URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Com enfonsar un estat especulant

Alternativa | 10 Gener, 2012 07:00 | facebook.com twitter.com

NOTA: Al final de l’article hi ha un petit diccionari de termes.

Aquests darrers mesos el mitjans de comunicació han fet familiars alguns termes com “deute sobirà”, “prima de risc”, etc. tot això vinculat als tristaments famosos “mercados” que fan anar de mal en pitjor la economia espanyola. A l’espai televisiu “SALVADOS TV” de la “LA SEXTA”, Jordi Évole (presentador de l’espai i PREMIO ONDAS 2011) i Josef Ajram (Inversor) ens mostren com es pot enfonsar un estat des de el teclat de l’ordinador.

Els estats per poder dur endavant les seves inversions, per pagar les nòmines del funcionaris, etc. a vegades necessitem crèdit, es dir necessitem fer préstecs amb les entitats financeres, moltes vegades donada la magnitud de les quantitats que es necessiten van al mercat obert de doblers a fer aquests préstecs, aquests préstecs a diferència del que podem fer nosaltres per comprar-nos un cotxe, no es tornen amb una quantitat fixa o variable cada mes si no que es fan venent quantitats de doblers en “bons sobirans” (1), aquest bons sobirans es posen en subhasta per que els inversors els comprin, però el preu d’aquest bons sobirans és variable i depèn de la qualificació que ens donen les “agències de qualificació” (2) que donen la seva opinió sobre la capacitat o no de poder fer front als pagaments d’aquest bons sobirans, el conjunt o la suma d’aquest bons sobirans que hi ha en poder d’inversionistes es el nomenat “deute sobirà” (3).

L’exemple ideal seria aquest:

El Govern d’Espanya posa  a subhasta 100 milions de euros en bons sobirans en bons de 1000 euros amb venciment a un any, i nosaltres estem interessats en invertir 1000 euros, en el moment que anem a la subhasta la “prima de risc” (4) està en 330 punt bàsics, que traduït a un tipus d’interès seria el del 4%, es dir que nosaltres invertint 961,54 euros, rebrem 1000 euros d’avui a un any, es dir tindrem un guany de 38,46 euros, l’ideal per l’estat deutor seria que aquest bon quedés dins una caixa fort fins el dia del seu venciment.

Ara especularem:

Imagineu que no tenim cap bo sobirà espanyol, però volem especular, per tant nosaltres posarem a la venta, sense tenir-lo un bo sobirà espanyol, naturalment com ja ha passat un temps el preu no es de 961,54 euros si no posem 980 euros, ja que ha interès reportat però no vençut, nosaltres comuniquem al nostre intermediari que posem a la venta aquest bo, automàticament el nostre intermediari el posa en el mercat, si aquest bo no el compra ningú les agències de qualificació ens baixen el “ràting” (5) ja que segons ells el nostre bo no el vol compra ningú, resumint ningú vol invertir en deute sobirà espanyol, i això és dolent, en aquest cas poden passar tres coses:

A)     a) Que l’estat afectat, l’espanyol en aquest cas tingui liquiditat (doblers) i compri el bo i així s’estalvia els interessos fins al venciment, això a l’especulador no li afecta molt perquè torna comprar el bo a l’estat pel mateix preu de valoració i ni guanya ni perd. Just pot tenir problemes si és un altre especulador el que el compri però com diuen en castellà “arrieros somos y en el camino nos encontraremos”

B)     b) Que l’estat no pugui fer front al bo i hagi de posar més bons en circulació per pagar aquest, en aquest cas necessitem 980,00 euros i la nostra prima de rics fa que els nostres “1000” euros valguin tot just 961.54 euros, per tant haurem d’emetre més quantitat ja que els mil no basten, i ara hem d’afegir un altre problema els inversors no veuen rentable aquest bo, ja que hi ha altres més rentables, així que volen pagar 955 euros (per exemple) de cada mil, per tant ara l’interès a pagar al bo a un any és ara del 4.71%, per tant la nostra prima de rics puja fins 401 punts bàsics i comença el pànic ja que els experts diuen que si arriba al 500 punts bàsics i s’està massa temps, ja es deu més del que es pot pagar, per tant venem a 955 euros dos bons, recaptem 1910 euros i paguem els 980 euros, ara ens queden 930 euros, però d’aquí un any en de pagar 2.000 euros als inversos envers de 1000 euros.

C)    c) Que sigui el Banc Central Europeu que compri aquest bo per relaxar la tensió com s’ha fet darrerament, com al banc no l’interessa tenir deute sobirà posa a la venta aquests bons al preu que els ha comprat, l’especulador compra el mateix bo que ell ha venut i queda igual.

 

Tot això ho ha fet un inversor  que no tenia deute sobirà espanyol  i ha transformat el deute de 1000 euros en 1070 euros (2000 – 930 euros), imagineu vosaltres el que poden fer els “fons de capital risc” (6) en centenars de milions d’euros per especular.

Això és bàsicament com funciona naturalment hi ha altres passes que aquí no s’han descrites com les comissions etc. Precisament l’empipament britànic ve perquè Alemanya vol posar una taxa a aquests moviments de capital i a Londres es on tenen centralitzades a Europa les seves seus aquestes companyies, i una taxa reduiria molt el moviment de capitals a “city” amb el conseqüent pèrdua de guanys per aquestes empreses “semibritàniques”.

DICCIONARI DE TERMES.

(1)     (1) Bons Sobirans són valors que emet un estat per convertir-los en doblers a canvi d’una quantitat de doblers, normalment calculada amb un tipus d’interès.

(2)     (2) Agencies de Qualificació són entitats que als seus inicis eren sindicats de periodistes que informen als inversors de la capacitat dels estat i empreses de fer front a les seves deutes.

(3)    (3) El Deute Sobirà és conjunt o suma de tots el bons sobirans que estan convertits en doblers i són en poder d’inversors.

(4)    (4) La prima de risc és la diferència entre el tipus d’interès del bo alemany (denominat també bo refugi per ser el mes segur de tots) i el altres bons, en aquest exemple el bon alemany ha estat cotitzat a un 0.7% (més o manco el seu valor real), per tant amb els càlculs fet anteriorment:

4,00 – 0.7 = 3,30% à 330 punts bàsics

4,71 – 0.7 = 4.01% à 401 punts bàsics

(5)    (5) Ràting és la qualificació de les Agències, quan puja la seva opinió es millor, quan baixa és pitjor.

(6)    (6) Els fons capital risc són empreses que gestionen els nostres doblers per especular, els nostres fons de pensions, fons de jubilacions, fons en borsa, tot junt el nostres doblers serveixen per anar contra els nostres interessos, però ens queda el consol d’un petit tant per cent que ens fan mensualment.

Si   Si haveu arribat fins al final de l'article, gràcies per la vostra atenció.Miguel Sánchez

 

 

 

Comentaris

Mallorquíns del PP-UM:No gràcies.

"Progrés".

Mallorquíns del PP-UM:No gràcies. | 11/01/2012, 19:12

Mallorca está llena de hoteles para idiotas.No a la vostra merda de progrés.

Garci

Re: Com enfonsar un estat especulant

Garci | 11/01/2012, 17:24

Joan, per resumir, aquests dies estem discutint el tema de les al·legacions i de fer-les conjuntament amb tots els partits, postura en la que estem d'acord. Pensam ben igual que la resta de partits que s'han posicionat

Garci

Re: Com enfonsar un estat especulant

Garci | 11/01/2012, 17:22

Maria C, el GOB va estar en contra quan es va posar la mesura. Fins i tot hem de dir que aquesta restricció és molt més gran que la de Dragonera o Cabrera.

Mallorquíns del PP-UM:No gràcies.

Mallorquíns.

Mallorquíns del PP-UM:No gràcies. | 11/01/2012, 17:05

Desprès de tots aquests anys de vèure desastres diaris ancara trèus lo del "respecta" Margalida Cifre??.¿Què hèu respectat els de UM??.¿A quí hèu respectat els de UM??.

Maria C

20 persones

Maria C | 11/01/2012, 16:55

Amb aquest tema de Ternelles, pens que estaria molt be que demanassiu al GOB que fes un manifes sobre si realment hi ha motius ecologics en el nombre de persones i quantes persones serien les diariament adients per passar?

jrv

Dignitat

jrv | 11/01/2012, 16:51

Una bona reflexió i observació de la realitat ens pot portar a considerar que a Mallorca i les altres illes encara sobreviu una minoria valenta que no ha caigut arrossegada per l'allau de dobers facils, incultura de nou ric i menyspreu a lo nostro, cultura i llengua tan respectable com qualsevol altre, i que és la meva. Jo me vull apuntar cap a aquesta minoria amb l'esperança de ser qualque dia majoria, on tots hi sortiriem guanyant...

jrv

Dignitat

jrv | 11/01/2012, 16:51

Una bona reflexió i observació de la realitat ens pot portar a considerar que a Mallorca i les altres illes encara sobreviu una minoria valenta que no ha caigut arrossegada per l'allau de dobers facils, incultura de nou ric i menyspreu a lo nostro, cultura i llengua tan respectable com qualsevol altre, i que és la meva. Jo me vull apuntar cap a aquesta minoria amb l'esperança de ser qualque dia majoria, on tots hi sortiriem guanyant...

Joan

Alegacions en favor del català

Joan | 11/01/2012, 16:11

Al blog de CXI aquests ja hjan dit que estan d'acord en fer al.legacios a la modificació de la llei de la funció publica que rebaixa el català de requisit a mèrit. El PSM també esta d'acord pero diu que hi partits (en plural) que no hi estan d'acord pero, malgrat els hi he demanat quins son, no contesten. I Alternatva, quina es la seva postura en aquest tema?

Margalida Cifre

Per en jrv

Margalida Cifre | 11/01/2012, 15:59

No crec que sigui ara el moment d´entrar en analisi del que he comentat referent al castig que mareix tota corrupció i el per què de les diferents reaccions. tema extens i prou interessant. De tota manera,no estic d´acord amb el que ha dit el Mallorquins i més si tenim en compte que després de la seva afirmació i ha posat un punt. Si has pogut lleguir les darres intervecions que ha fet en aquest mateix lloc, ja t´hauràs temut que aquest no es que estigui decebut es que no respecta res.

Mallorquíns del PP-UM:No gràcies.

Mallorquíns.

Mallorquíns del PP-UM:No gràcies. | 11/01/2012, 15:56

¿A ón vèu sa dignitat na Margalida Cifre??.Jo té puc dir què es mallorquins són un poble covard,llepaculs i corrupte.

Mallorquíns del PP-UM:No gràcies.

campo de golf de Sencelles

Mallorquíns del PP-UM:No gràcies. | 11/01/2012, 15:43

Vuestro "desarrollismo" es peor qué la peste bubónica.¡No a la pasta bubónica!!.¡No a la vostra merda de progrés!!

Mallorquíns del PP-UM:No gràcies.

campo de golf de Sencellles

Mallorquíns del PP-UM:No gràcies. | 11/01/2012, 15:18

Otro golf para golfos,estafadores y saqueadores en contra del interés general.

Garci

Re: Com enfonsar un estat especulant

Garci | 11/01/2012, 14:43

Una maniobra més per intentar embullar a la gent sobre el que és el camí, el que és la propietat i el que és el dret de pas. Tot plegat és surrealista, com surrealista va ser la decisió de no deixar passar a més de 20 persones al día basada en motius ecològics.

Miquel Sánchez

Re: Com enfonsar un estat especulant

Miquel Sánchez | 11/01/2012, 11:09

Que jo sapi, el pi a tallar no està damunt el camí de Ternelles, per això la propietat i no l'Ajuntament és el qui ha de dir quines són els condicions per tallar aquest pi, s'ha de separar el que és la finca i el camí.

jrv

20 talladors de pi.

jrv | 11/01/2012, 10:03

i encara en sobrarà qualcun. Curios que l'Ajuntament fixés ell mateix els límits, que ara és veu obligat a complir. Nefasta i servil decissió aquella de les 20 persones. I suposo que aquest dia no hi podran passar altres visitants.

jrv

Margalida Cifre

jrv | 11/01/2012, 10:01

Es poden fer moltes interpretacions dels darrers resultats electorals, però crec que tots els resultats electorals passen per tenir clar cap on apunta l'artilleria mediàtica durant els 4 anys de cada legislatura, i l'influència brutal damunt l'electorat...
I tal volta tenir clar que malgrat la seva petitessa, UM no te el mateix electorat que el PP, te un electorat mes crític, que no és indiferent a la corrupció, com ho és l'electorat del PP, també amb el seu bagatge de ignorancia voluntaria o involuntaria, per tant, UM o els seus successors no poden tenir el mateix comportament.
I que malgrat estimem Mallorca, les Balears (Dubto molt que hi hagui conciència "balear". Cada illa és ella mateixa, normal atès el centralisme mallorqui- palmesano!) hi a molt a fer com a poble. Excepte la insularitat que ve impossada per la natura, el demes és difícil. Jo crec que el que vol expressar "mallorquins" és mes decepció que no menyspreu.

Margalida Cifre

Pel Mallorquín

Margalida Cifre | 11/01/2012, 09:20

"Mallorca es mierda, corrupción y miseria humana"....com solen dir per aquest blog "molt alliçonador". No soc de consells però el teu cas, "Mallorquín", mareix una excepció. Qué coneixes tú de Mallorca i dels mallorquins?. Es segur que els resultats polítics no té agradan, a jo tampoc, però la Mallorca que jo conec no sols es política també es cultura, societat, economia, naturalesa, historia...... . I una de les coses que ens fa peculiars son les nostres reaccions, motivacions i accions davant els reptes que ens trobam com a país. Un d´ells, per exemple, explicar com el PP, en tanta corrupció com ha generat, a les passades autonòmiques a tret una impressionant majoria absoluta? i en canvi UM a desaparaguda. Per quins motius la gents no ha castigat aquests comportaments polítics?. Si això o començam a reflexionar, tal vegada aprenguem moltes coses o, com a mínim, entenguem la nostra realitat com a poble. Sí, un poble que té defectes i moltíssimes virtuds però que es acollidor i digne i que no mareix les teves Sentències.

jrv

Pardaleria politica

jrv | 11/01/2012, 08:02

D'una lectura un poc atenta del resum del Consell d'Administració d'Emser , s'en pot deduir facilment el grau de pardaleria dels regidors o regidores lligats a la gestió d'Emser, i això no és nou. La modificació del seu Conveni Col·lectiu, per exemple, i no és l'únic, per fer-lo encara mes operatiu en una millor gestio d'Emser pareix els importa un ràvec.
Durant aquests anys, ni tan sols els evidents avanços en el servei i la gestió han sigut objecte d'informació per part dels distints polítics. Evidentment, una empresa ha de menester empresaris i treballadors. Els treballadors hi son...però on son els empresaris??
D'aqui la necessitat sempre d'una geréncia professionalitzada i gens polititzada, els dos darrers gerents en son exemple.

Mallorquíns del PP-UM:No gràcies.

Mallorquíns.

Mallorquíns del PP-UM:No gràcies. | 11/01/2012, 01:31

Mallorca es mierda,corrupción y miséria humana.Hay muchos afiliados a partidos políticos cuyo trabajo ha consistido y consiste en que la primera premisa sea la moneda de cambio en toda transacción y en cualquier asunto a tratar.

Jo mateix

Article

Jo mateix | 10/01/2012, 22:58

Impresionant, molt alliçonador
Gracies

Alternativa per Pollença

Re: Com enfonsar un estat especulant

Alternativa per Pollença | 10/01/2012, 20:54

L'atac a la llengua de Bauzá divideix el PP balear

Pollença pot ser, després de Manacor, el pròxim municipi governat pels populars a al·legar contra la modificació de la llei de la funció pública.

www.vilaweb.cat/noticia/3969463/20120110/latac-llengua-bauza-divideix-pp-balear.html

jrv

Surrealista

jrv | 10/01/2012, 16:16

En l'època d'austeritat en que vivim, al cap i a la fi el fet de que a tallar el pi a Ternelles hi vagi tans sols la gent necessaria, tot hom hi surt guanyant, entre d'altres, l'hisenda municipal, i l'impacte mediambiental a una zona tan "protegida", hi surt també guanyant: manco renous, manco gent, manco foc, manco pertorbació als voltors i a la natura de l'entorn. I mes respècte a una propietat privada vora un camí públic. Al cap i a la fi, entenc que ha sigut fruït de l'alta sensibilitat del regidor de festes el que ha fet que és prengués aquesta mesura, tan possitiva econòmicament i mediambientalment.
Una lliço mes del comportament a tenir amb el medi ambient de la vall de Ternelles, ja era hora de que l'Ajuntament és sumés a una actitut que els caminants que utilitzen el camí de Ternelles fa anys que ja tenen, fins i tot quan s'hi fan excursions de 600 persones...

Ichigo

Hem d'aturar la nova dictadura a Europa

Ichigo | 10/01/2012, 11:20

La nueva constitución húngara impuesta por el Primer Ministro Viktor Orbán está llevando a Hungría hacia una dictadura. Parémoslo antes de que sea tarde.
actuable.es/peticiones/union-europea-protege-democracia-hungria-viktadura
He signat aquesta petició per aturar la nova dictadura hongaresa que s'està fent a base de la Constitució Hongaresa nova. I voltros?

Garci

Re: Com enfonsar un estat especulant

Garci | 10/01/2012, 10:38

És molt interessant tot això Miquel. I molt mal d'entendre a la vegada.

Només hi ha una cosa que no m'ha quedat molt clara. Com pots vendre una cosa que no tens?

Alternativa per Pollença

Al Diario de Mallorca

Alternativa per Pollença | 10/01/2012, 10:22

El alcalde de Pollença busca consenso con los partidos para alegar a favor del catalán

www.diariodemallorca.es/part-forana/2012/01/10/alcalde-pollenca-busca-consenso-partidos-alegar-favor-catalan/734640.html

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb