els que visiten la nostra vila, no tenen recursos suficients per donar l’espai que necessiten per tenir un mínim que qualitat de vida, aquests animals estan fora dels seus habitats naturals, en gàbies petites i amb un serveis veterinaris que deixen molt que desitjar i que fan que el seu sofriment sigui molt gran. Sense anar més lluny a pocs metres d’on havien de tenir un teatre de referència teníem un hipopòtam pasturant pel mig de l’aparcament, imatge que no just degrada la imatge del animal si no també la de la nostra vila que vol ser referent cultural de les nostres illes, es per això que demanem als grups que no han signat aquesta moció el seu recolzament i que la imatge d’aquest hipopòtam passi a la història i que el nom de Pollença s’adhereixi als altres noms de ciutats i pobles que ja són lliures de circs amb animals i països com el Regne Unit que l’any vinent, el juliol 2012, ho tindran per normativa estatal , també els hi demanem que no s’enlluernin per veure el logotip del Ministerio de Cultura ja que l’única competència que té el Ministeri estatal és la promoció la seva promoció, ja que les competències normatives les tenen les Comunitats Autònomes i a més les entitats locals tenen les competències en benestar animal, ja que municipis com Barcelona o Girona tenen prohibits els circs amb animals a les seves ordenances de tinència d’animals, a diferència de Sant Feliu de Guixols que la té per una normativa especial just per aquest espectacle.  gràcies.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb